Eşin Vergi Borçlarından Sorumluluk Eşlerden birinin vergi borcu dolayısıyla diğerinin mal varlığına haciz konulması mümkün değildir. Ancak kamu borcunun ödenmesini engellemek amacıyla, eşler arasında tasarruf yapılmışsa böyle bir işlem hakkında iptal davası açılması mümkündür.
Kocasının Borcundan Dolayı Eşe Haciz Gelir mi ? Kocanın borcundan dolayı haciz gelmesi eşi etkilemeyen bir durumdur. Gelen haciz kocanın maaşına olurken evin borçlu olmayan eş üzerine olması durumunda eve haciz gelmesi söz konusu olmaz. Haciz işlemi borçlu olan kişinin üzerine olan mallarda uygulanır.
Evlilik birliği içinde yapılan borçlar, edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olma gereğince eşlerin eşit sorumluluğuna tabidir. Bu nedenle borçlar da ortaktır. Bu konuda borcun ne için yapıldığı ve borç karşılığında edinilen mallar önemli olup, evlilik birliği içinde gerçekleşen borçlar bu kapsamdadır.
II-) Madde Gerekçesi:
Madde eşlerin hangi borçlardan hem kişisel mallarıyla hem de ortaklık mallarıyla sorumlu olduğunu hükme bağlamıştır.
Dolayısıyla, evlilik devam ederken eşin borçları da, o eşe aittir. Eşin borçlarından diğer eş sorumlu değildir. Bu sayede, eşin borcundan dolayı diğer eşin aldığı maaşa, kendi adına kayıtlı eve haciz konamaz. Bu durum sadece, eşin; özel kişilere olan borcu yönünden değil, kamu borçları yönünden de bu şekildedir.
İlgili 18 soru bulundu
Borcumdan Dolayı Eşime Haciz Gelir Mi? Eşler arasında mal ayrılığı sözleşmesi bulunması durumunda borçlunun eşine haciz gelemez. Taraflar arasında mal ayrılığı sözleşmesinin bulunmaması durumunda ise evde bulunan ya da eşin evlilik birliği içerisinde sahip olduğu eşyalar kişisel malı sayılmamaktadır.
Bunun gibi, evlilik devam ederken eşin borçları da, eşe aittir. Yani eşin borçlarından diğer eş sorumlu değildir. Bu sayede, eşin borcundan dolayı diğer eşin aldığı maaşa, kendi adına kayıtlı eve haciz konamaz. EMK sisteminde evlilik, boşanma veya ölüm ile sona erdiği takdirde, mallar ayrılmaktadır.
Bu düzenleme ile konun koyucu aileyi korumakta, temelinde, eşlerden birinin borcundan dolayı ailenin yuvasız kalmasını engellemek istemiştir. Bu düzenleme ile, aile konutu, tapu üzerine kayıtlı eşin borcundan dolayı haczedilemez.
Bu açıdan bakıldığında eşler arasında kurulmuş bu borçları eksik borç niteliğinde kabul etmek mümkündür30. 24 Kuru, B./ Arslan, R/ Yılmaz, E., Medeni Usul Hukuku Ders Kitabı, Ankara 1989, s. 148; Üstündağ, S., Medeni Yargılama Hukuku, B. 5. İstanbul 1992, s. 281; Ulukapı, Ö.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez.
Diğer bir ifade ile cezaların şahsiliği ilkesi gereği, mirasçılar, miras bırakanın vergi cezalarından sorumlu olmayıp, vergi cezalarından ötürü mirasçıların sorumluluğuna gidilemez.
Eşlerden birinin bankalara olan bireysel borçları diğer eşe ödeme yükümlülüğü getirmez. Ortak kullanılan konuta eşlerden birinin borcu nedeniyle haciz gelebilir. Haciz işlemine karşı fatura ibraz ederek istihkak davası açılabilir. Kredi eş için çekilse bile kredi borcu kredinin yasal sahibine aittir.
Borçlunun haciz işlemi uygulanacak bir malı bulunmuyorsa, kısmen haczedilebilir mallara yönelik bir haciz işlemine başlanır. Haciz işlemleri başlatılan borçlunun haczedilecek bir malı bulunmuyorsa bu durumda maaşının bir kısmına haciz işlemi uygulanır.
Eve haciz gelme durumu genel olarak bankalar tarafından oluşur. Bankaya olan borcunuz 500.000 ve daha üzerinde ise burada haciz gelmesi mümkündür. Ancak küçük borçlar var ise burada yasal işlem başlatılması bankanın ya da herhangi bir kurumun insaflı olma durumuna göre de değişir.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez. Ancak bu malların size miras kalması halinde mirastan üzerinize düşen hakkınıza haciz gelebileceği unutulmamalıdır.
Ayrıca yeni yasada eşler arasında icra yasağı da kalkmış olduğundan, evlilik devam ederken eşler birbirlerine olan borçlarından dolayı dava açabilir, icraya başvurabilirler. Bu yasağın kalkması ile paralel olarak Medeni Kanun'da mal rejimleri genel hükümleri bölümünde 217. madde ile yeni bir düzenleme getirilmiştir.
Zamanaşımı aslında borcu sona erdiren bir sebep değildir. Zamanaşımı sadece alacaklının dava ve icra yoluyla talep etme hakkını ortadan kaldırır (Tutumlu, 1991:7; Eren, 2001: 1269; Tandoğan, 1987: 612).
Borcun zamanaşımına uğramasıyla, borç (alacak) sona ermez, sadece alacaklının dava yoluyla alacağını elde etme olanağı, "alacağın dava edilebilme niteliği" ortadan kalkar. Zamanaşımına uğramış bir borç, ifa edilebilen, fakat dava edilemeyen eksik bir borçtur.
05.04.2023 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile İcra ve İflas Kanunu'na "Konutta Haciz" başlıklı madde eklenerek hakim kararı olmaksızın konutlarda haciz işleminin yapılamayacağı düzenlenmiştir.
Aile konutu şerhi bulunan bir taşınmazın haczedilmesi ya da cebri icra yolu ile satılması mümkündür, tek başına şerhin mevcudiyeti icrai işlemlere engel teşkil etmemekle birlikte taşınmaz üzerindeki diğer hak sahipleri gibi aile konutu şerhi ilgilisinin de haberdar edilmesi gerekir.
Evde haczedilebilen mallar, para, kıymetli evrak, değerli süs eşyaları, antika gibi eşyaların haczi söz konusu olur. Onun dışındaki eşyalar ise yani borçlu ve ailesi için gerekli olan eşyalar haczedilemez. Yani çamaşır makinası, ütü, bulaşık makinası, koltuk takımı vb. eşyaların haczi mümkün değildir.
Hak sahibi eşin aile konutunun devrini gerçekleştirmesi için diğer eşin rızasının bulunması gerekti- ği yönündeki şart cebri satışlarda geçerli olamayacaktır. 0 Dolayısıyla aile konutu olan taşınmazın İcra ve İflâs Kanunu hükümlerine göre haczi ve paraya çevrilmesi mümkün olup diğer eşin rızası gerekmez.
Mal Varlığı Olmayana Haciz Gelir mi? Herhangi bir malı olmayan kişiye haciz uygulanamaz. Ancak borçlunun hiçbir mal varlığı yoksa ancak maaşla çalışıyorsa maaşı haczedilebilir.
İcra hukuku kapsamında borçlunun maaş hesabının haczedilmek istenmesi durumu buna bir istisna getirmektedir. Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz.
Anayasa'ya göre, eşler birbirleri ile ve 3. kişilerle hukuki işlem yapabilirler, hak ve borç altına girebilirler, dava açabilirler, icra ve iflas takipleri yapabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri