Eğer trafik polisi tarafından yakalanırsanız, aracınızda cam filmi kullanmanın cezası 290 TL'dir.
Karayolları Trafik Kanunu madde 30/1-b'ye göre:
Kanunda da belirtildiği üzere cam filmi taktırmak ve cam filmini belirtilen süre içinde çıkarttırmamak da cezaya tabi. 2023'de cam filmi taktırma cezası ise 20 ceza puanı ve 951 TL; ancak ilk 15 gün içinde ödenmesi durumunda indirimli tutar 713 TL'ye düşüyor.
Güncel yasa ve yönetmeliklere göre cam filmlerinin en az %70 ışık geçirmesi gerekiyor. %70 ışık geçirgenliği sadece 1 ve 2 numaralı filmler için uygun görülüyor. Bu orandan daha az ışık geçiren cam filmleri araçlarda yasak olarak biliniyor. Bu nedenle 3, 4 veya daha fazla numara film kullanmak yasaktır.
4 numaralı cam film kullanımı yasak olurken diğer camlarda da getirilen belirli kısıtlamalar bulunuyor. Buna göre öncelikli olarak ön ve yan camlar için geçirgenlik %70 olarak belirlendi. Kapalılık durumunun %30'un üstüne çıkması durumunda cam filmi cezası uygulanacak.
2 Numara Cam Filmi
Bunu hesaba katarsak camın toplam ışık geçirgenliğinin en %70 olması gerektiği sonucuna varabiliriz.
İlgili 25 soru bulundu
TÜVTÜRK - Aracınızda bulunan cam filmi derecesine bakılmaksızın araç muayenesinde hafif kusur olarak değerlendirilir. Aracınızın muayeneden kusursuz bir şekilde geçmesi için cam filminizi çıkartın. | Facebook.
Ülkemizde cam filmi kullanmak yasak değildir, ancak kullanımı serbest olan cam filmlerinin 1 ya da 2 numara olması, yani filmlerin ışık geçirgenliğinin en az yüzde 70 olması gerekir.
Yani 1 numara ve 2 numaralı film türleri bu kurala uygundur. 1 numaralı film %85, 2 numaralı film ise %70 ışık geçirgenliği oranına sahiptir. 1 ya da 2 numara dışındaki diğer cam filmlerin kullanılması yasaktır. Yasak olmasının nedeni ise sürücünün görüş açısını kapatması ve aracın içerisini görmeyi engellemesidir.
Işık geçirgenliği %70'in üstünde olan yani ışığı %70'ten fazla geçiren cam filmlerinin kullanılması serbesttir. Cam filmi uygulayan yerlerde bu filmler 1 ve 2 numara olarak adlandırılır. 1 numara cam filmlerinin geçirgenliği yüksek, 2 numara cam filmlerinin ise ışık geçirgenliği biraz daha düşüktür.
Cam Filmi Kullanımı İçin Sağlanması Gereken Kriterler
Bu kurallardan bazıları ise şunlardır: Ön cama veya sürücünün sağ ve sol camlarına renkli cam filmi yapıştırılmamalıdır. Yapıştırılsa bile ışık geçirgenliği en az %70 olan cam filmleri tercih edilmelidir. Aracın camlarına 4 numara cam filmi yapıştırılması yasaktır.
Cam filmini ön sürüş camına uygulamak kesinlikle yasak. Aynı zamanda %70 geçirgenliğin üzerindeki filmleri yaptırmakta aynı şekilde yasak. Cam filmi yaptırmayı düşünüyorsanız, ön cam sürüş camı haricinde kalan camlara çok koyu olmayan bir tonda uygulayabilirsiniz.
Sonradan takılan cam filmler ruhsata işlenmemektedir. Sadece fabrika çıkışlı cam filmler ruhsata işlenmektedir. Cam film uygulaması kullanımına bir takım şartlar koyularak izin verilmektedir. Burada amaç araç içi görünümünü çok fazla kapatarak, bunun kötü niyetli kullanımının önüne geçmektir.
Arabalarda kullanılan Cam Filmi kullanımını Avrupa Birliği ülkelerini standart alınarak bazı değişiklikler getiriliyor. Bu değişikliklere göre 4 numara olarak ifade edilen koyu siyah camlar bütün motorlu araçlarda kullanılması yasak haline getiriliyor. Aracın arka camlarında serbest olan filmler, ön camda yasak olacak.
4 NUMARA TAMAMEN YASAK
Ancak, 4 numara olarak tanımlanan koyu siyah camlar hiçbir yerde kullanılamayacak. Arka camlarda serbest olan cam filmler, tamamen karartmayan oranda belirlenecek. Ön camda cam filmi kesinlikle yasak olacak. Ön yanlar için uygulanacak oran yüzde 30'u geçemeyecek.
Kimi süs, kimi güvenlik, kimisi de sağlık problemleri nedeniyle araçlarına cam filmi taktırıyordu. Ancak bu işlemi yaptıran araç sahiplerine, trafik kurallarına uygun olmadığı gerekçesiyle cezai yaptırımlar uygulanıyordu. Bugün yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte, artık araçlara cam filmi takmak serbest hale geldi.
Aracın, cam filmi uygulamasından sonra güneş ışığı altında filmlerinde kabarcık kontrolü yapılmaktadır. Filmlerin, cama daha iyi yapışması amacıyla aracın güneşte 1-2 gün bekletilmesi ve camlarının açılmaması çoğu uygulayıcı tarafından tavsiye edilmektedir.
Aracın ön sürüş camına film taktırmak kesinlikle yasak olan bir uygulamadır. Ön sürüş camı ile birlikte sürücünün sağında ve solunda kalan ön camlara da renkli film takılması yasaktır. Bu kısıtlamalar haricinde aracın diğer camlarına film taktırmak ise koyu olmayan tonlarda ise kabul edilebilir bir durumda sayılır.
Her ne kadar üreticiler cam filmlerine kullanım ömrü için 5 yıla yakın garanti ve 5-15 yıl arası kullanım ömrü sunsa da bazen cam filmleri ömürlerini daha erken tamamlayabiliyor.
Cam filmlerde AİTM onay alınmış olması ilk şart olurken cam filmin iç kısmından yapılıp yapılmadığına da bakılır. Ayrıca aracın ön camında herhangi bir film olması da istenmemektedir. Dıştan ışık yansıtma durumlarında ise %15'lik sınırın aşılmamış olması belirleyici hususlar arasındadır.
Dolayısıyla geçirgenlik yüzdeleri dört numara ile kısıtlı değildir. Ancak temel olarak ifade etmek gerekirse, 1 numaralı cam filmi yüzde 85, 2 numaralı cam filmi yüzde 70, 3 numaralı cam filmi yüzde 55, 4 numaralı cam filmi yüzde 40 görünür ışık geçirgenliğine sahiptir.
1 numara cam filminde görüş durumu %85'dir. Bundan dolayı hiçbir ceza ve yasak durumuyla karşılaşmadan rahatlıkla araçlarda kullanılabilir. Arka camlarda da bu cam filmi seviyeleri değerlendirilebilir. 2 numara cam filminde ise %70 görüş durumu söz konusudur.
Filmleri söktürmek araç sahibinin işidir. Görevlinin müdahalesi söz konusu değil.
Reflekte Cam Balkon
Isı yalıtımını sağlar ve ayrıca içeriyi de göstermeyen özelliği ile de işlevsel bir tasarım oluşturmaktadır. Reflekte camlar iç mekanlarda ve dış mekanlarda tercih edilmektedir. Evlerde, ofislerde, korkuluk camları vb. yerlerde kullanım alanı bulunmaktadır.
2 numarada içerisi görünmez, 3 numara çok koyu olur özellikle ön yanlara 3 kesinlikle yaptırmayın. 2 numara yeterli gelir. Yanlış hatırlamıyorsam 1 numara %35, 2 numara %20 geçirgenliğe sahip. %50 geçirgenliğe sahip 0.5 gibi daha açık filmler mevcut, onlardan yaptırın en ön cama yaptıracaksanız.
Bu yazımızda size, Araç Cam Filmi Yasak mı ve Cam Filmi Kullanmanın Cezası sorularına cevap vereceğiz. Araç cam filmi; sürücüye dışarıyı net bir şekilde gösteren fakat dışarıdan arabanın içerisini göstermeyen kaplamalardır. Araç cam filmi özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının yansımaması için tasarlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri