"Hizmet dökümünde gördüğünüz 'Ş' harfi, sizi sigortalı bildiren iş yerinin şüpheli iş yeri kapsamında olduğu ve iş yeri hakkında denetim/inceleme yapılacağı anlamına gelir.
sadece sahte sigortalı bildirmek amacıyla işyeri dosyası tescil edilen yerlerdir.” Şeklinde tanımlanmıştır.
Ş Kodu: Şüpheli işyerlerinde geçen ve sigortalılık bildirimi yapılan iş yerleri üzerindeki kod olmakla birlikte, bu kod ile bildirilen sigortalılık döneminin gerçeği yansıtıp yansıtmadığı üzerinde kuvvetli şüpheler ve emareler olması nedeni ile, bu kod ile bildirilen hizmet süreleri genellikle iptal ediliyor.
SGK hizmet dökümü 4A, 4B ve 4C olmak üzere üçe ayrılmaktadır: 4A hizmet dökümü: Eski sistemde SSK'ya bağlı olan kişiler 4A grubundadır.
Hizmet dökümünüzü online olarak internet üzerinden almak için ise e-Devlet platformunu kullanabilirsiniz. e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra arama kısmına '4A Hizmet Dökümü' yazdıktan sonra karşınıza çıkan sayfadan hizmet dökümü belgesine ulaşabilirsiniz. Bu belgede sigorta işleyişine dair bütün bilgiler yer alır.
İlgili 35 soru bulundu
İşveren Çalışanın Sgk Dökümünü Görebilir Mi? Hayır, onun yerine sigorta yapabilmek için SGK sigorta belgesi istenir ve üzerinde çalıştığına ait dönem aralıkları yer alır.
SGK Hizmet Dökümü, Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olan tüm vatandaşların alabileceği, sigorta ve prim bilgilerini barındıran ve 4A, 4B, 4C olarak üçe ayrılan belgedir.
İşe başlayan hemen herkes yaşını tamamladığında emekli olabilmek için e-Devlet üzerinden sunulan SGK hizmet dökümüne bakıyor.
Aylık Prim ve Hizmet Belgesi, 4A kapsamında primleri yatan ve sigortalı çalışan işçileri kapsamaktadır. APHB Sigorta türü, 4A kapsamında çalışan kişiler için düzenlenen ve her ay bildirilmesi gereken bildirgedir. Bu kapsamda çalışan kişi, ilgili belgeye e-Devlet üzerinden erişebilmektedir.
Eğer düzenli olarak bir işveren altında çalışıyorsanız, bir özel sektör üyesiyseniz 4A üzerinden sigortalandırılırsınız. Daha çok kendi işini yapan kimselerin kapsandığını grup 4B olarak karşımıza çıkar. 4C ise hem devlet memurlarını hem de muhtarlar ya da kadrolu çalılan kimseleri kapsar.
İşyeri tescil ve e-bildirge programlarında yapılan bahse konu değişiklikler ile işyerlerinin tescil durumları itibariyle; Sahte (S) Kontrollü (K) Şüpheli (Ş)
"Hizmet dökümünde gördüğünüz 'Ş' harfi, sizi sigortalı bildiren iş yerinin şüpheli iş yeri kapsamında olduğu ve iş yeri hakkında denetim/inceleme yapılacağı anlamına gelir. Bir işyerine 'Ş-Şüpheli' kodu konulduktan sonra, bu iş yeri hakkında denetim süreci başlatılır.
Hizmet dökümlerinde yer alan söz konusu kodlar (Ş) Şüpheli (K) Kontrollü (S) Sahte Kodlarına dikkat etmenizi öneririm.
SGK'dan 'şüpheli' işyerlerine takip: Hizmet dökümünde 'Ş' kodu olanlar dikkat! Hizmet dökümüne bakanlar bazı ayların yanında 'şüpheli' anlamına gelen 'Ş' harfiyle karşılaşıyor. Bu ayların müfettiş raporuna göre sahte olduğu anlaşılırsa hizmet süreleri ve gerekirse emeklilik iptal edilebilecek.
sadece sahte sigortalı bildirmek amacıyla işyeri dosyası tescil edilen yerlerdir. İşyerinin veya sigortalılığın sahte olduğunun anlaşılması halinde; ⎯ Ödenmiş olan sigorta primleri ile idari para cezaları irat kaydedilir, yararlanılmış olan teşvik ve destekler gecikme zammı ve gecikme cezası ile geri alınır.
SGK hizmet dökümü belgesini internet üzerinden alabileceğiniz gibi herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek de temin edebilirsiniz. SGK sorgulama e-Devlet sistemine e-Devlet şifresi, T.C. kimlik kartı, elektronik imza, mobil imza veya internet bankacılığını kullanarak girebilirsiniz.
4a sigortası, Eskiden Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) çatısı altında olan ve SSK'ya prim ödeyenleri dahil eden bir sigortaydı. Ancak SSK, SGK'ya bağlandığında halk arasında bilinen SSK sigortası da 4a sistemi adını aldı. 4a sisteminin kapsamı ise özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilerdir.
506 APHB meslek kodu nedir? APHB meslek kodu, 506 sayılı Kanuna tabi olarak bildirilen SSK hizmetleri için işveren tarafından seçilen sigortalı meslek kodudur. İşveren tarafından kodla bildirim zorunludur.
5510 sayılı Kanun; Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu olarak adlandırılmaktadır. Sosyal güvenlik insanların bulundukları toplumlarda insan onuruna yaraşır bir şekilde, başka insanlara mecbur kalmadan yaşamalarının ve kişisel özgürlüklerinin teminatıdır.
Hizmet Dökümündeki Harfler | MuhasebeNet. SGK, sahte sigortalı bildirimini engellemek için bazı kriterler çerçevesinde işyerlerini sahte, şüpheli ve kontrollü olarak tanımlamaktadır. Bu tanımlar S (sahte işyeri), Ş (şüpheli işyeri) ve K (kontrollü işyeri) harfleri ile kodlanmaktadır.
21-Diğer Ücretsiz İzin: Özellikle Nisan dönemi öncesi için, kısa çalışma uygulaması kapsamında olduğu halde, kısa çalışma ödeneğinden faydalanamayan işçilerin, sadece kısa çalışmaya dayalı eksik günleri bu kod üzerinden bildirilecektir.
kapsam dahilinde olmak üzere eksik gün nedenlerine “25- Diğer Belge / Kanun Türlerinden Gün Tamamlama” koduyla yeni bir eksik gün nedeni ilave edilmiştir. Yabancı sigortalı çalışanlar için bazı belge türlerine ilişkin olmak üzere eksik gün kontrolü yapılabilmesi imkanı sistemden kaldırılmıştır.
Her aya ait Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin de en geç; - Özel sektöre ait işyerlerinde çalışmanın ait olduğu ayı takip eden ayın 23'ünde, - Resmi nitelikteki işyerlerinde ise çalışmanın ait olduğu dönemi takip eden ayın 7'sinde, Sosyal Güvenlik Kurumu'na verilmesi gerekmektedir.
Önce SSK'lı sonra devlet memuru olanlar için 4/a tescil başlangıç tarihi ilk kez SSK'lı olunan tarihi ifade etmektedir. 01.01.2001 ise muhtemelen devlet memuru olarak hizmete başladığınız tarih. Devlet memuru olarak emekli olacaksanız SSK'lı girişiniz sigorta girişi olarak değerlendirilmez.
Telefon ile Sigorta Sorgulama
Bunun için 170'i arayıp çağrı merkezi çalışanının sizden istediği bilgileri doğru bir şekilde vermeniz yeterli olacaktır. Daha sonra ise hizmet dökümünüzde yer alan detaylar ile ilgili dilediğiniz sorulara cevap alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri