Altın kartallar avlarını avlamak için güçlü ayaklarını, büyük, keskin pençeleriyle birlikte çeviklik ve hızlarını kullanırlar. Ortalama hızları ise saatte 240 ila 320 km arasında görülmektedir.
Aquila adlı kartallar saatte 340 kilometre hız yaparlar.
Kaya kartalı - saatte 320 kilometre
2 metreye yakın kanat genişliği ile heybetli bir avcı kaya kartalı.
1-Karadaki en hızlı hayvan ödülünün sahibi çitadır. Müthiş olan özelliklerinden biri 0'dan 100 kilometreye sadece 3 saniyede çıkabiliyor olmasıdır. 2-Denizlerin en hızlı yüzen balığı saatte 110 km kadar hız yapabilen yelken balığıdır. 3-Dünyanın en hızlı uçan kuşu Gökdoğan'dır.
Gezegenin en tehlikeli hayvanı sineklerdir. Çoğumuz onları tehditten ziyade sinir bozucu olarak görse de sivrisinekler, yılda yaklaşık 725.000 insanın ölümüne neden oluyor.
İlgili 25 soru bulundu
Aslında insanlarla kıyaslandığında hayvanlar çok daha hızlıdır. Mesela bir deve kuşu saatte 80 kilometre hıza ulaşabilir. Bir kanguru, tazı veya bir aslan da 70 kilometre hızla koşabilir. Ancak hepsinden hızlı olan bir hayvan var: Çita.
Gökdoğan hızıyla tanınır; avına doğru yaptığı kendine özgü dalış sırasında maksimum hızının anlık olarak saatte 360 km'nin üzerine çıkabildiği tahmin edilmektedir. Bu hız, gökdoğanı hayvanlar âleminin en hızlı türü yapmaktadır.
Çita - Yetişkin bir çita saatte 115 km/saat hızla koşabilir. Memeli hayvanlardır ve sıfırdan 108 km/saat hıza 3.1 saniyede çıkabiliyorlar. 460 metreden sonra vücut ısıları 46 dereceye yükselir. Bu nedenle avını yakalamak için yaptığı koşu bir dakikadan az sürer.
Yavaş yavaş da olsa Ferrari'nin göstergesindeki sayılar artmaya devam ediyor. Markanın verilerine göre 349 km/sa olan azami hızı aşan araç; bir anda 360 km/sa'e, oradan da 372 km/sa hıza ulaşıyor.
Köpek ve kedi familyasının en hızlılarından olan tazı ve çita neredeyse kafa kafaya bir hızlı çıkış süresi yakalıyor. Çita az farkla önde olmasına rağmen en yüksek hızını 500 metre korurken tazılar avını yere indirene kadar koşmaya devam edebiliyor.
Usain Bolt 2009'da 9,58 saniye ile 100 metre koşuda dünya rekoru kırdığında, saatte ortalama 37,58 km hıza ulaştı. Sağlıklı bir kedi ise saatte 40 km hızla 100 metreyi 9 saniyede koşma kapasitesine sahip.
Evcil ren geyikleri doğada serbest yaşayanlara oranla daha kısa bacaklı ve ağırdır. Kuzey Amerika ren geyikleri saatte 80 km hızla koşabilir ve yılda yaklaşık 5.000 km yol alabilir.
Kartallar genel olarak diğer uçan yırtıcılardan daha iri ve daha güçlüdürler ve kafa yapıları daha büyüktür. Şahinler öbür yırtıcı kuşlardan geniş kanatları ve yanlara doğru açılan yuvarlak kuyruklarıyla ayırt edilebilir. Atmaca kanatları geniş ve oldukça kısa, bacakları ve kuyrukları görece uzundur.
Kanat açıklığı 190-210 santimetre, boyları ise 75-80 santimetre kadar olabilir. Ağırlığı 3 – 5,5 kilogram arasındadır.
Hızlı koşmak, birçok spor dalında büyük önem taşır ve birçok atlet için bir hedef haline gelir. Usain Bolt gibi koşucular saatte 45 km hızla koşabilmekte ve dünya rekorlarına imza atmaktadır. Usain Bolt gibi sprinter'lar saatte 45 km hızla koşarken, Florence Griffith-Joyner 100 metreyi 10,49 saniyede tamamlamıştır.
Bu konuda şu açıklama oldukça akla yakın ve kabul de görüyor: Yetişkin yabani eşeklerin saatte 70 kilometre hızla koştuğu göz önüne alındığında, bu eşekleri yaka- layıp, sonra da evcilleştirmek o zama- nın koşullarında çok zor olsa gerek.
Çünkü sırtlanların çeneleri çok kuvvetlidir. Çitanın ince kemikleri ise güçlü çenelere karşı daha dayanıksızdır. Çitaların hızlı koşma sebeplerinden birisi de kuyruklarının uzun olmasıdır. Çitalar için kuyruk koşu esnasında da yardımcı olur.
Thomson Ceylanı, Doğu Afrika çevrelerinde yaşayan bir ceylan türüdür. Bu ceylanla ilgili iyi haber, saatte 80 km'ye varan hıza ulaşabilmesidir. Kötü haber ise kendilerinden daha hızlı olan çitaların en sevdiği av olmasıdır.
Tüm dünyada yapılan sürüşlerde ortalama elektrikli scooter kullanım yaşı 32'dir. Dünya çapındaki mikromobilite araçları ortalama 25 km/sa hıza çıkabiliyorken Martı elektrikli scooterlarının hızını güvenlik açısından 18 km/sa ile limitlemiştir. Martı'nın belirlediği hız limiti maraton koşucusu hızının dahi altındadır.
Avının peşinden koşan dişi bir leoparın hızı saatte 120 kilometreyi buluyor. Yeni avlar bulmak için sürekli hareket halinde olacak leopar kolonileri günde 35 - 40 kilometre yol katediyor. Doğanın en yırtıcı ve en acımasız yaratıklarından birisi olan leoparın fazla düşmanı yok.
Büyük boyutlarına rağmen, kaplanlar yaklaşık 49-65 km/sa (30-40 mph) hıza ulaşabilirler, ancak bu hızı sadece kısa koşularda sürdürebilirler.
“Su ayısı” olarak da tanınan bir milimetre boyutundaki mikroskopik canlı türü tardigradlar, gezegenin en güçlü hayvanı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri