Erzincan mutfağının popüler yemekleri arasında yaprak döner, yaprak sarma, kesme çorbası, su böreği, kuzu dolması, gendime çorbası, kaburga, kasefe tatlısı, sırın tatlısı, Erzincan üzümü, tulum peyniri ve tava leblebisi yer almaktadır.
Erzincan Üzümü
Erzincan Üzümlü (cimin) yöresinde yetişen siyah renkli, şekli basık-oval, ortalama 3-4 gram tane ağırlığında, çekirdek sayısı ortalama 1-4 orta kabuk kalınlığında, aroması tatlı-mayhoş, konik şeklinde, dolgun sıklıkta, 300-1500 gram salkım iriliğinde sofralık bir üzüm cinsidir.
Gasefe, Erzincan ilinin yöresel tatlısıdır. Kuru kayısı kullanılarak hazırlanmakta olan tatlı üzerine kırılmış ceviz dökülerek servis edilir. Hazırlanması kolay olan gasefe tatlısı yörenin meşhur lezzetleri arasında bulunmaktadır.
ERZİNCAN'IN EN MEŞHUR YEMEĞİ YEMEYEN PİŞMAN OLUR BOL SOĞANLI ETLİ KELEÇOŞ - YouTube.
İlgili 21 soru bulundu
El bakırcılığı (semaver, tepsi, biblo, duvar tabağı, şekerlik, vazo gibi anı ve süs eşyası), halı dokumacılığı Erzincan'dan alınabilecek özgün hediyelik eşyalardır. Erzincan tava leblebisi ile Erzincan Tulum Peynirinin Erzincan'da yapılacak alışverişlerde alınması tavsiye edilir.
Bölgede en çok domates, fasülye, soğan" hıyar, ka· bak, biber, kavun ve karpuz yetiştirilmektedir. 3. Araştırma. yapılan köylerde aile sebzeciliği hariç, her tip sebzecilik işletmesi vardır. Aile sebzeciliği ise sa· dece Çağlayan ve Karatuş köylerinde yapılmaktadır.
Erzincan, Doğu Anadolu Bölgesinin Yukarı Fırat Bölümü'nde Tarihi İpek Yolu'nun üzerinde yer alır. 2020 nüfus sayımına göre il nüfusu 234.431'dir. Bu nüfusun %81,5'i şehirlerde yaşamaktadır. İlin yüzölçümü 11.815 km2'dir.
Üçetekle birlikte geniş bir şalvar, uzun keten ve bürümcük gömlekler giyilir. Belde şal kuşak, gümüş kemer kadın giyimini tamamlar. Başa peştamal, yazma sarılır, yerli tezgahlarda, ince yünden dokunan ihram (Yörede ehram denilmektedir.)
Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Erzincan Anadolu'nun en eski kültür merkezlerinden biri olmasının yanı sıra büyüleyici doğal güzellikleri ile turizm potansiyelini giderek artıran şehirlerin başında gelmektedir. TÜİK'in 2016 verilerine göre nüfusu yaklaşık 226.032 olan Erzincan'ın yüz ölçümü 11.903 kilometrekaredir.
Yüzölçümü 11.903 km2 olup il merkezinin denizden yüksekliği 1.185 metredir. Erzincan`ın ilçeleri; Çayırlı, İliç, Kemah, Kemaliye, Otlukbeli, Refahiye, Tercan ve Üzümlü`dür. Erzincan birinci derecede deprem kuşağı üzerindedir. 1939 depreminden sonra şehir merkezi şimdiki yerinde yeniden kurulmuştur.
Erzincan'ın ekonomik gelişiminde en önemli sektör tarım ve hayvancılık olarak belirlenmiştir. Sanayileşmede tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesine çalışılmaktadır. Organize sanayi bölgesinde özel sektör tarafından üretime geçirilen Tunay Gıda A.Ş Meyve Konsantresi fabrikası meyve üretimini artırmaktadır.
Erzincan Kuruyemiş Fındık
Türkiye de Karadeniz Bölgesi fındık üretiminde birinci sırada yer alır.
Alevî nüfusu, Türkiye'de üçte biri İstanbul bölgesinde yaşayan Alevîler'in daha sonra en yoğun olarak bulundukları yöreler arasında Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal şehirleriyle, Orta ve Doğu Anadolu'da yer alan Erzincan, Sivas, Malatya, Tunceli illeri gelmektedir.
Bu düzenleme sırasında Erzincan, Kuzey Erzincan ve Güney Erzincan şeklinde iki nahiyeye ayrılmıştır. Kemah sancağı içinde bir kaza durumundaki Erzincan, 1534 Irâkeyn Seferi sırasında Erzurum beylerbeyiliğinin kurulması üzerine Kemah ile birlikte buraya bağlanmış, 1566'da Kemah'tan ayrılarak müstakil kaza olmuştur.
Erzincan, Doğu Anadolu'nun Yukarı Fırat Bölümünde yer alıyor. Şehrin doğusunda Erzurum, batısında Sivas, güneyinde Tunceli, güneydoğusunda Bingöl, güneybatısında Elazığ, Malatya, kuzeyinde Gümüşhane, Bayburt ve kuzeybatısında Giresun illeri bulunuyor.
Erzincan plajlarının büyük çoğunluğu yerleşim alanlarının içinde veya yakınında yer almaktadır. Bu nedenle, daha az doğal bir ortam ama daha fazla altyapı ile karşılaşmaya hazır olun. Şehir plajları genellikle canlı bir atmosfere ve kafeler, barlar gibi birçok olanaklara sahiptir.
Erzincan'da ayva fidanlarınızda rahatlıkla meyve alabilirsiniz ziraa karasal iklim hakimdir.Erzincan için uygun olan ayva fidanı çeşitleri, limon, eşme, ekmek, ege22 çeşitleridir.E-fidancim.com üzerinden yarı bodur veya bodur anaçlı ayva fidanı çeşitlerinden satın almanızı tavsiye ederiz.Yarı bodur ve bodur ayva fidanı ...
Erzincan'da İliç ilçesinde buğday ve arpaya alternatif gelir kaynağı oluşturmak amacıyla salep fidesi dikimi yapıldı.
Buğday, Patates, Arpa, Şeker Pancarı, Çavdar, Yulaf, Elma yetiştirilir. Ayrıca mikro iklim alanlarında Üzüm, İncir, Fasulye, Ceviz, Tut, Kayısı'da yetiştirilir. Erzurum ve Pasinler Ovası'nda sulama tesisleri yapılmıştır. Sulu tarım ile verim artmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri