(ﻫﻤﺎﻡ) i. (Ar. humām) Bir işe iyice sarılıp o işi başarmak için çaba gösteren, himmeti çok, gayretli kimse: Menziline döndü girü ol hümam (Süleyman Çelebi).
(ص .) ساکت ، آرام . koruz(izah: sönük. koruz yaşam.)
Dilimize Farsça'dan geçmiş olan bu kelimenin anlamı şu şekildedir: "dilsiz ve "suskun, sessiz, sakit ve sakit". Hamuş kişiler; sakin, suskun ve sessiz kişilerdir.
hanım - خانم
[ نُ ] (ترکی، اِ) بانو. خاتون. بی بی.
Osmanlı Türkçesinde “Aşkım” Denmez “Saadet-i Seniyyem” Denir…
İlgili 34 soru bulundu
erkek veya kadın sevgili, mâşuk, mahbub, mâşuka, mahbube.
“Eş-Hanım” anlamındaki “Qatdïm=Qa'tïm” sözcüğünün aşağıdaki maddeleri, bilinmeyen bir kitaba ekli olan baskıdan alınmıştır: Qatdïm Qïtay [Tn]gri[m]ka “Eşim/Hanımım Qïtay [Tn]gri[m] için” Qatdïm Ütritmiš “Eşim/Hanımım Ütritmiš” Qat[dïm] Küsämiš-ka “Eşim/Hanımım Küsämiš için” [Qa]tdïm Qaqač Ïnal-qa “Eşim/Hanımım Qaqač ...
Maşuk, TDK sözlük anlamı olarak aşık olunan erkek ya da sevilen erkek anlamına gelir. Dilimize Arapça dilinden geçmiş olan Maşuk kelimesi ile sıkça karşılaşmak mümkündür. Aşık İle Maşuk Hikayesi Nedir? Aşık olana Aşık, aşık olunana ise Maşuk denir.
Günümüzde hala nadir de olsa kullanılan bir sözcük olarak mektuplar üzerinden öne çıkıyor. Hamiş Ne Demek? Mektup kağıdının boş bir yerine yazılan ek düşünce hamiş olarak ifade edilir. Aynı zamanda mektup kapsamında bir not olarak da söylemek mümkündür.
Atın boynuna geçirilen takım koşumu hamut olarak bilinmektedir.
Yani “Dinle!” Tesadüf mü dersin ismi “Suskun” olan bir şairin en kıymetli yapıtına “Dinle!” diye başlaması.
Guş etmek dinlemek, kulak vermek anlamına gelmektedir. Söz dinlemek ve dikkat edip kulak vermek anlamlarına da gelmektedir. Örneğin; Osmanlıca dilinden yazılmış bir metinde gûş eyledi beni cümlesini gördüğünüzde bu cümlenin anlamı beni dinledi, söylediklerime kulak verdidir.
(ﮔﻔﺘﺎﺭ) i. (Fars. guften “söylemek”ten guftār) Söz, kelâm: Feyz-i güftâr-ı lebinden mürdeye candır gelen (Fıtnat Hanım).
–ÂMUZ. (ﺁﻣﻮﺯ) sıf. (Fars. āmūḫten “öğrenmek, öğretmek”ten āmūz) Sonuna geldiği kelimelere “öğreten, öğrenen” anlamı katarak Farsça usûlüyle birleşik sıfatlar yapar: Edeb-âmuz: Edep öğreten.
(ﻣﻮﺌﻟّﻢ) sıf. (Ar. te'lіm “ağrıtmak, acıtmak”tan mu'ellim) Üzücü, elem veren, acı veren: Bu komedya Nerîman'a ne kadar müellim geldi (Hüseyin R. Gürpınar).
(ﻣﻘﻨﻊ) sıf. (Ar. iḳnā' “râzı etmek, inandırmak”tan muḳni') İnandırıcı olan, inandıran, iknâ eden: Her halleri mukni bir belâgatı andırıyor (Ahmet Hâşim).
1. Başka, diğer, âhar: “Sûret-i uhrâ.” “Mes'ele-i uhrâ.” “Cihet-i uhrâ.” Yine bir def'a-i uhrâda Hudâ / Baktı ifrât-ı mahabbetle ana (Hâkānî'den). 2. teşmil. Öteki dünya, âhiret.
1. Bir şeyin esası, öz, maya. 2. Güç, enerji.
(گُ)(اِمص . )1 - ذوب ، گدازش . 2 - لاغری .
Osmanlı edebi dilinde ender olarak görülen garibān “gün batımı” anlamındadır.
NÜKSETMEK – NÜKSEYLEMEK. geçişsiz f. (Ar. nüks + Türk. etmek, eylemek) Yeniden başlamak, depreşmek: İşte hülyâlarımın canlı yerindeyken of / Nüksedip karşıma çıkmaz mı o illet, Moskof (Mehmet Âkif).
(غَ) [ ع . ] (اِ.) اندوه ، حزن . üzüntü(izah: çöküvüt. kədər.)
Dürrî Süleyman Efendi'nin Farsça-Türkçe manzum sözlüğü.
GÛYİYÂ (ﮔﻮﻳﻴﺎ) zf. (Fars. gūyā'dan gūyiyā) Güya, sanki [Vezin gereği nazımda kullanılmıştır]: Gûyiyâ fevvâre-i âteş-feşandır çeşmimiz (Leskofçalı Gālib).
Ahrar, özgürler- hürler demektir. Osmanlıda ise ahrar sözcüğü liberalleri tanımlayabilmek için kullanılmaktaydı. Hürler, esir olmayanlar anlamında kullanılan ahrar Arapça kökenli bir sözcüktür. Ahrar, özgürlükten yana olan, hürriyet taraftarlarını kast etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri