Araba çalıştırılırken ayak debriyaja basılı tutularak vites 1'e alınır. Ardından el freni indirilir. Ayak debriyajdan yavaşça kaldırılır ve gaz pedalına hafifçe basılır.
Aracı başlatmak için ilk olarak debriyaja sonuna kadar basılmalıdır. Bu işlemden sonra vites boşa alınmalıdır. Debriyaja basıldıktan ve vites boşa alındıktan sonra aracın kontağı çevrilmelidir. Daha sonra aynı anda frene basılmalıdır.
Vites boşta olmasa bile debriyaj pedalına tam basılı tutarak vites boştaymış gibi yapabilirsiniz. Ancak vites boştayken aracın çalıştırılması önerilir. Vites boşta iken veya debriyaj pedalına tam basılı iken, anahtarı sağa doğru çevirebilirsiniz. Araç çalışmaya başlar.
Düz vitesli bir arabanın boş viteste olup olmadığını vites kolunu hafifçe oynatarak anlayabilirsin. Eğer kol serbestçe hareket ederse vites takılı değildir. Eğer kol hareket etmiyorsa vitese takılı demektir. Arabayı çalıştırmadan önce debriyaj pedalını basılı tutman ve vites kolunu boşa getirmen gerekir.
Ayaklar hareket ettirilmeden vites birinci vitese geçirilir. Bundan sonra da sol ayak debriyaj üzerinden yavaş bir şekilde çekilir iken, sağ ayak ise frenden bütünüyle kaldırılır. Bu sırada gaz pedalına yavaş bir biçimde basılarak arabanın kalkış işlemine geçilir.
İlgili 17 soru bulundu
önce debriyaj mı önce fren mi? EMRE KÖKSAL - YouTube. 1. 2. ve geri viteslerde önce debriyaja basılır hemen sonra fren kullanılır durmak için. 3-4-5. viteslerde ise önce frene dokunulur ara hakimiyetimiz altına alınır ve hemen sonra debriyaja sonuna kadar basılır yani önce fren sonra debriyaj sıralaması....
Kırmızı ışıklarda aracımızı genellikle viteste tutup debriyaj ve fren ile bekleme yapmasını sağlarız. Ancak buna gerek yok. Bacak kaslarınızı yıpratmanın yanı sıra debriyaja da gereksiz bir yük bindirirsiniz. Aracınızı boşa almak ve sabit tutmak için el freni yöntemine başvurabilirsiniz.
Vites konumu P veya N kademeleri dışında yer aldığında araç kalkış yapamaz. Bu nedenle araç ilk çalıştırılacağı zaman vites P konumuna getirilmelidir. Aracınızı hareket ettirmek için vites konumunu P den D (sürüş) konumunu getirmeli ve el frenini indirmelisiniz.
Dolayısıyla aracı vitesteyken çalıştırmak aküye ve marş motoruna zarar verebilmektedir. Vitesin boşta olduğu durumlarda ise şanzımanın rölanti devri çalışarak yine fazladan güç tüketilmesine neden olacaktır.
Ancak vitese takmanın da bir kuralı var. Arabayı park ettikten sonra el frenini çekip, vitesi boşa almak gerekir. Ayağınızı da frenden çektikten sonra araba sadece el freni ile duruyorsa o anda uygun vitese takmanız gerekmekte.Otomatik vitesli araçlarda da aynı işlem uygulanmalı.
1.Vites: Minimum hız limiti 5 KM – Maksimum hız limiti 40 KM olup, 20 KM hızı aştıktan sonra ikinci (1.) vitese geçilir.
Benzinli, dizel ve Lpg'li araçlarda aracı çalıştırırken gazı pompalamadan çalıştırın. Pompalama işlemi aracınızın boğulmasına sebep olacak ve araç çalıştığında yanmayan fazla yakıt çiğ olarak egzozdan atılacaktır. Araç tipi ne olursa olsun çalıştırma sırasında ve sonrasında ayak debriyaja basılı olmamalıdır.
Otomatik Arabayı Park Etme
Hemen ardından vites P konumuna getirilmeli ve ardından el freni çekilmelidir.
İlk marş esnasında yapılması gereken öncelikle debriyaja ve frene basılır vites boşa alınır ve araç çalıştırılır. Debriyaja basınca vites boşa geçeceğinden frene basmak gereklidir. Araç çalıştırıldıktan sonra hava soğuk ise şayet bir miktar rolanti de çalıştırmak doğru olacaktır.
Debriyaja tam olarak basarsan stop etmez özellikle kırmızı ışıkta duracağın zaman rampada çalıştırırken vs. Bir de ayağını debriyajdan birden çekme yavaş yavaş çekerken gaz pedalına da yavaş yavaş basmalısın. Durmak istediğinde debriyaja basmazsan stop eder.
2. viteste kaldırmak daha iyi oluyor. ancak onun dışında 2. viteste kalkarak değişik fantazilerle arabayı mahfetmenin manası yok. balataya zarar vereceği belli zaten. boş yere zorlamaya gerek yok.
Ancak diğer zamanlarda aracı boşta çalıştırmak çevre ve araç için zararlı bir etkendir. Yanlış bir algıyı düzeltelim rölantide kalan bir araba, hareket eden bir araba kadar kirlilik yayar ve yakıt tüketir. İçten yanmalı motorlarda çalışmaya başladıkları andan itibaren yakıt tüketilir.
Araba Park Halinde Hangi Viteste Bırakılır? Eğer yokuş yukarı bir yere aracınızı park etmişseniz 1.viteste bırakmanız, yokuş aşağı yerlerde ise geri viteste bırakmanız el freninin yetersiz gelebilme ihtimaline karşı aracınızın sabit kalmasını sağlayacaktır.
Araba çalıştırılırken ayak debriyaja basılı tutularak vites 1'e alınır. Ardından el freni indirilir. Ayak debriyajdan yavaşça kaldırılır ve gaz pedalına hafifçe basılır. Bir süre ilerledikten sonra hızlanmak için vites yükseltilir.
Motorun ısınması için kısa bir süre rölantide çalışması sağlanmalı, motorun ısınması beklenmelidir. Ardından aracınız çalışır duruma gelecektir. Hava filtresi ve şanzıman yağ seviyesi de kontrol edilmelidir. Araçta test sürüşünden hemen önce fren ve lastik kontrolleri de ihmal edilmemelidir.
Araç vitese alınmadan önce el freni tutulup yukarı çekilerek kaldırılır. Park yapılacağı zaman üzerinde bulunan butona basılı tutarak el freni kaldırılır, hareket edileceği zaman ise el freni indirilir.
Araç kalkerken debriyajdan yavaşça ayak çekilerek belli bir devirde araç kalkmalıdır. Döner haldeki bir parçanın hareketini aynı eksen üzerinde bulunan diğer bir parçaya iletmek veya iletilmekte olan bu hareketi istendiği zaman durdurmak amacıyla kullanılan tertibata kavrama adı verilir.
1- Vites boşta değil 1. viteste olmalı.
Kırmızı ışıkta dururken vites 1 de takılı vaziyette ayağın debriyaj ve frende basılı olarak da bekleyebilirsin ama yapma bir anlık dalgınlığına gelir öndeki araca vurursun. Dediğin gibi vites boş vaziyette ayağın frende olacak şekilde beklemek en güvenlisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri