Yatak Sarması: Krank mili üzerinde ve piston kollarının bağlı olduğu yerlerde bulunan yataklarda, sürtünmenin ve ısının artması ile meydana gelen metal aşınmaları sonucu motorun çalışamaz hale gelmesine yatak sarması denir.
Motor yatak sarmasını anlamak için otomobilinizin yağ lambasının yanıp yanmadığını kontrol edebilirsiniz. Yağ ikaz ışığının yanması, otomobilinizde yatak sarması olduğunun en büyük belirtisidir. Aynı zamanda aracınızı dinlediğiniz zaman motordan gelen metalik sesler de motor yatak sarmasına işaret edebilir.
#1 Yüksek basınçtan dolayı aşırı ısınan motor yağı incelir. #2 İncelen motor yağı yapışkanlık ve yüzey gerilimi fonksiyonlarını kaybeder. #3 Motor yağının yağlama özelliği yok olur. #4 Yağ tüketimi artar.
Bu şekilde duyulan motor yatak sesi motor yataklarının kullanım süresinin tamamlanmak üzere olduğunu gösterir. Motor yatak sarması halinde yapılabilecek tek şey; motorun rektefiye edilerek, motor yataklarının ve ilgili parçaların yenilenmesidir.
Yani motorda, motor yağı seviyesi optimum seviyede değilse; hem yağlama, hem de soğutma sıkıntılıdır. Sorunlu olan yağlama ve soğutma görevleri nedeniyle; motorda sürtünme artacak ve haliyle aşırı ısınma kaçınılmaz olacaktır. Tam da bu döngüde yatak sarması gerçekleşecektir.
İlgili 36 soru bulundu
Motorun yatak sarması, genellikle düşük yağ basıncı veya yetersiz yağlama nedeniyle meydana gelir. Yağın yetersiz olması, yatak yüzeyinde sürtünme ve ısınmaya neden olur. Bu da yatakların aşınmasına ve zarar görmesine neden olur. Yatak sarması, bir motorun performansını azaltabilir ve motorun ömrünü kısaltabilir.
Motor yatağı adı verilen üst kapaktan başlayıp silindire kadar ulaşan motor parçaların da oluşan aşırı titreşim, sürtünme ve ses dolayısıyla aracın yağsız kalmasından başlayarak yağ pompasının işlevini görmemesi sebebiyle doğuran sonuçlar aracımızın motorunu yer.
Yatak sarmış bir motor ile yola devam edildiği takdirde motorda kalıcı hasarlar meydana gelebilir. Bu sebeple araç ekspertiz durumlarında en sık karşılaşılan arıza türlerinden olan motorun yatak sarması durumundan şüphelendiği takdirde aracın teknik servise çekici yardımıyla götürülmesi en mantıklı seçenek olacaktır.
Motorun yatak sarmaya başlaması yağ azalmasından ya da bitmesinden kaynaklanacağı için öncelikle aracın yağ göstergesi yanar. Aracın motor sesinin normalden farklı bir ses çıkarması da yatak sarması problemini işaret edebilir. Arabadaki yatak sarmasının belirtileri arasında motordan duman çıkmasını da sayabiliriz.
Yatak Sarması: Krank mili üzerinde ve piston kollarının bağlı olduğu yerlerde bulunan yataklarda, sürtünmenin ve ısının artması ile meydana gelen metal aşınmaları sonucu motorun çalışamaz hale gelmesine yatak sarması denir.
Araçların motorundan yüksek devirlerde vuruntu sesi gelmesi, aşırı olmadığı sürece olağandır. Ancak bazı durumlarda araçtan düşük devirlerde de vuruntu sesi gelebilir. Genellikle bu durumun nedeni motor yatağında gerçekleşen deformasyon ile ilgilidir. Bu nedenle aracın hemen en yakın teknik servise götürülmesi gerekir.
Vuruntu veya tokma sesleri: Motor yatak vurması, motorun içindeki yatakların aşınması veya hasar görmesi nedeniyle oluşan bir sorundur. Bu, araçta bir vuruntu veya tokma sesi oluşmasına neden olabilir. Bu sesler genellikle motor çalışırken veya gaz verildiğinde duyulabilir.
Pistonun silindir deliğine yandan vurmasının nedeni, çoğu zaman biyel çubuğunda bir kaçıklık hatasından (eğilme veya özellikle torsiyon) kaynaklanır: Piston, kaldırma hareketi esnasında motorun boyuna ekseninde sallanır ve bunun sonucunda devamlı taraf değiştirerek silindire vurur.
Genellikle sesten başka hiç bir zararı yok. Sesin önüne geçmek için bazıları teflon kaplı pistonlar çıkardılar, fakat teflon sıyrılınca yine ses yapabiliyor. Motor yağına son derece duyarlı.
Klepej yapınca motor gümledi demektir.. şişen motor dinlenip soğuduktan sonra yeniden yola gidilebilir...
Conta yanığında genellikle beyaz renkte yoğun bir duman çıkar. Bu dumanın içerisinde su buharı bulunduğu için araç kullanıldıkça duman artabilir. Ayrıca egzozdan gelen dumanın tatlı bir kokuya sahip olması da antifirizde kaçak olduğunu gösterebilir.
Bunun sebeplerini ancak motoru açınca anlayacağız ama en masum ifadeyle aracın contası yanık ve sonuç itibariyle sizin gözlemleyebileceğiniz ifadeyle aracınızda su eksilmesi olacaktır. -Eğer aracınızdan mavi duman çıkıyorsa bunun tespiti çok basit aracınız yağ yakıyor demektir.
Araba neden beyaz duman atar? Araba beyaz duman atma sebebi aracın soğutma su sisteminde bir problem olduğunu işaret eder. Motor bloğu içerisindeki kanallardan geçmekte olan soğutma suyu silindir içerisindeki yanma odalarına karışır ve egzoz sisteminden dışarıya beyaz duman atılması olarak gözlemlenir.
Kırılan segmana ait parçalar yumuşamış piston kafa malzemesi üzerinde saplanarak kalmıştır. Motorun vuruntulu çalışmasının neden olduğu aşırı kompresyon basıncını taşıyamayan segmanlar kırılmıştır. Motor içerisine giren aşındırıcı parçalar ve pislikler piston segman kanalının ve segmanın aşınmasına neden olur.
Rektifiye ne demek diye merak edenler için Türkçede düzeltme veya yenileme anlamına geldiğini belirtmek gerekiyor. Rektifiyede piston kafası, silindir kapağı, motor kayışları, segmanlar, krank mili, eksantrik mili ve supaplar gibi önemli motor bileşenleri üzerinde yenileme ve düzeltme işlemi yapılıyor.
Motor yatağı motor içerisinde dönme etkisi altında kalan yüzeyler arasındaki sürtünmeyi azaltmak, motor parçalarını doğru konumda tutmak ve takılı bulundukları yüzeylerin ömürlerini artırmak için kullanılan, hassas işlenmiş ve yenilenme özelliğine sahip parçalardır.
Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte. Öyle ki kimi dizel araç motorlarının 1 milyon kilometreyi devirdiği de görülmekte.
Yatak aşınmalarına ayrıca düşük yağ basıncı, çok ince viskoziteli motor yağı, yağın bozulması, karterdeki kirli yağ ve pislikler, aşınmış oringler veya silindirler, hatalı motor tertibatı, gevşek rulmanlar, gevşek veya kırılmış biyel kolu civataları, veya kötü sürüş koşulları da neden olabilir.
Araba Motorlarının Teklemesine Ne Sebep Olur? Araba motorlarının teklemesinin en yaygın nedeni tıkalı bir yakıt enjektörüdür. Bu genellikle yakıt hatlarının karbon birikintileriyle tıkanmasından kaynaklanır. Yakıt enjektörlerinin temizlenmesi gerekir ve bu, bir yakıt enjektörü temizleme kiti ile yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri