Trafik kazalarına karışan kedilerin maruz kaldığı bazı yaralanmalar ölümcül olabilir. Arabalar büyük ve güçlü makinelerdir ve bazı yaralanmalar ise oldukça büyüktür. Bu yüzden pek çok kedi bir araba çarpmasından sağ kurtulamayabilir.
Düşen kedinin aldığı darbe neticesinde farklı organlarında şekillenebilen iç kanama kendini kusma, kulak, ağız ya da burundan kan gelmesi, denge kaybı gibi çeşitli belirtilerle gösterebilir.
Evet. Alo 153 Beyaz Masa'yı arayarak; olay yerinin adresini ve hayvanın yanında bulunan kişinin iletişim bilgilerini verdiğiniz takdirde, 7 gün 24 saat nöbetçi ekibimizle, yaralı ve tedaviye muhtaç sokak hayvanları alınmakta ve sonrasında tedavileri yapılmaktadır.
İlk yapılması gereken olayı fotoğraflamak. olayı polis ya da jandarmaya bildirmek. "Ben bir hayvana çarptım kaza yerini terk etmeliyim" deyip tutanak tutturup veterinere gitmeliyiz tedavi giderleri karşılanıyor.
Yüksekten düşen kediye bir şey olmaz tamamen bir uydurmacadır. Her yıl onlarca kedi yüksekten düşerek ya hayatlarını kaybetmekte ya da kırık ayaklarla acı çekmektedir. Özellikle camdan düşmelerde en sık görülen iç kanamadan kaynaklı ölümlerdir.
İlgili 35 soru bulundu
Yüksekten düşen kedilerin büyük bir çoğunluğu eve geri dönemezler ve sahipleri düşüşü görmedilerse bile onların yokluğu ile bir şeylerin ters gittiğinin farkına varırlar. Kedinizin düştüğüne şahit olursanız hiç vakit kaybetmeden bir hayvan hastanesine ya da veteriner kliniğine götürmeniz gerekmektedir.
Ancak araştırmalarla ilgili ilginç bir bulgu şudur: 4. kat ve daha aşağısından sert zemin üzerine düşen kedilerde (yaklaşık 15 metre) yaralanma oranları oldukça yüksekken, 7. kattan daha yükseklerden (yaklaşık 22 metre ve üzeri) düşen kedilerde yaralanma oranları ciddi bir şekilde azalmaktadır.
Hayvana Çarpma Cezası
Dolayısıyla kedi ve köpeğe çarpma cezası da idari para cezasıdır. Bu nedenle Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde sürüş anında hayvana çarpan sürücünün hayvanı en yakın veterinere götürmesi gerekir.
Bir kedinin bacağı anormal bir açıyla sarkık duruyorsa, bu durum kırığa veya çıkık bir kemiğe işaret edebilir. Kırık haricinde kedinizde gözlemleyebileceğiniz herhangi bir şişlik, kesik veya morluk travma kaynaklı olabilir ve topallamaya yol açabilir.
Kırık tedavisinde esas olan, kırılan parçaları bulunmaları gereken yere geri koymak ve vücut kemiği iyileştirip tekrar bir bütün haline getirene kadar sabit tutmaktır. Kırık uygun şekilde tedavi edilmezse kemik iyileşmeden kalabilir (Nonunion) ya da yanlış iyileşir (Malunion).
Kedinizin maruz kaldığı yaralanmalar, vuruldukları vücut konumuna ve aracın haraket hızına göre değişmektedir. Araba ne kadar hızlı çarparsa, kedinizin maruz kaldığı travma ve yaralanmalar da bir o kadar fazla olur.
Araba çarpan bir kediyi hareket ettirmenin en iyi yolu, onu nazikçe bir havlu, battaniye veya cekete sararak bir kutuya koymak ya da kucağınızda taşımaktır. Dikkatli olmalısınız çünkü en minnoş kedi bile korktuğunda veya yaralandığında ısırabilir.
"Çok yüzeysel, derin bir çukur açılıp gömülmediyse ölü hayvanlar açığa çıkabilir, hastalık bulaştırabilir. Ölen hayvanlar tıbbi atık olarak özel poşetler içerisinde belediyeye veriliyor. Bunların tek tek ayrı bir yere gömme olanağı olmadığı için topluca gömülüyor.
"Kedilerde iç kanama kaç saat sonra belli olur?" sorusunun net bir cevabı yoktur. Şiddetli travmalarda belirtiler aniden ortaya çıkarken bir rahatsızlığa bağlı kanamalarda kanama miktarı çok düşük olduğu için belirtiler daha geç ortaya çıkar.
Kan kaybına bağlı olarak oluşan anemi çok ciddi belirtilere neden olabilir. Kan hacminin üçte birinden fazlasının hızla kaybedilmesi kedilerin şoka girmesine ve hatta ölüm ile sonuçlanabilen durumlara yol açabilir. Hızlı kan kaybından sonra genellikle kalp atışları hızlanır, diş etleri solgunlaşır ve kan basıncı düşer.
Özellikle kafa travmaları nedeniyle meydana gelen subdural kanamalar, beynin zarları arasında adeta asılı şekilde bulunan “köprü toplardamarlar”ın yırtılması veya kopmasıyla oluşur. Bu damarlardaki basınç nispeten düşük olduğu için belirtileri olaydan iki dakika ila iki hafta arasında dahi ortaya çıkabilmektedir.
Kedilerde Kırık Belirtileri
Yürümede değişim: Kedilerde ayak kırığı söz konusu olduğunda meydana gelen en temel değişim yürüyüşte gözlemlenir. Kedi kırık olan ayağa ya da bacağa ağırlığını vermekten kaçınır.
Kemiklerin iyileşmesi genellikle 4 ila 6 hafta sürer. İyileşmeyi izlemek için takip röntgenleri çekilir.
Kedinizin normal haline dönmesini istemenizden daha doğalı yoktur. Kırıkların iyileşme süresi hakkında bilgi ve süre vermeye çalışmıştık. Kırık durumuna göre ortalama 3-5 hafta sürecek iyileşme dönemi sonrası balkondan düşen kediniz yürümeye başlayabilir.
12 nci madde kapsamındaki hayvan kesimleri ile 13 üncü maddenin birinci fıkrasında belirtilen hususlar dışında bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldüren kişi altı aydan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Soğuk havalardan korunmak isteyen hayvanlar da araçların motor kısmına girerek ısınmaya çalışıyor. Uzmanlar hem kedilerin hem de aracın zarar görmemesi için aracın çalıştırılmadan önce motor bölümünün kontrol edilmesi gerektiğini vurguluyor.
Alo 153 Beyaz Masa'yı arayarak olay yerinin adresini ve hayvanın yanında bulunan kişinin iletişim bilgilerini verdiğiniz takdirde, 7 gün 24 saat nöbetçi ekibimizle yaralı ve tedaviye muhtaç sokak hayvanları alınmakta ve sonrasında tedavileri yapılmaktadır.
Kedilerin dokuz canı olduğuna dair bir rivayet yıllardır kulaktan kulağa dolaşır. Gizemli bir yaratılışları olduğu kabul edilse de sanıldığı gibi dokuz canı olması durumu pek gerçeği yansıtmaz. Ancak kediler yüksek düşünce kurtulabilirler, bunun nedeni ise doğrultma refleksidir.
Yüksekten düşen kedilerin kol bacak gibi iskelet sistemi hasarlarının yanı sıra, yumuşak dokularında, çenelerinde, iç organlarında ciddi anlamda yaralanma, yırtılma ve kanama riski vardır.
Kediler ortama olarak 10 yıl kadar yaşayabilmektedirler. Bunun yanı sıra sağlık ve iyi beslenen bir kedi 20 yaşına kadar da yaşayabilme şansı bulunmaktadır. Dolayısıyla kedilerin yaşam süreleri beslenme koşullarına, ırklarına, yaşadıkları ortama ve hatta kilolarına bağlı olarak değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri