Lokanta kelimesi, Türkçeye İtalyanca locanda sözünden girmiştir. Restoran sözcüğü ise Türkçeye Fransızcadan geçmiş bir sözcük (Fransızca: Restaurant) olup; "yenilemek", "onarmak" anlamlarına gelen restaurer kökünden gelmektedir.
İtalyanca locanda "konaklama odaları da bulunan aşçı dükkânı, han" sözcüğünden alıntıdır. İtalyanca sözcük İtalyanca locare "(ev veya yatak) kiralamak" fiilinden türetilmiştir. Bu sözcük Latince locare "yerleştirmek, para yatırmak, kiraya vermek" fiilinden evrilmiştir.
Arapça dkn kökünden gelen dukkān دكّان veya dukān دكان “platform, seki, tezgâh, özellikle çarşı içinde satış yeri” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice dūkanā דוכנא “platform, seki” sözcüğünden alıntıdır.
Şey kelimesi Arapça kökenlidir.
Restoran kelimesinin kökü, Fransızca “restore etmek, onarmak” anlamındaki restaurer kelimesinden gelmektedir. Latince restaurare “onarmak, yenilemek”, re- “tekrardan” anlamında dönüşlülük belirten ön ek ile –staurare “kurmak, yenilemek, onarmak” kökünün birleşimiyle oluşur.
İlgili 20 soru bulundu
Restaurant : Restorant demektir . Ama tam tabir restorant değildir çünkü restorant kelimesi İngilizceden gelmiştir o yüzden lokanta dersek tam Türkçe karşılığı olur .
Gastronom: Gastronomiyi uygulayan kişiye gastronom denir.
Restoran sahibi, servis sanatları uzmanı ya da bu konuda eğitim görmüş bir mutfak uzmanı da gastronom olabilir.
ulan in kisaltilmis hali. ya arapcada yada farscada oglan anlamina gelen, bizde ise sokak dilinin demirbasi haline gelmis argo bir sozcuktur.
Türkçe dilinden alınan keskin kelimesi Sonunda keskin bir taşı testere gibi kullanarak ipi incelte incelte kopardı. - H. R. Gürpınar anlamındadır.
Bizdeki Kelime: “Devlet”
“Devlet” kelimesi, Arapça “devle (ﺩﻭﻠﻪ)” kelimesinden Türkçeye geçmiştir[1]. Bu kelimenin aslî harfleri “d د”, “vو”, “l ل”dir.
Bakkal: Arapça
Bütün bunları alabileceğiniz 'mahallenin kalbi' olan bakkal ise Arapça kökenli.
Şirket sözcüğü Arapça kökenli olup “Ortaklık” demektir.
Apartman sözcüğünün kökeni İtalyanca appartamento sözcüğüdür. Bu sözcüğün kökü "a parte" (ayrılmış, bölünmüş) kavramıdır. İtalyancadan, appartement olarak Fransızcaya, Fransızcadan Türkçeye geçmiştir.
Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre bu kelime ''restoran'' olarak yazılmalıdır.
restaurant diye yazılır ''restoran'' diye okunur.
Eski Türkçe boġuz “anatomide boğaz, her türlü dar geçit” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe boġ- “sıkmak, özellikle boğaz sıkmak” fiilinden Eski Türkçe +Uz ekiyle türetilmiştir.
üst - Nişanyan Sözlük. (NOT: Eski Türkçe üstin “üstte, önde, satıhta” sözcüğü ile eş kökenlidir.) Bu sözcük Eski Türkçe üste- “üste çıkmak, artmak” sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe üz veya yüz “bir şeyin önü veya üstü, satıh” sözcüğünden Eski Türkçe +tA- ekiyle türetilmiştir.
Bütün kelimesi Türkçe'de "bitmek" anlamına gelir. Eski Türkçe büt- "bitmek" fiilinden +In2 sonekiyle türetilmiştir.
'Lan' 'ulan'dan, 'ulan' 'oğlan'dan
Türk Dil Kurumu'na göre “ey” ve “öfke ve nefret anlatan bir seslenme türü” olarak kullanılıyor.
ÜnlemDüzenle. [1] Büyükbaş hayvanları durdurmak için kullanılan bir seslenme sözü. [2] (argo) Kaba ve yakışıksız davranışta bulunan kişilere karşı kullanılan söz.
Kıyak kelimesi, benzerlerinden üstün olan anlamıyla da kullanılabilen bir kelimedir. Ayrıca ayrıcalık tanıma anlamında da TDK tarafından açıklanan bir kelimedir. Belirtilen anlamlar dışında kıyıcı ve zalim anlamlarında da tercih edilebilecek bir kelimedir.
Gastronomi mesleği son günlerde ülkemizde de sıkça rağbet görmeye başladı. Bu bölüm genellikle aşçılıkla karıştırılmaktadır ancak gastronomi 4 yıllık bir lisans bölümü iken aşçılık önlisans bölümüdür.
Gastronomi ve mutfak sanatları 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Aşçılık ise 2 yıllık bir önlisans bölümüdür. İki bölümün ders içerikleri hemen hemen aynıdır. Aşçılık bölümü gastronomi bölümünün bir özeti şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri