Ani Kalp Durmasının Tedavisi Ani kalp durması yaşarsanız, kalbe elektrik vererek kaotik ritmi sonlandıran bir makine olan defibrilatör ile hemen tedaviye ihtiyacınız vardır. Bu şok bazen kalbinizin tekrar normal şekilde atmasını sağlayabilir. Ancak işe yaraması için ilk birkaç dakika içinde yapılması gerekir.
Kalp durması ve kalp krizi; kalp hücrelerinde geri döndürülemez bir hasar yaratırken, ölüm gerçekleştiği takdirde bu hücrelerin iyileşmesi imkansızdır.
Onun için kalp ve/veya solunumun durması durumunda hastaya müdahale 3 dakika içinde yapılmalıdır. Bu altın kıymetinde değerli olan 3 dakika içinde çoğunlukla tıbbi destek veya ekip olmayacağı için bu müdahaleler o sırada orada bulunan kişilerce, yani sizler tarafında yapılmalıdır.
İlk müdahale oldukça önemli çünkü kalp durduktan 5 dakika sonra hayati fonksiyonlar biter.
Hemen ambulans yardımı isteyerek hastayı en yakın tam donanımlı bir hastaneye ulaştırın. Bu esnada, kalp krizi geçiren kişiyi uygun bir yere yatırın. Ayaklarını kalp seviyesinin üzerine kaldırarak, kalbe daha çok kan akışının olmasını sağlamaya çalışın.
İlgili 33 soru bulundu
Kalp krizi anında öksürük ve nefes önemlidir. -Her iki saniyede bir derin nefes alın. Ardından öksürün. Bunu yardım gelene dek yada kalp atışlarınız tekrar normale dönene kadar sürekli yapın.
KALP KRİZİNDE İLKYARDIM
Hareketsizlik sağlanır. Sıkan giysiler gevşetilir, sakinleştirilir. • Nabzı ve solunumu değerlendirilir. • Kullandığı kalp ilacı varsa verilir. • Bilinci açıksa hasta yarı oturur pozisyonda bekletilir.
Kalp durması hızlı ve şiddetlidir: Bilincinizi kaybedersiniz, nabzınız atmaz ve nefes alamazsınız. Olmadan hemen önce yorgunluk hissi, baş dönmesi, halsizlik, nefes darlığı olabilir. Bayılabilir veya göğüs ağrınız olabilir. Ama bunlar her zaman şart değil.
5 dakikadan daha fazla oksijensiz kalan beyin hücreleri ölmeye başlar ve daha ağır belirtiler oluşur. Bu durum koma, nöbet ve ölüme kadar gidebilir.
Doktorlar genelde, bir insanın kalbi 20 dakikadan fazla durursa, beyinde tamiri imkansız bir hasar meydana geleceğine inanıyorlar. Ancak Parnia, iyi bir kalp masajı ve dikkatli bakımla bunun önlenebileceğini söylüyor.
Tüm bu işlemler sırasında kalp masajına, mutlak gerekli olan çok kısa duraklamalar dışında, ara vermemek hayati önem taşır. Kalbi duran kişiyi yaşama döndürmek için bir an önce kalbe şok vermemiz gerekir. Bunu ne kadar erken yaparsak yaşam şansı o kadar artar.
Her yaşta meydana gelebilir. Amerika'da genç atlet ölümlerinin önde gelen sebeplerinden biridir ve gençlerde meydana gelen tüm ölümlerin yaklaşık %7'sinden sorumludur. AKD ve AKÖ yaygın olmamakla birlikte aileler ve halk üzerinde yıkıcı etkileri vardır.
PEA ile ilişkili kalp durmasında ise önerilen adrenalin (ya da vazopressin), atropin ve bazı durumlarda kullanılan sod-yum bikarbonattır. VF ve nabızsız VT'de önerilen ilaçlar ise; adrenalin ya da vazopressin, amiodaron, lidokain, magnezyum ve prokainamiddir.
KALBİN DURMASI EN ÇOK BEYNİ ETKİLİYOR
Oksijensiz kalan diğer organ hasarları yapılan tedaviler ile giderilebilirken, beynin bu durumdan etkilendikten sonraki geri dönüşü daha güçtür. Beyinde ortaya çıkan sorunlar nedeniyle kişi, küçük sakatlıklar yaşayabileceği gibi yaşamı boyunca yatağa mahkum da kalabilir.
Ani kalp durması ya da kalp krizi damarlarda pıhtı ya da tıkanıklık olduğunda ve bu durum kalbe kan akışını durdurduğunda ortaya çıkar. Bu tıkanıklık yüzünden, kalp gerekli oksijeni alamaz ve kalp hücreleri ölür. Böyle bir durumda ventriküler Fibrilasyon denen anormal bir kalp ritmi oluşur.
Bu durum yaşamı tehdit ediyor ise hekimin vereceği karar ile ivedilikle bir girişim-tedavi uygulanabilir (örneğin kalp zarlarından sıvı-kan boşaltılması). Koroner Yoğun Bakım Birimi'nde izleme ve tedavi süresi ne kadardır? Bu birimlere en sık yatma nedeni olan kalp krizinde bu süre 24-48 saattir.
' sorusu ile sıkça karşılaşabiliriz. Beyin fonksiyon göstermese de solunum ve yaşam desteği sağlandığı sürece kısıtlı bir zaman dilimi boyunca kalp atmaya devam eder. Ancak beyin ölümü süreci geri dönüşümsüz olduğu için bir süre sonra kalp duracak ve diğer tüm organlarda fonksiyonlarını kaybedecektir.
5 dakikadan daha fazla oksijensiz kalan beyin hücreleri ölmeye başlar ve daha ağır belirtiler oluşur. Bu durum koma, nöbet ve ölüme kadar gidebilir. Beyin ölümü, beyinde hiçbir aktivitenin olmaması durumudur. Göz bebekleri ışığa reaksiyon göstermez ve kişi mekanik solunum cihazına bağlı olmaksızın nefes alamaz.
Burada kalbin bu yoğun desteğe rağmen çalışmasının devam etmesi vakanın hayata döneceği anlamına gelmemelidir. Genel olarak beyin ölümünden sonra ortalama 48 saat içinde kalp de durur.
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
Kalp, vücudumuzdaki en güçlü kaslardan birisidir. Her 1 saatte yaklaşık 5.000 defa kasılıp gevşeyen bu kan pompası, her 1 dakikada 5-6 litre kanı yer değiştirir. Kalp, yorulmayan kaslardan birisidir ve 80 yıl boyunca yaşayan birinin kalbi ömrü boyunca 2-3 milyar kez atacaktır.
Kalp krizi yaşayan çoğu kişide göğüs ağrısı sol kola yansıma eğilimindedir. Bu bölge dışında omuzlar, sırt, boyun ya da çene gibi bölgelere de ağrının yansıdığı kişiler mevcuttur. Kadınlarda kalp krizi sırasında ağrı alt karın bölgesi ve göğsün alt kısımlarına da yansıyabileceği için dikkatli olunmalıdır.
Sinir krizi geçiren kişi ise düzenli şekilde nefes almaya ve sakin kalmaya çalışmalıdır. Kişi eğer kapalı bir ortamdaysa açık alana çıkarak hava almalıdır. Bunun yanında sinir krizi anında kimseye zarar vermemek için insanların olmadığı bir kenara çekilerek sakinleşmeye çalışabilirsiniz.
Kalp rahatsızlıklarına bağlı olarak yaşanan bayılma genellikle kısa sürelidir, ani olarak ortaya çıkar ve tam bir bilinç kaybı durumu vardır. Hasta hiçbir uyarana cevap vermez. Genellikle idrar kaçırma, ağızdan köpük gelmesi ve kol ve bacaklarda kasılma yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri