Trim sesleri araçlarımızdan gelen, “gıcırtı”, “takırtı”…VB çıkan seslerdir. Bunun sebebi özellikle araçlarda plastik aksamların birleşim yerlerindeki esnemeler ile, meydana gelen seslerden kaynaklanır. Bu sebeple eski model araçlarda daha yoğun olabilir.
Sık sık maruz kalınan araç sorunlarından biri olan kasislerden geçişte gıcırtı sesinin gelmesi, araç sahiplerinin o an için ciddi bir problem olduğunu sanmasın sebep olmaktadır. Aslında bu durumun sebebi araçta bulunan salıncaklardan kaynaklanmaktadır.
Torpido ve cam birleşim yerine conta koyarak trim seslerini azaltabilirsiniz. Contaları kaput çevresine ve kapıların çevresine uygulayarak iç mekanda daha sessiz bir ortam sağlamanız da mümkündür. Trimlerinizi sökerken aracınıza zarar vermemeniz için trim sökme aparatlarını kullanmanızı tavsiye ederiz.
Hızlı bir şekilde aşınmış yollardan geçilmesi durumunda mevcut çukurlar süspansiyon, aks yada tekerlek yatağına zarar verebilir. Bu durumda meydana gelen hasarlar tekerleklerden tık tık ya da cızıltı şeklinde sesler gelmesine neden olacaktır.
Bir boşluğun meydana gelmesi veya yağ kaçakları zaman içerisinde artan tak tak seslerini neden olabilmektedir. Aracınızın viraja girmesi veya aracın kalkıp durması gibi durumlarda meydana gelen sesler genellikle aks boşluğundan kaynaklanmaktadır. Ancak amatüsör takozu da benzer seslere neden olabilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Ön takım arızası nasıl anlaşılır? Sürüş esnasında; aracın ön kısmından gelen olağan dışı bir ses, aracın direksiyonundaki titreme , virajlarda savrulma, fren sisteminin daha geç çalışması ya da aracın kontrol dışı sağa sola çekmesi ön takımı oluşturan parçalardan birinin arızalı ya da aşınmış olduğunun işaretidir.
Arızalı bir amortisörün en yaygın göstergelerinden biri, direksiyon simidini döndürürken çıkan metalik bir tıklama sesidir. Bu ses, bozulmaya başlayan gevşek veya aşınmış bir montaj parçasından kaynaklanır.
Amortisör aracın süspansiyon parçalarından birisidir. Genelde amortisör araçta sarsılmaları önleyen ve konforu artıran bir parça olarak düşünülür.
ARACINIZ ISLIK ÇALARSA
Eğer ıslık sesi, arabanız rölantideyken çıkıyor ve hareket ettiğinizde kesiliyorsa bu motor arızasına değil, içinde bilye bulunduran şarj dinamosu, klima pompası gibi aksamlardaki soruna işaret ediyordur.
Motor Yatak Sesi Tak Tak
Araçta ilk marşa basmayla birlikte motor yataklarına yağ ulaşmaz ve yataklar yağsız kalır, daha sonra zorlamaya devam edilmesiyle motor yatakları sarabilir! Karşınıza çıkacak şeyse motordan gelen tak tak sesi olacaktır.
1Trim Sesi Nedir? Trim sesleri araçlarımızdan gelen, “gıcırtı”, “takırtı”…VB çıkan seslerdir. Bunun sebebi özellikle araçlarda plastik aksamların birleşim yerlerindeki esnemeler ile, meydana gelen seslerden kaynaklanır. Bu sebeple eski model araçlarda daha yoğun olabilir.
Aracınız, kaporta işlemine girmeden önce plastik parçaların sökülmesi işlemine döşeme trim işlemi diyoruz. Tampon, dodik, far, ayna, plastik çamurluk vb parçaların araca zarar vermeden, problemsiz şekilde, sökülmesi gerekmektedir.
Trim; bir aracın içinde ve dışında bulunan bütün plastik aksamı ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Aracın iç tarafında yer alan torpido, ön konsol, kapıların üzerindeki kısımlar ve plastik ile kaplı olan her kısım trim olarak kabul edilir.
Araç viraja girdiğinde eskiye nazaran daha keskin hareket etmeye başlar. sağ ve sola dönüşlerde gıcırtı sesi gelmeye başlar. Bu saydığımız belirtiler z rotu arızalandığında ortaya çıkan genel belirtilerdir.
Otomobillerde bulunan turbo sisteminin basınca dayanıklı hortumları vardır. Bu hortumlar vasıtasıyla soğuk hava yannma odasına taşınmaktadır. Zamanla eskiyen veya özelliğini kaybeden turbo hortumlarında kaçakların oluşması normal bir durum olarak görülür. Turbo hortumu hava kaçırdığında gaza basınca hava sesi çıkartır.
Bir disk fren sisteminde, fren tozu, fren balatası ile fren diski (rotor) arasında sıkışarak düzensiz frenlemeye ve gıcırtı sesine neden olur. Kampanalı frenlerde ses , kampanalarda biriken fren tozunun bir sonucu olabilir.
Şanzımandan Ses Gelmesi
Normal zamanlarda vites geçişleri kolay ve nispeten yumuşak olmalıdır. Fakat şanzımandan ses geliyorsa arızaya işarettir. Şanzımanın yağsız kalması ya da aşınmış dişliler bu sorunu ortaya çıkar.
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir.
Turbo hortumlarında kaçağın olması, egzoz gazı devridaim valfinde meydana gelebilecek sorunların olması, çeşitli korozyon, bağlantı sistemi arızaları, darbe sonucu meydana gelen arızalar, kaçak problemleri hem egzoz arızası belirtileri olup hem egzozdan yüksek ses çıkması gibi durumlara neden olabilmektedir.
Süspansiyon (amortisör) test cihazı, bilgisayar destekli sistemi ile test esnasında her bir tekerde bulunan titreşimi 15 saniye içerisinde test eder ve monitör ekranına aktarır. Verilen titreşim esnasında tekerlerin yol tutuş oranını ve derecesini de saptar ve tutuş konusunda aracın performansını ortaya çıkartır.
Amortisör tamiri yapılır mı? Amortisörlerde birkaç çeşitlilik söz konusudur. Bunların amortisör çeşitlerinden bazıları tamir edilebilirken bazıları ise tek kullanımlıktır. Basit mekanizmaya sahip ucuz amortisörlerin tamirleri mümkün olsa dahi değiştirmek daha mantıklıdır.
Amortisörde en çok meydana gelen arıza yağ sızması şeklinde görülmektedir. Bu aynı zamanda bozuk ve patlak amortisörü anlamanın en iyi yollarından biridir. Araç çukura girdiğinde tekerlek aksamından fazla miktarda vuruntu sesi gelir.
Amortisör Arızası Belirtileri
Bu belirtiler arasında aracın süspansiyon sisteminin sıklıkla sıkışması, sarsıntılı bir sürüş, direksiyonun titreşmesi gibi durumlar sayılabilir. Eğer bu tür belirtiler fark edilirse amortisörlerin kontrol edilmesi ve gerektiğinde değiştirilmesi önemlidir.
Otomobilin süspansiyonlarının sertleşmesi, çukurlu veya tümsekli yollarda tekerleklerden gelen tıkırtı veya gıcırtı sesleri amortisör takozu arızalarının belirtileri olabilir. Bu parçanın arızalanması ile otomobil tekerinin şasi ile olan bağlantısı zarar göreceğinden aracın yol tutuşu da bozulacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri