Araç çekme belgesi almak için eskiden herhangi bir Trafik Şube Müdürlüğüne müracaat ederek borcu yoktur belgesini teslim etmek yeterliydi. Ancak, yapılan birtakım düzenlemeler çerçevesinde artık borçların ödenmesinin ardından araç plakası ile birlikte notere gidilerek araç çekme belgesi talep edilebiliyor.
Bugün araç sahibi sadece trafik şubesi üzerinden araç çekme belgesini dakikalar içerisinde alıyor. Yapılan düzenleme doğrultusunda araç sahibi doğrudan aracın herhangi bir borcunun olmadığını gösteren belge ile noter kurumuna başvurarak araç çekme belgesini pratik bir şekilde alabiliyor.
Araç muayene ücreti; çekme belgeli motor, çekme belgeli traktör gibi araçlar için 258,42 TL, çekme belgeli otomobil, çekme belgeli minibüs gibi araçlar için 507,40 TL, çekme belgeli otobüs, çekme belgeli kamyon gibi araçlar için 685,58 TL olmak üzere ortalama 500 TL'dir. Noter masrafları da ortalama 390 TL'dir.
Çekme belgesi uzun süre boyunca kullanılmayacak araçların trafikten çekildiğini belirten belgeye deniyor. Çekme belgesi ruhsatı araç sahibinin ilgili kurumlara başvurması sonucu alınıyor. Aracın isteğe bağlı olarak trafikten çekildiğini belirten bu belge, gerekli şartlar yerine getirildikten sonra iptal edilebiliyor.
Çekme belgeli araç trafiğe çıkamaz. Çekme belgeli motoru trafiğe çıkarma cezası, Karayolları Trafik Kanununun 21. maddesine göre 10 ceza puanı ve 2.018 TL idari para cezası şeklindedir. Aracının tekrar trafiğe çıkabilmesi için sistemde çekme belgeli olarak görünmemesi gerekir.
İlgili 34 soru bulundu
Trafiğe çıkması yasak olan çekme belgeli aracınızı muayeneye götürmek için muayene randevusundan sonra Trafik Tescil Şubeye başvurarak Ek 33/A belgesini almanız gerekiyor. Bu belge ile aracınız 7 gün süre ile trafiğe çıkabilir ve aracınızı bu süre içerisinde muayeneye götürebilirsiniz.
Çekme belgesi olan araçların yasal olarak trafiğe çıkması mümkün değildir. Çekme belgeli araç trafik dahilinde tespit edilirse plakaya para cezası, ehliyet sahibinin hanesine de ceza puanı yazılır.
Çekme belgeli bir araç satın aldıysanız ve arac ıtrafiğe çıkarmak istiyorsanız öncelikle aracınızın muayene onayını almalısınız ve aracın herhangi bir borcu varsa onu ödemelisiniz. Daha sonrasında gerekli belgelerle noter onayı alarak aracınız için yeni ruhsat çıkartabilirsiniz.
Gerekli onarım ve muayene işlemlerini gerçekleştirdiğini takdirde aracın ekspertiz onayı alması gerekir. Bütün eksikler giderilip gerekli raporlar alındıktan sonra gerekli belgelerle notere gitmeniz gerekir. Noterde aracınızı trafiğe çıkartmak istediğinizi dile getirmeniz ve belgeleri teslim etmeniz gerekmektedir.
Trafikten araç çekme kazaya karışan, hurdaya çıkan ve uzun bir süre boyunca kullanılmayacak olan araçları kapsamaktadır. Resmi bir belge olan çekme belgesi, aracın uzun süre boyunca kullanılmayacağı durumlarda alınmaktadır. Bunun yanı sıra uzun bir seyahate çıkan kişiler de çekme belgesi alabilirler.
Araç çekme belgesi almadan önce noterde aracın üzerine herhangi bir haciz, yaptırım vb. durumların olmaması durumuna da dikkat edilmesi gerekir. 2023 yılı itibari ile noterden alınacak olan araç çekme belgesinin bedeli 125 TL civarındadır.
Aracın çekme belgesi var ve bu belgenin iptal edilmesi için gerekli işlemler yapılmamış ise aracın trafiğe çıkması yasaktır. Eğer çekme belgeli araç trafiğe çıkarılırsa araç sahibine ceza kesilir. Trafikte çekme belgeli araç kullanmanın cezası ise 2023 yılının güncel ceza tutarlarına göre 4.064 TL'dir.
Çekme belgeli araçların satışı sadece noter aracılığı ile yapılabilir. Araç noterlikte satıldıktan sonra tescil belgeleri Trafik Şube Müdürlüğü'nden alınır. Son olarak aracın muayenesi yapılır ve araç satışı tamamlanır.
1. E-devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılır. 2. KURUMLAR sayfasından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sayfası seçilir. 3. Yetki belgesi işlemlerinden, yapmak istediğiniz işleme göre “Özmal/Sözleşmeli taşıt ekleme” yada “Özmal / Sözleşmeli taşıt düşme” işlemi seçilir.
Çekme belgeli aracı trafiğe sokmak için öncelikle aracın eksik, bozuk ve çalışmayan bir yeri var ise tamir yapılması gerekir. Tamir işlemleri tamamlanıp eksikler giderilince araç muayeneye sokulur. Araç muayeneden geçtikten sonra muayene istasyonundan verilen belge ile notere gidilir.
Araç çekme belgesi nasıl kaldırılır sorusu da oldukça merak edilmektedir. İlk olarak araç çekme belgesinin kaldırılması için aracın muayene ettirilmesi gerekmektedir. Muayene sırasında araçta herhangi bir arıza ya da hasar tespit edilirse bu arızalar giderilmeli daha sonra tekrardan muayeneye sokulmalıdır.
Çekme belgeli bir araba alırsanız bu aracı trafiğe çıkarabilmek için muayene onayı almalı, aracın herhangi bir borcu varsa ödemeli, noterden de onay alarak kendi üzerinize yeni plaka ve yeni ruhsat çıkarmalısınız.
Trafikten menin kaldırılması için araçta istenen değişikliklerin, eksik belgelerin ibrazı ve cezanın ödenmesi yeterlidir. Trafikten men edilen araçlar eksikler tamamlanana dek otoparkta bekletilir ve süre ne kadar uzun olursa kullanıcılara o kadar ek maliyet çıkar. Otoparkın günlük ücreti ceza alan sürücüden alınır.
Her iki aracın karayolları muayene istasyon amirliğinde tespii yaptırılarak Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne müracaat edilecektir.
TÜVTÜRK tarafından yapılan ve fenni muayene olarak adlandırılan işlemin yapılmadığı araçların satışı gerçekleştirilemez. Araç ile ilgili devir işlemini başlatmaya çalışsanız bile tamamlamanız mümkün değildir.
Noterde satış işlemi yapılırken aracın sigorta bilgileri kontrol edilmez ve aracın sigortasının olmaması satışına engel değildir.
Ağır hasarlı, pert, kazalı, hasarlı, çekme belgeli ya da hurda belgeli tüm araçlar alınabilir ya da satılabilir. Araçları farklı şekillerde değerlendirmek isteyen kişiler hurda belgeli araç satın alma konusunda istekli olabiliyorlar.
Tescil belgesine "hurdaya çıkarılmıştır" şerhi konularak tescil belgesi sahiplerine geri verilir, motorlu araç trafik belgesi ile tescil plakaları geri alınarak iptal edilir. Hurdaya ayrılmış olan taşıtlar, onarımla yenilenseler bile tescil edilemezler.
Araç kullanılamaz durumda ya da rayiç bedelin üzerinde masraflarla tamir oluyorsa ise pert kaydı alır. Ekspertiz tarafından ağır hasar kaydı verilen araçların ise trafiğe çıkması mümkün değildir. Araçlar ancak gerekli değişim ve tamiri yapıldıktan sonra yeniden trafiğe çıkabilir.
Çekme belgesi, araç sahibinin gerekli belgeleri toplayıp belirli kurumlara başvurarak alınır. Çekme belgesi araç satıldığında veya araç sahibi fikrini değiştirdiği takdirde, tekrar gerekli belgeler ve başvurular aracılığı ile, iptal edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri