Düğüm bölümünde öyküyü harekete geçiren tetikleyici bir olay meydana gelir. Bu olaydan sonra öyküde gelişmeler ve karakterlerin yaşantısında değişiklikler olur. Çözüm bölümünde ise düğüm bölümünde ortaya konulan olaylar bir sona ulaşır. Tüm karakterler bu çözümle yüzleşir ve öykünün tüm öğeleri bir araya gelir.
Düğüm (gelişme): Düğüm bölümü hikayenin gelişme kısmını oluşturmaktadır. Bu kısımda olaylar iyice ilerlemeye başlayacaktır. Ayrıca hikayenin anlatıldığı kısım düğüm kısmıdır. Düğüm bölümünde anlatılan olaylar okuyucuda ilgi uyandırmaya başlayacaktır.
Mevcut Anlatı türünde; kim, nerede ve nasıl bir ortamda bulunuyor sorularına yanıt verilen bölümdür. Bu bölüm mutlaka bir beklenti içerir. Bu bölümde mekan, zaman, kahramanlar ve onların durumları sergilenir. Bu bölümde olaylar ve kahramanlıklar henüz bir dramatik anlaşmazlık oluşturacak seviyeye gelmez.
Düğüm bölümü, olayın okuyucuda merak duygusu oluşturacak şekilde işlendiği bölümdür. Çözüm bölümü, olayların düğümlerinin çözüldüğü bölümdür. Okuyucuda merak uyandıran sorular bu bölümde cevaplanır. Hikâyenin yapı unsurları kişiler, olay örgüsü, mekân (yer), zamandır.
Günümüzde hikâye, yeni anlatım biçimleri ve teknikleri denenerek edebî türler içinde gelişimini sürdürmektedir. Hikâyenin bölümleri serim, düğüm, çözüm şeklindedir ancak bazı hikâyelerde bu bölümler bulunmayabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Her hikaye giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşur. Giriş bölümünde karakterler tanıtılır.
Türk Edebiyatında olay hikayesi serim, düğüm ve çözüm olarak gerçekleşmektedir. Olay hikayeleri zaman ve mekan hakkında kısa ve açıklayıcı bilgiler ile başlamakta vi olay gittikçe olay hakkında bilgi veren bir forma dönüşmektedir.
Hikayede olduğu gibi, durum hikayesinde serim, düğüm ve çözüm bölümleri belirgin değildir. Geniş zamana yayılan herhangi bir olayı değil, gün içerisinde yaşanabilirliği olan kısa anları konu edinen hikaye türüdür. Bu bakımdan, kesin bir sonuca bağlanmayan ve havada kalabilen öykülerdir.
Kalıplaşmış ve artık herkes tarafından bilinen bir tekerleme ile başlar. Aynı zamanda kalıplaşmış tekerleme ile biter. Masalın özellikleri arasında serim, düğüm ve çözüm bölümlerinden oluşması yer alır.
Serim bölümü hikayenin başlangıcını ve temel olayları içerirken, düğüm bölümü heyecan ve aksiyon dolu olayları anlatır. Çözüm bölümü ise hikayenin çözüme ulaştığı ve sorunların çözüldüğü aşamadır.
Roman edebi türlerin en yenisi kabul edilebilir. Genellikle kişiler üzerine kurulur. edebiyatında modern romanın ilk örneğini vermiştir. Plânı “serim, düğüm ve çözüm” bölümlerinden oluşur.
Metnin serim paragrafında bulunan kalıplaşmış sözlere tekerleme denir.
KALIPLAŞMIŞ İFADELER
Kalıplaşmış sözler deyimler, atasözleri ve ikilemeler gibi “kalıplaşmış” dil birimleridir.
Düğüm; ip vb. doğrusal cisimleri, birbirine tutturmak için kullanılan yöntemdir. Düğüm, bir veya birden fazla ipten, dokumalardan, sicim ve kayışlardan, zincirlerden, hatta birbirine bağlanmış hatlardan meydana gelen dokumalardan meydana gelebilir.
Rüya aleminde kişinin bir düğüm çözdüğünü görmesi, rızkının artacağına veya güçlüğünden korktuğu, zorluğundan çekindiği bir işinin kolaylaşacağına işaret eder denmiştir. Bazı yoruma göre de, düğüm çözmek sihrin (büyünün) bozulmasına işaret eder.
Serim bölümünde tüm karakterler ve bu karakterlerin içlerinde bulunduğu durum anlatır. Bu sırada bir de sorun anlatılabilir, bu ilerideki olaylar için bir arka plan hazırlar. Düğüm bölümünde öyküyü harekete geçiren tetikleyici bir olay meydana gelir.
Düğüm: Esas olayların yer aldığı ve masalın en uzun bölümüdür. Çözüm: Olayların bir sonuca bağlandığı bölümdür. Bu kısımda iyiler ödüllendirilirken, kötüler ise cezalandırılır. Dilek: Masalın en sonunda iyi temennilerde bulunulan bölümdür.
Serim bölümünde masalın ana kahramanları genel özellikleri ile birlikte tanıtılı. Düğüm bölümünde gerçekleşen olaylar çözüm bölümünde bir sonuca bağlanır. Masalların beşinci ve son bölümü ise ''dilek'' olarak isimlendirilir.
Anton Çehov, önemli bir Rus yazardır. - Bu hikaye türünde psikolojik unsurlar oldukça çoktur. - Serim, düğüm, çözüm kuralına uyulmaz. - Günlük yaşamdan birçok kesit hikaye içerisinde yer almaktadır.
Olay Hikâyesi: Bir olay merkezinde gelişen ve sonuçlanan hikâyelerdir. Bu tür metinlerde merak unsuru ön plandadır. Bu türün en önemli örneklerini Fransız yazar Maupassant vermiştir. Bu yüzden olay hikâyesi, Maupassant tarzı hikâye olarak da adlandırılmaktadır.
Durum hikayesinin ilk örneklerini Rus yazar Anton Çehov vermiştir. Çehov tarzı öykü ismiyle de bilinen bu yazın türünde ilk kez klasik kurgunun dışına çıkılmıştır. Karakterlerin yaşadıklarından çok hislerinin, düşüncelerinin ve izlenimlerinin ön plana çıktığı durum hikayesinin kahramanları sıradan insanlardan seçilir.
Olay hikâyesi, Fransız yazar Guy de Maupassant'ın (1850-1893) adıyla da anılır: “Maupassant tarzı hikâye.” Olay hikâyesinin ana özelliği, klasik anlatı düzenine uygun olmasıdır. Bu tarz hikâyelerde olay akışı; giriş, gelişme ve sonuç bölümleri şeklinde bir düzenlenişe sahiptir. Olay, metnin başat ögesidir.
Milli Edebiyat döne- minde Ömer Seyfettin “ olay öykücülüğünün (Maupassant 'mopasan' tarzı)” en mükemmel örneklerini verir. “Çehov tarzı” denilen durum-kesit öykücülüğünün ilk örneklerini ise Memduh Şevket Esendal (1883-1952) vermiştir.
Ömer Seyfettin, olay hikayesi yazarıdır. Bu hikaye tarzı, realizm akımından etkilenmiş hikayelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri