Tül, traheleri çevreleyen paranşim hücrelerinden geçit nembronu nedeniyle trahelerin içerisine doğru (lümenlerde) torbacıkların veya baloncukların sarkmasıyla oluşur. Bu durumda trahenin suyunu kaybetmesi sı-onucu meydana gelir.
Teğet kesit; yıllık halkalara teğet yönde biçilen ya da soyulan tomruklardan elde edilen ağaç malzemede yıllık halkalar köşeli, parabolik veya düzensiz konsantrik şekiller meydana getirirler (Erdin ve Bozkurt 2013).
Ağaçlar, yaşayan dokularında kimyasal değişikliklerle üretilen ekstraktif maddeleri dışarıya atamazlar ve bunları gövdenin ortasına doğru iterler. Gövdenin ortasında atık maddelerin biriktirilmesi ile öz odun oluşur.
Odun, adsorpsiyon özelliği nedeniyle bulunduğu çevredeki rutubetli havadan denge rutubet miktarına kadar su buharı çekebilir, Malzemenin çevresindeki hava kurursa; odun da, tekrar denge haline gelinceye kadar su kaybedecektir.
traheid veya lif boyu gövdede ağaç boyunun 1/3 ile 1/2 si arasındaki yükseklikte ve dış tarafta (kabuk tarafında) bulunmaktadır. odununda görülmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Odun hammaddesindeki görsel kusurlar; budak, çatlak, mantar ve böceklerin neden olduğu kusurlar şeklinde sıralanabilir. Bu bozukluklardan budaklar; ağacın doğal yapısı ve yaşam koşullarıyla bağlantılı olarak oluşur. Odun hammaddesi içerisinde gömülü halde bulunan budaklar büyüklüklerine göre dört sınıfa ayrılırlar.
Rüzgar, kar, eğimli arazi yapısı, yerçekimi ve ışık gibi dış etkenlerle ağaç gövdesi normal ekseninden saparak eğilmeye zorlanmaktadır. Gövdeyi eğilmeye zorlayan bu etkiye karşı oluşturulan özel odun dokusuna reaksiyon odunu denir (Örs ve Keskin, 2001).
Hava kurusu rutubet hali pratikte ağaç malzemenin açıkta doğal olarak kuru tulması ile ulaşılan kuruluk derecesinin ifadesidir. Bu kuruluk derecesi çeşitli fak törlere göre değişmekte olup, '% 10 - 20 arasında bulunmaktadır.
Lif doygunluğu noktası (LDN) rutubet hali hücre çeperi içerisindeki tüm boş- lukların su ile doygun olduğu durumu göstermektedir. Ancak odunun çevresindeki havanın subuharı ile doygun bulunduğu zaman ortaya çıkmaktadır. Bu durumda hücre çeperine bağlı su maksimum miktarda, serbest su ise hiç bulunmamaktadır.
Ahşabın nem oranını düşürmek, buna bağlı olarak da dayanıklılığını arttırmak için yapılır. Ahşap malzemeden istenen faydanın sağlanabilmesi için gerekli olan bir nem oranı bulunur, bu da ahşabın kurutulması ile sağlanır, doğru şekilde ağaç kurutma yapılması çok önemlidir.
Tahtanın element içeriklerine göre kimyasal analizi yapıldığında yaklaşık olarak %50 karbon, %42 oksijen, %6 hidrojen, %1 azot (nitrojen) ve %1 oranında diğer elementler (kalsiyum, potasyum, sodyum, magnezyum, demir ve manganez gibi) içerdiği görülür. Ayrıca çok düşük miktarlarda sülfür, klor, silikon ve fosfor içerir.
Ağaçlarda önemli bir bölümü oluşturan odun dokusu, oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olan bir komplekstir[4] ve uğradığı değişim, organik yapıları (büyük oranda selüloz, hemiselüloz ve lignin) fosile dönüştüren karmaşık bir süreçtir [5, 6, 7].
Bu soruları sorduğunuzda eğer ağacınızın kalınlaşmasını istiyorsanız mümkün olduğunca az budama yapın. Bırakın ağacınız büyüsün ve tüm sürgünlerini uzatsın. Böylece dallar daha da kalınlaşacaktır. Ayrıca dalların kalınlaşmasıyla gövde de kalınlaşacaktır.
Ağaçlar tohum taşıyan bitkiler grubuna ait olup, gymnosperms (iğne yapraklı ağaçlar) ve angiosperms (yapraklı ağaçlar) olarak iki alt gruba ayrılırlar. Toplam olarak yapraklı ağaçların 30.000; iğne yapraklı ağaçların 520 adet türü bilinmektedir ve bu yapraklı ağaçların büyük bir kısmı tropik ormanlarda yetişmektedir.
Diri odun, bir ahşabın fizyolojik anlamda aktif halde olan kısmıdır, diğer ismi de canlı odun olarak geçer. Bitki biyolojisinde ahşabın genç, canlı sağlıklı ve aktif bölümü olarak tanımlanır. Diri odunun görevi ksilem maddesinin bitkinin gövdesi boyunca taşımaktır. Diri odun açık renkli olur.
Sertlik; Ahşabın yapısındaki lif yoğunluğu arttıkça sertlik de artar. Lifler dik doğrultuda sertlik fazladır. İlkbahar odunu yaz odunundan, dış odun iç odundan daha yumuşaktır. Rutubet azaldıkça sertlik artar.
Ağaçta hava kurusu, terim anlamı ile 'Hiçbir zorlayıcı etken olmadan, ağacın açık havada olabildiği kadar kurumuş hali' demektir. Ağaç malzemelerde rutubet hallerinden biri olarak geçer. Kerestenin açık havada doğal yöntemlerle kurutulmasıdır. Doğal ağaç kurutmayla kereste hava kurusu hâline erişilir.
Odunun çevresindeki havaya rutubet vererek higroskopik denge meydana gelinceye kadar kuruması olayına desorpsiyon, nemli ortamda bırakılan odunun havadan rutubet alarak higroskopik dengeye ulaşması olayına da adsorpsiyon denir (Kurtoğlu , 1984; McNaught, 1987; Wu, 2003; URL 1).
Ağaç kesildiğinde bütün hücreler ölmez ve suyunu hemen yitirmez. Zamanla suyu gidince hacmi azalır; buna karşılık kurumuş ağaç yeniden su görürse şişer. Bu olaylarla ahşabın biçim değiştirmesine “ahşabın çalışması” denir. Çalışma, ahşabın her doğrultusunda aynı olmadığı gibi ağacın türüne göre de farklılık gösterir.
Odun gözenekli, düzensiz şekil ve kabarık yapılarından dolayı yüksek hacimli olmalarına rağmen yoğunlukları düşüktür (30-150 kg/m3 ). Öğütüldüklerinde yoğunluk 150-200 kg/m3 'e kadar yükseltilmekte fakat yine de taşıma, kullanım kolaylığı ve enerji sağlama için yoğunluklarının artırılması gerekli görülmektedir.
ağaç türlerine göre taze hal rutubeti %40-120 arasında değişir. miktarı çoğunlukla özden çevreye doğru artar. bırakıldığında odundan ilk olarak serbest su buharlaşır. odunda yalnız bağlı su kaldığı anda odunun rutubeti lif doygunluğu noktası (LDN)'ndadır.
Meşceredeki hacim ve hacim artımı, meşceredeki büyüme alanının meşcereyi oluşturan ağaçlar tarafından ne etkinlikte kullanıldığı ile yakından ilgilidir. Ağaçların meşcere içindeki ortamı kullanma derecesini belirlemede kullanılan ölçü “meşcere sıklığı” dır.
Budaklar: Budak, ağacın dallarının gövde üzerinde bıraktığı izdir. Düşer ve kaynar budak olmak üzere iki çeşittir. Düşer budaklar kuruyan, kaynar budaklar ise yaşayan dalların bıraktığı izdir.
Ormancılıkta hasılat tabloları, ağaç türü, yetişme ortamı ve sıklık dereceleri için gruplandı rılmış meşcerelerin yaşa göre gelişmelerini ortaya koyan tablolar olarak tanımlanmaktadır (KA LIPSIZ 1988). Hasılat tabloları düzenlemek maksadıyla çok çeşitli yöntemler geliştirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri