Farklı öğrenme çeşitleri, farklı gelişimler sağlar. Özellikle araba sürmenin beynin gelişmesinde ayrı bir yeri vardır. 2000 yılında Londra taksicileri üzerinde yapılan bir araştırmada taksicilerin beynin hipokampüs denilen bölgelerinin büyüyüp geliştiği gözlemlendi.
Aynı zamanda sonradan öğrenilen beceriler omurilik soğanında tutulur. Örneğin bir kişinin sonradan araba sürmeyi öğrenmesi ya da yeni bir dil öğrenmesi omurilik soğanında depo edilir.
Tüm bu etkenler beyin faaliyetlerini düşüşe sürüklüyor. Zihinsel ve fiziksel olarak hareket halinde olmanın beyin fonksiyonlarının sağlıklı kalmasına yardımcı olduğunu söyleyen Profesör Sanscho, “Araba kullanmak stres ve yorgunluğa sebep oluyor. Bu da beynin gerilemesine neden oluyor” diye konuştu.
2- Sonradan Kazanılan Refleks: Sonradan öğrenilen şeyler doğrultusunda ortaya çıkar, doğuştan değildir. Bireyden bireye farklılık gösteren bir durumdur. Örneğin; örgü örme, araba sürme, bisiklet sürme, limon ile birlikte ağız sulanması, yutkunmak, kartopu oynamak, yüzmek bu refleks türü içerisinde yer alır.
Araba sürme becerisi de çoğu beceri gibi sonradan rahatlıkla kazanılabiliyor. Sürücü adaylarının araba kullanmayı öğrenirken genellikle zor buldukları durum, birden fazla şeyi aynı anda düşünüp hızlı karar verme ve uygulama gerekliliği oluyor. Bu temel beceriler zayıf olduğunda ise ehliyet alma süreci zorlaşabiliyor.
İlgili 21 soru bulundu
Manuel vitesli araçla ortalama olarak 7 - 10 günde öğrencilerimiz trafiğe çıkabilecek düzeye geliyor. Ama bu süre bazı öğrencilerimizde biraz uzayabiliyor. Öğrencilerimizin o kadar çeşitli korkuları var ki, TEM, E-5, yaya, tünel, yokuş, park.... İşte bizi farklı yapan nedenlerden biri.
Arabanızı Ara sıra Kullanmalısınız
Mümkünse, arabanızı haftada bir veya iki haftada bir çalıştırmak iyi bir fikirdir.
Düz vitesli olan otomobillerin yollarda durdurulması için öncelikle gazdan ayağın çekilmesi gerekir. Daha sonra ise fren pedalına basılarak aracın hızı düşürülür. Debriyaj frenine en sonuna kadar basılır ve aracın durdurulması sağlanır. En son olarak ise el frenini çekilir ve araç bütünüyle durdurulur.
Doğuştan (Kalıtsal) Refleks
Doğuştan gelir, sonradan kazanılmaz. Aynı türün bireylerinde görülür. Bu refleksler omuriliğin kontrolündedir.
Eğer araç 3000 devrin üzerinde için çok fazla durursak çok yakar, motoru da çok zorlar. Yani bir aracı ne kadar zorlarsanız aracın motoru o kadar eskiyecektir. Eğer arabayı sakin bir şekilde kullanılırsa herhangi bir bozulma veya aksamada da bir sıkıntı yaşanmayacaktır.
Geceleri araç kullanmak, gündüze göre oldukça zor ve daha yorucudur. Çünkü, karanlıkta görüş açısı bir hayli düştüğü için algı seviyesi azalır ve dikkat dağınıklığı gündüze göre daha yoğun seyreder.
Uzun süre kullanılmayan araçlarda oluşan sorunlar;
Akü boşalır. Havasızlık nedeniyle kötü kokularla birlikte haşereler de oluşabilir. Lastiklerde kalite kaybı olur. Parçalarda bulunan yağ mumlaşır, işlevsiz hale gelir.
Beynimiz hızlı düşünmek için daha fazla oksijen almaya çalışıyor ve nefes alış verişimiz hızlanıyor. Vücut dengesi değişir; gözbebekleri genişler, üşüme hissi başlar, sık nefes alırsınız hatta bazen nefes yetmiyor gibi hissedersiniz, kalp çarpıntıları olur, kaslarınız gerginleşir, kabızlık problemi olur.
Serebral korteks sağ ve sol yarım küre olmak üzere iki yapısal kısıma ayrılmaktadır. Ağırlık bakımından beyinin 3'te 2'sini teşkil etmekte ve beyinin neredeyse tüm yapılarının üzerini örtmektedir. İnsan beyninin en gelişmiş kısımıdır. Düşünme, algı ve dil gibi işlevlerden sorumludur.
Motor, aracın ihtiyaç duyduğu gücü sağlayan bölümdür. Motoru kontrol eden, çalışma prensiplerinin doğru şekilde işleten üniteye ise motor beyni denir. Motor beyni aracın çalışmasında en önemli bölümlerin başında gelir. Farklı birimlerinden gelen komutların uygulayıcı yeridir.
Araba 1. Viteste kalkar ve hemen sonrasında 2. Vitese takmanız gerekir. Sonrasında yol durumuna ve trafiğe göre 3. vitese takarak 90-100 arasında bir hıza sahip olursunuz. Şehir içinde araba kullanıyorsanız 3.vites, ortalama bir düz yol var ise 4. vitese takabilirsiniz.
Ancak vitese takmanın da bir kuralı var. Arabayı park ettikten sonra el frenini çekip, vitesi boşa almak gerekir. Ayağınızı da frenden çektikten sonra araba sadece el freni ile duruyorsa o anda uygun vitese takmanız gerekmekte.Otomatik vitesli araçlarda da aynı işlem uygulanmalı.
Düz vites araçlarda; vites birde veya geri viteste takılı el freni çekili bırakmaktır. Otomatik vitesli araçlarda; vites p seçeneğinde ve el freni çekili bırakmaktır. Düz yerde takmanın bir manası yok ama eğimde el frenine bir şey olması ihtimaline karşı takılmalıdır.
Araba Sürme Korkusu Nasıl Ortaya Çıkar
Araba kullanma korkusu bir araç kazasından sonra gelişebileceğini ve bir travma sonrası stres bozukluğunun bir parçası olabileceği unutulmamalıdır. Bu korku, agorafobi, panik bozuklukları veya sosyal fobi gibi, farklı anksiyete bozukluklarına evrilebilir.
Araç bulma konusundaki sorunun da tahminen 2023'ün ikinci yarısında daha az olacağını vurguladı. "Her çeyrekte tedarik sıkıntısının daha da azalacağını, 2023'ün ikinci yarısında daha rahat bir ortama kavuşacağımızı öngörüyoruz."
Uzun süre çalıştırılmayan araçların aküleri boşalabilir ve bu durum acil durumlarda büyük sorun yaratabilir. Bunun dışında uzun süre hareketsiz kalan araçların lastikleri hareketsizlikten kaynaklı olarak deforme olabilir veya balans sorunları doğurabilir.
Burada bahsedeceğimiz akü neden biter sorusu, aracınızı park ettikten sonra çalıştıramadığınız ve akünüzün bittiğini fark ettiğiniz akünün tamamen bitmesi sorunudur. Eğer aracınızı sürerken akünüz bitmiş gibi görünüyorsa, bu sorun muhtemelen şarj sisteminizle ilgilidir.
6 ay sonra dönünce aracınızın motor yağı ve filtresini değiştirirseniz bir sorun kalmaz. Merhaba, aracınız 6 ay yatarsa ilk olarak motor yağı özelliğini yitirir ve balçıklaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri