Biraz azalmış motor suyuna ilave yapmakla "motor hava yapmaz." Araba çalışmazken üzerine su ve antifriz eklersiniz. O kadar. Su tamamen boşaltılınca araba çalışmazken yine aynı yerden su+antifrizi doldurursunuz.
Çok sıcak motora rölantide çalışırken ılık ve kireçsiz su konur. Motor bloğundaki su kanalları pastan ya da kireçten tıkanmış ise motor fazla ısınır. Radyatöre konacak suyun içilecek temizlikte ve temiz su olması gerekir. Su olduğu halde motor fazla ısınıyorsa, termostat arızalıdır.
Özellikle motorun soğuk kalması ve verimli çalışması açısından büyük öneme sahiptir. Bu bağlamda kaput açıldı vakit aracın sağ üst kısmında sarı kapaklı bir bölme bulunur. Bu kısımdaki kapak açılmak suretiyle Motor suyu eklenebilir.
İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir. Çoğu radyatör yaklaşık 2 galon sıvı tutabilir.
Merhaba,zaten motor suyunun tamamı antifirizle doldurulmuyor.Belli oranda su ile karıştırılır.Sorun olmaz.Ama içiniz rahat edecekse sanayide bir ustaya antifirizin derecesini ölçtürebilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Otomobilde motor suyu azalırsa, araç soğutma işlemini gerçekleştiremez. Bu nedenle aracın ısısı da giderek yükselir. Eğer aracın motor suyu tamamen bitmiş ise bu durum tehlike arz eder. Böylesi bir durumda motor üst kapak contası yanar ve hararet meydana gelir.
Suyun yer aldığı motor elemanlarında meydana gelen kaçaklar, yüksek hararet, hazneden suyun taşması, contanın eskimesi sonucu kaçak yapması ya da komple yanması gibi nedenler sonucunda motor suyu eksilmektedir. Motor suyunun eksilmesi genellikle çok büyük bir sorun olarak görülmemektedir.
MOTOR SOĞUTMA SUYU İLE RADYATÖR SUYU AYNI MI? Radyatör içerisine konan suya motor soğutma suyu ya da radyatör suyu denir. Bu nedenle motor soğutma suyu ile radyatör aynıdır.
Isının düşürülmesi de motor suyu ile sağlanır. Motor suyunun olmaması ya da eksik olması halinde soğutma yapılmayacaktır. Bu da motor parçalarının zarar görmesine ve aracın hararet yapmasına neden olur.
Antifriz, motor sıcaklığını düzenlemeye yardımcı olmak üzere radyatörünüze (su ile birlikte) koyduğunuz renkli bir sıvıdır. Temel bileşeni suyun donma noktasını düşüren ve kaynama noktasını yükselten etilen glikoldur. Bu da, radyatörünüzdeki suyun donmasını, kaynamasını veya buharlaşmasını önlemeye yardımcı olur.
Motor suyu ya da radyatör suyu, normal şartlarda eksilmez. Burada buharlaşma da en az seviyededir. Ancak sızıntıya neden olan bir durum varsa eksilme söz konusu olur. Eksilmesinin nedeni bulunup oto serviste çözüm üretilmezse olacak şey; küçük maliyetlerle çözülecek sorunun büyük maliyetlerle çözülecek hale gelmesidir.
Motor soğutma suyu seviyesini kaputun altında bulunan deposunun üzerindeki seviye göstergesine bakarak kolayca anlaşılabilir ancak seviye okuma işlemi yapılırken motorun soğuk olması ve aracın düz bir zeminde durması gerekmektedir. Soğutma suyu seviyesi Min çizgisinin altına veya Max çizgisinin üzerinde olmamalıdır.
Motorun Suyunun Eksiltmesinin Nedenleri
Kaçak nokta genellikle üst kapak contası olup bazen su sızdırmasının sebebi radyatör de olabiliyor. Eğer sorun radyatörde ise sorunun çözümü için radyatör su kaçağı önleyicisi olarak satılan ürün takılarak çözüm sağlanabilir.
Soğutma sıvısının ideal değişim süresi bir yıldır. Değiştirilmesi dışındaki yapılan kontrollerde soğutma sıvısında eksiklik varsa saf su/antifriz ilave edilerek soğutma suyu seviyesi tamamlanır.
Tüm bunların yanında yapmamanız gereken ise; donmayı çözmek için aracınızın altında kesinlikle ateş yakmayın. Benzer şekilde, motora sıcak su dökmek de yapılan en büyük yanlışlardan biri… Aracınızı çalıştırabilmek için yaktığınız ateş veya döktüğünüz sıcak su motorun kendine has olan yapısına zarar verir.
Su, Frenleme Sisteminde Tahribat Yapar!
Sürüşle ilgili yaşanabilecek diğer bir sorun da aracınızın frenleme kabiliyetindeki düşüş olabilir. Sel sularının taşıdığı tortu frenleme performansının anlık kesintilere uğramasına neden olacaktır.
Suyu azalan araba hararet yapabilir. Hararet, üst kapak contasının patlamasına sebep olur. Conta patlayınca su, yağa karışır. Dolayısıyla motorun içinde sulu yağ dolaştığı için motor fazlaca zarar görür.
Radyatör kaç litre su alır sorusunun tüm araçlar için ortak yanıtı %50 su, %50 antifiriz şeklindedir. Böylece sıklıkla merak edilen sorulardan olan “Arabaya tamamen antifiriz konulur mu?” konusunda da cevap aynıdır. Antifiriz değişim zamanı geldiğinde yarı yarıya su ve antifiriz koymak gerekir.
Saf su konması yararlıdır. İçinde kireç olmayacağından kireçlenme riski olmaz. Zaten üreticiler radyatör suyu değişiminde saf su kullanımını öneriyor.
Yağmur, kuyu ya da klima gibi kaynaklardan elde edilen sular da ütülerde kullanılmaya uygun değildir. Bu sularda bulunabilecek mineral ya da organik kalıntılar çamaşırlarınızda leke oluşumuna neden olabileceği gibi ütünüzün ömrünü de kısaltabilir.
Antifriz radyatöre %50 su %50 antifiriz şeklinde konur. Aracın 100.000 kilometreye varmadığı yıllık kullanımlarında dahi yılda 1 defa antifriz değiştirilmelidir.
Su eksilmesinin miktarı ile ilgili belli bir oran yoktur. Contası yanan aracın soğutma sıvısı kısa süre içerisinde bitecektir.
Her 50.000 kilometrede bir antifriz değişimi ideal olarak kabul edilir.
Susuz kalan motor aşırı hararetten kurtulamadığından sürtünme ısısı bir süre sonra kaynak yapacak kadar bir ısınmaya ve piston ve segmanların yanmasına sebep olur. Yağsız kalan motorda da aynı etki farklı olarak görülür (motor yağı da soğutma etkisi gösterir).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri