Araçlarda klima kullanımı konusunda yapılmaması gereken en önemli şey ise motor rölanti durumdayken klimayı çalıştırmamaktır. Rölantide klima çalıştırmak, araç hareket halindeyken klima çalıştırmaktan çok daha fazla yakıt tüketimine neden olur.
klimayı uzun süre kullanmadığınız zaman (6 ay kadar) ve araba seyir halinde yüksek devirde giderken açılması zararlıdır. seyir halinde giderken bu gibi durumlarda debriyaja basılarak ya da boş viteste klima açılması tavsiye edilir.
Bu yazımızda size arabada klima kullanımı sırasında dikkat etmeniz gereken noktaları anlatacağız. Öncelikle araç kullanırken kesinlikle klimanızı yüksek hızda giderken çalıştırmayın. Uzun yolda durmanız biraz zor olabilir bunun için yapmanız gereken en mantıklı şey debriyaja basarak aracınızın devrini düşürmenizdir.
Servis doğru bilgiyi vermiş. Motor sıcakken ısıyı en sona alıp düğmeyi çevirmeden klima aktif edilirse ısıtır,haricinde araç soğukken klimayı açmak içeriyi ısıtmaya yardımcı olmaz.
klima , sadece elektrikle çalışsa bile , aküyü şarj edebilmek için motorun çalışması gerekir. Motora fazladan yük biniyor, yokuş çıkmak gibi çekiş düşmesi ve yakıttüketiminin artması olağan bir durumdur. Eğer motor 2500cc ve üzeriyse klimanın çalıştığını hissetmezsiniz, bu da güzel bir şeydir.
İlgili 28 soru bulundu
Araç kliması, motordan güç aldığı için yakıt tüketimini artırmaktadır. Klimanın uzun süre çalışması da yakıt tüketimini önemli ölçüde etkilemektedir. Ancak motora herhangi bir zarar vermez.
Eğer 9.000 BTU'luk bir klima kullanıyorsanız cihazınız en yüksek hızda bir saatte yaklaşık olarak 0,8 kW elektrik harcar. 12000 BTU klima ne kadar elektrik harcar? 12.000 BTU değerinde A sınıfı bir klima ise en hızlı çalışma modunda bir saatte 1,08 kW elektrik harcar.
Otomotiv sektöründe air condition, kısaltmasıyla A/C, klima sistemlerini ifade eder. A/C tuşu ile aktifleştirilebilir. Araç içindeki klima sisteminin gelişmişliğine göre klima sisteminin farklı fonksiyonları bulunabilir.
Gaza bastığınız zaman, motorunuzun ısınması zaman alır (sürüş koşullarına bağlı olarak beş ve 15 dakika arasında değişir).
– Kış aylarında bile haftada bir kez 5-10 dakika kadar klima çalıştırılmalıdır. Böylece, soğutucunun devirdaim yapması sağlanır. – Uzun süre güneşte kalan arabanın pencereleri bir süre açılmalıdır ve klima daha sonra açılmalıdır. Böylece, klima dış sıcaklıkla eşitlendikten sonra açılmış olur.
Ama aracın içine dolan hava ekstra direnç oluşturabilir; bir de hızlı gidiyorsanız araç yönüne ters, büyük bir tepki kuvveti oluşabilir. Klima gücünü motordan alır. Kuvvetini motordan aldığı için motora ekstra güç binmemiş olur. Bu sebeple klimayı açmak, cam açmaya göre daha fazla yakıt tasarrufu oluşturur.
Klimanın doğru kullanımı da bu noktada devreye giriyor. Sürüş hızının 80 km/s'nin üzerinde olduğu durumlarda klima kullanmanın cam açmaktan daha ekonomik olduğunu söylemek mümkün. Çünkü yüksek hızlarda cam açmak aerodinamik sürtünme yaratarak daha fazla yakıt tüketimine sebep oluyor.
Cam açmak genellikle yakıt tüketimini artırmaktadır. Çünkü araçlar, camları kapalı şekilde seyahat edilecek şekilde tasarlanır. Camlar açıldığı zaman dışarıdan içeriye doğru bir hava girişi yaşanır. Bunun yanında rüzgar sürtünmesi de fazlalaşır.
Camlar açıkken araba kullanmak için en iyi zaman şehir sokakları ve banliyö yollarıdır. Aksine, klima ile sürüş için en iyi zaman otoyollardır. Otoyolda bu kadar yüksek hızlarda camlarınızı aşağı indirmek aracınızın aerodinamiğini düşürür.
Klima Aküyü Bitirir mi? İçten yanmalı motorlu bir arabada klimayı kullanmak aküyü etkilemez.
Bu noktada yapılması gereken şey 4-5 dakikalık rölanti süreleri yerine emniyet kemerini takabileceğiniz süre kadar bekleme yapmanız. Bu da marşa bastıktan sonra yaklaşık 5-10 saniyelik bir bekleme süresine denk geliyor. Bu sayede motordaki akışkanların gerekli birimlere ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Soğuk Bir Motorla Sürüş
Daha hızlı ısınması için motora gaz vermenin cazip olduğunu sanıyor olabilirsiniz. Ancak, bunu yapmak motorda oldukça aşınmaya neden olur.
Araç Uzun Süre Rölantide Çalışırsa Ne Olur? Aracın rölantide kalması motorun soğumasına izin vermediği için soğuk havalarda çok sık tercih edilen bir yöntemdir. Fakat bu durumun süresinin uzaması hem araç içindeki kişiye hem de araca zarar verebilir. Öncelikle aracın daha fazla yakıt harcamasına sebep olur.
Otomatik mod (AUTO) seçildiğinde klima otomatik olarak fabrika ayarlarına göre çalışacaktır. Ayar sıcaklığı otomatik modda görüntülenmez ve ayarlanamaz. Klimanız ayarlanan sıcaklığa yaklaştığında otomatik olarak fan hızını ve hava akışı yönünü kontrol eder.
araç klimaları ev tipi klima gibi tersinir çalışamazlar. bu yüzden havayı yalnızca soğutabilirler. havayı ısıtamazlar ancak motordan gelen sıcak havayı iklimlendirerek nemsiz gelmesini sağlarlar. bu da araç içerisinde daha kaliteli/ergonomik bir yaşam alanı sağlar.
Klima ateşi, gerçek bir enfeksiyon hastalığı olmayıp vücudumuzun çeşitli bakterilere karşı gösterdiği bir tür aşırı duyarlılıktan kaynaklanan bir tablodur. Hastalık, mikroplarla kirlenmiş air-condition veya nemlendirme sistemlerine maruz kalındıktan birkaç saat sonra ateşli bir hastalık gibi başlar.
Klima A+++, enerji verimliliği skalasında en üst düzeyde performans sergileyen bir sınıflandırmadır. Daha az enerji tüketir ve çevreye daha az zarar verir.
Klima seçerken BTU değeri dikkate alınmazsa klima fazladan enerji kullanabilir ve elektrik kullanımı artabilir. BTU dışında klimalarda elektrik tasarrufu için dikkat edilmesi gerekenler kısaca şöyle sıralanır: Klimaları sık sık açıp kapatmak daha fazla elektrik tüketilmesine sebep olur.
Klima en çok enerjiyi hedef ısıya ulaşırken harcar. Bu nedenle klimanın ısısında dramatik değişiklikler yapmak, diyelim ki 24 derece santigrattan 18 derece santigrata düşürmek çok fazla enerji sarfiyatına neden olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri