Ehliyeti olmasına rağmen ehliyetini yanında bulundurmayan sürücüler 2023 yılında 952 Türk lirası ödemek zorunda kalırlar. Ehliyetinde belirtilen araç tipleri dışındaki araçları kullanan sürücülere 2023 yılı itibariyle 4.068 Türk lirası ceza kesilir.
Ehliyeti yanına almama cezası 427 TL olarak uygulanmaktadır.
Aynı zamanda ehliyet sınıfına uygun olmayan bir araç sürülmesinin cezası da 4060 TL olarak belirlenmektedir. Ehliyet sınıfına uygun olmayan araç cezası için de yine aynı miktarda ceza ödenmektedir. Bunun dışında ehliyeti yanına almama cezası ise 951 TL olarak belirlenmektedir.
Ehliyetsiz Motor Kullanmanın Cezası 2023
Ehliyetsiz araç kullanmak ile ehliyetsiz motor kullanmanın cezası aynıdır. Motor kullanabilmek için de sürücü belgenizin olması gerekir. Sürücü belgeniz var ancak yanınızda değilse 951 TL, sürücü belgeniz hiç yoksa 8.190 TL ceza ödemeniz gerekir.
İçişleri Bakanlığı tarafından 2020 yılında başlatılan uygulama sayesinde sürücüler ehliyet belgelerini T.C. kimlik kartlarına aktarabiliyor. Bu işlemi gerçekleştiren vatandaşların trafikte ve çevirmelerde ehliyet taşıma zorunluluğu da ortadan kalkıyor.
İlgili 29 soru bulundu
Trafikte araç kullanmak için gerekli sürücü belgesine sahip olmanın yolu zorunlu eğitim ve sınav süreçlerinin başarı ile tamamlanmasından geçer. Ancak yakın tarihli bir uygulama değişikliği ile günümüzde ilk defa sürücü belgesi almaya hak kazanan sürücüler stajyer ehliyet ile trafiğe çıkıyor.
Geçerlilik süresi dolan ehliyeti ile araç kullanan kişiye yukarıda saydığımız cezaya ek olarak ehliyetine el koyma işlemi uygulanır. Ehliyeti unutup yanına almadan araç kullanan kişi için yukarıda saydığımız idari para cezasına ek olarak 5 ceza puanı eklenir.
eğr polis iyi niyetliyse sadece uyarır. ama aksi halde trafik kanunun 44\1B maddesinden ceza alırsın. Aracını bağlamazlar kontrol ettikten sonra bulundurmama cezası alırsın. ikisininde cezası 62 lira..
Bu şekilde evrak sahteciliği sayılıyor. Fakat noterden fotokopisini alıp "aslı gibidir" diye onaylatırsanız resmi evrak sayılabilir ve istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Kanunun 44. maddesine göre; 'Araç kullanırken sürücü belgelerini yanlarında bulundurmamak ve yetkililerin her isteyişinde göstermeme'nin cezası 206 lira.
Ehliyet ruhsat sorabilir. Şüpheli araç olarak nitelendirirse ki "ben şüphelendim" demesi yeterli kanun nazarında, durdurabilir. Evrak isteyebilir.
Ehliyetsiz araç kullanan kişiye ikinci kez aynı şekilde para cezası uygulanır. Bu ceza gerektiği zaman iki veya üç ay hapis cezasına dönüştürülebilir.
18 yaşından küçüklere trafik cezası yazılmaz diye bir şey kesinlikle düşünmeyin. 15 yaşını dolduran ve trafik ihlali yapan tüm sürücülere trafik cezası yazılmaktadır. Yani trafik cezalarında ceza yazılma yaşı 15'dir. 15 yaşını doldurmuş olan tüm kişilere ceza yazılabilmektedir.
Yeni düzenlemeye göre; plaka sahibine idari para cezasının verilmesinin, ancak aracı sürücü belgesiz kişilerce sürülmesine izin vermesi halinde mümkün olacağı belirtilmiştir.
Tüm bunların yanında eğer sertifika ile araç kullanıp bir kazaya karıştığınız durumda daha büyük sonuçlar ile karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden sürücü belgesi almadan sertifika ile araç kullanmamalı, trafiğe çıkmamalısınız.
Ehliyeti yanında olmadan araç kullanan kişilere uygulanan cezalar her yıl belirlenen oranlarca artış göstermektedir. Örnek vermek gerekirse; ehliyetsiz araba kullanma cezası 2018 yılında 2.018 TL iken; 2022 yılında 3674 TL'dir. 2023 yılında ise ehliyetsiz araba kullanma ceza tutarı 8.190 TL'ye kadar artırılmıştır.
Arkadaşlar bugun malesef 449 lira ehliyetsizken yakalandım ve ceza aldım :( ehliyet kursuna gidiorum ehliyetimi almama bir mani olur mu bu durum. Hayır olmaz ama o cezanın devamı gelir.
Ehliyetin kaybolduysa veya çalındıysa vakit kaybetmeden gerekli işlemleri yaptırarak yeni ehliyet için başvuru işlemlerine başlamanı öneririz. Üstelik kayıp ya da çalınma durumunda Resmi Gazete'ye ilan verme gibi bir zorunluluğun yoktur.
6- Posta İadesi Sebebiyle Başvuru Merkezinde Bulunan Sürücü Belgemin, Tesliminde Belirttiğim Kişi Dışında Başka Biri Alabilir mi? Başvuru merkezine iade edilmiş sürücü belgeleri ancak şahsınıza veya bu konuya dair vekil tayin ettiğiniz kişiye teslim edilir.
Stajyer ehliyet; sürücü olmak isteyen kişilerin sürücü kurslarında eğitim alarak, bu süreci başarılı bir şekilde tamamladıklarında aldıkları ehliyenotet türüne verilen isimdir. Stajyer ehliyete sahip olan kişilere ise stajyer sürücü veya aday sürücü adı verilir.
Aday sürücülük diğer bir adıyla stajyer sürücülük ilk defa ehliyet alacak kişilerin veya ehliyeti belli nedenler ile iptal olmuş kişilerin ehliyet aldıktan sonraki 2 yıl boyunca aday sürücü olarak nitelendirilmeleri durumuna denir.
Stajyer ehliyetin süresi 2 yıl olarak belirlenmiştir. Bu ehliyetle normal ehliyet arasında çok fark yoktur. Örnek vermek gerekirse stajyer sürücülerin 0.20 promil alkolle trafiğe çıkmaları durumunda ceza puanlarına bakılmaksızın ehliyetlerine el konulmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri