Yapısalcılık ise yapı kavramından türetilmiş bir sistem ve onun parçaları (alt birimleri) arasındaki ilişkileri inceleyen yaklaşımlardır. Bu alt birimler, sosyal yapı içinde birbirinden bağımsız hareket etmemektedir. Birinde meydana gelen bir değişme diğer alt birimi/birimleri etkileyebilmekte ve değiştirebilmektedir.
Yapısalcılık temelde büyük yapılar, sistemler ve oluşumlarla ilgilidir. Yapısalcı hareket çerçevesinde insan davranışları ve olgular bu büyük sistem ve yapılar aracığıyla (örneğin: psikanaliz, marksizm, darwinizm) incelenmeye ve açıklanmaya çalışılmıştır.
Yapısalcılık temelde büyük yapılar, sistemler ve oluşumlarla ilgilidir. Yapısalcı hareket bakış açısında insan davranışları ve olgular sistem ve yapılar aracılığıyla incelenmeye ve açıklanmaya çalışılmıştır. Yapısalcılığın etkili olduğu alanlar dilbilim göstergebilim ve antropolojidir.
Yapısalcılık ise, bilinçli tecrübelerimizi oluşturan en temel unsurlardan olan duyum ve algıların incelenmesi şeklinde tanımlanabilir. İçebakış yöntemi ilk defa W. Wundt ile ortaya çıkmamıştır. Bu yöntemin kullanımı Sokrates'e kadar uzanmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Yapısalcılık, belirli bir alanı birbiriyle ilişkili parçalardan oluşan karmaşık bir sistem olarak analiz etmeye çalışan (felsefeye ek olarak dilbilim, sosyoloji, antropoloji ve diğer alanlar üzerinde derin bir etkiye sahip olan) insan bilimlerine yönelik bir 20. yüzyıl entelektüel hareketi ve yaklaşımıdır.
Yapısalcılık ise yapı kavramından türetilmiş bir sistem ve onun parçaları (alt birimleri) arasındaki ilişkileri inceleyen yaklaşımlardır. Bu alt birimler, sosyal yapı içinde birbirinden bağımsız hareket etmemektedir. Birinde meydana gelen bir değişme diğer alt birimi/birimleri etkileyebilmekte ve değiştirebilmektedir.
Yüzeydeki görüntünün altında, derinde yatan kuralların ve yasaların oluşturduğu yapıyı arayan bir yöntem olan yapısalcı yöntem, yapıyı oluşturan birimlerin tek başlarına anlam taşımadıklarını, yapı içinde birbiriyle olan bağıntılardan anlam kazandıklarını savunur.
Yapısalcılık (Strüktüralizm)
İnsan zihninin bilinç öğelerine ayrıldığını ve psikolojinin amacının bu öğeleri birleştirip çözümlemek olduğunu savunur. Yani psikoloji başlangıçta insan zihnini ve bilinç öğelerini inceleyen bir bilim dalı olarak doğmuş ve zamanla gelişerek günümüzdeki şeklini almıştır.
1- Yapısalcılık
Bireyin kendi duygu ve zihin durumunu test etmesi gerektiği vurgulanmıuştır. Bunun için de içe bakış yöntemi kullanılır. Amaç bireyin kendi dünyasını incelemesi ve bir durum karşısında fikir ve hislerini dile getirmektir. Bu yaklaşımın temsilcisi Wilhelm Wundt'tur.
Wilhelm Wundt, hem psikolojinin hem de psikolojide ilk yaklaşım olan yapısalcılığın kurucusudur. Yaklaşım, psikoloji biliminin konusunun bilinç ve bilinci meydana getiren zihinsel olaylar olduğunu öne sürer.
Yapısalcılık, psikoloji ekollerinin ilkidir. Wundt tarafından kurulmuş ve etkinliğini 1879 ile 1900'ler arasında sürdürmüştür. Yapısalcı ekole göre, psikoloji “ne” sorusunu cevaplamalıdır. Bu doğrultuda Wundt psikolojiyi “sağlıklı insanın bilincini ögelerine analiz eden bilim dalı” olarak tanımlamıştır.
Kuramsal çerçeve açısından antropoloji disiplinindeki en önemli kuramcıları Bronislaw Malinowski ve Alfred Radcliffe-Brown'dır. Sosyolojik gelişim çizgisinde bu yaklaşımın en önemli kuramcıları Herbert Spencer, Emile Durkheim, Talcott Parsons, Robert K. Merton ve David Keen'dir.
Yapısalcı çözümleme iki temel amaç üzerinden inşa edilir: İlki anlatı metinlerinin temel yapısını ortaya çıkarmak; ikincisi ise, bu yapı üzerinden ele alınan anlatı metninin özelliğini, yapısını, metin örgüsünü incelemektir.
Yapısalcılık temelde büyük yapılar, sistemler ve oluşumlarla ilgilidir. Yapısalcı hareket çerçevesinde insan davranışları ve olgular bu büyük sistem ve yapılar aracığıyla incelenmeye ve açıklanmaya çalışılmıştır. Yapısalcılığın en etkili olduğu alanlar dilbilim, göstergebilim ve antropoloji olmuştur.
En genel anlamıyla yapısalcılık (structuralism), toplumun ya da kültürün ögelerinin daha geniş sistemle ya da “yapıyla” (structure) olan ilişkileri bağlamında incelenmesi gerektiğini vurgulayan akımın adıdır. Yapısalcılık çözümleme birimi olarak “yapı”yı temel almaktadır.
Yapısalcılık, 19. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan ve insan zihninin yapısını iç gözlem ve gözlem yoluyla anlamayı amaçlayan bir psikoloji ekolüdür. Yapısalcılara göre insan zihni, üzerinde çalışılabilecek ve analiz edilebilecek temel unsurlara ya da “yapılara” ayrılabilir.
1960'lı yıllarda ortaya çıkan ve Ferdinand de Saussure'ün (ö. 1913) dil bilimsel çözümleme yöntemini model alan Yapısalcılık, özellikle felsefe, psikoloji, antropoloji, tarih, sosyoloji, davranış bilimleri ve edebiyat eleştirisi gibi alanlarda kullanılan bir yaklaşım biçimidir.
Ona göre, "Dildeki her şey ruhsaldır" ve Göstergebilim, toplumsal ruhbilime bunun sonucu olarakda genel ruhbulume bağlanacak bir bilimdir. Aslında Yapıcalcılık büyük kuramların beşiği olan Avrupa'nın başta Hegelci ve Marksist olmak üzere Bütünlükçü kuramlara gösterdiği bir ilk tepki sayılabilir.
STRUKTURALİZİM (YAPISALCILIK ):
1879 da Wilhelm Wundt'un psikoloji laboratuvarını kurması ile deneysel psikolojinin temelleri atılmıştır. Wundt ilk çalışmalarında duyum ve imgeleri araştırdı. O ve izleyenler karmaşık zihinsel yaşantıların yapısını incelemeye çalışmıştır. Bu nedenle bu ekole yapısalcılık denir.
Yapısalcı ekol diğer adıyla strüktüralizm, 1879-1900 yılları arasında etkinlik göstermiş ilk psikoloji ekolüdür. Wundt tarafından kurulmuştur. Bu yaklaşıma göre psikoloji "ne?" sorusuna cevap aramalı, insan zihninin yapısını öğlerine ayırarak inclemelidir.
Yapısalcı okul, 1950'de psikologlar ve sosyologlar tarafından oluşturulmuş bir ekonomik düşünce okuludur. Bu, şirketlerin yaşadığı sorunların ve kökenlerinin incelenmesiyle bilinir. Ve tüm bunlar, iletişim ve otorite gibi sütunlara dayanmaktadır.
Bir toplumsal yapıda her bir unsurun ve kurumun bir işlevinin olduğu ve toplumsal yapının işleyişinin bu işlevlerin yerine getirilmesiyle mümkün olduğunu iddia eden çağdaş sosyoloji kuramıdır.
Buna göre, yapısalcılık; metnin değerlendirilmesinde direkt olarak yine metni esas alır, edebî değeri yapıda arar, asıl amacı olan edebiliğin ortaya çıkarılmasında metin dışı disiplin ya da verilerden faydalanmaz, dilbilimin göstergeler sistemini önemser ve eserin derinindeki yapıyı ortaya çıkarmaya çalışır.
Modernleşmenin ilham verdiği yapısalcılık, müessiri devre dışı bırakıp esere yönelmenin yöntemidir. Modern düşünce nasıl insana dikkat kesilip onun yaratıcısını gölgeleştirmiş, ikincil değere düşürmüşse yapısal yöntem de yapıyı oluşturan sanatçıyı devreden çıkararak dikkatini yapının kendisi- ne vermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri