Butler'ın (1980) Turizm Yaşam Döngüsü modeli bir destinasyonun nasıl geliştiğini açıklamaya yönelik altı aşamalı bir modeli tanıtmıştır. Modelde turistik bölgenin yaşam seyri, Keşif, Gelişme, Büyüme, Doygunluk ve Durgunluk, Gerileme/Yeniden Canlanma dönemlerini kapsamaktadır.
TURİZM PAZARLAMASI. Ürün yaşam eğrisi; bir ürün ya da ürün grubunun pazara girişten pazardan silinişine kadar geçen aşamalar serisidir. Bu süreçte bir ürünün pazarda genelde dört aşamadan geçtiği ve bu aşamaların giriş, büyüme, olgunluk ve düşüş şeklinde isimlendirildiği görülür.
Destinasyon kavramı genellikle, turistin sürekli olarak yaşadığı yer dışında ziyaret ettiği yer olarak tanımlanmaktadır. Ancak bir yerin destinasyon olarak kabul edilebilmesi için kişinin o yeri ziyaret etmiş olması gerekmemektedir.
tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür.
Doxey'in (1975) modeli, turizmin toplumsal etkilerinden hareketle turizmin gelişimine dayalı olarak yöresel halkın tutumlarının değişimlerini aşamalar hâlinde ifade etmek amaçlı değerlendirilen yaygın modellerden biridir (Harrill, 2004: 1; Bayram, Bulut ve Yaylı, 2020: 350).
İlgili 42 soru bulundu
Doxey'in (1975) Irridex Modeli'ne göre yerel halkın turizme karşı tutumları, algılanan maliyetlerin beklenen faydaları aşmasıyla “hoşnutluk”, “kayıtsızlık”, “rahatsızlık” ve “düşmanlık” aşamalarından geçmektedir.
Bir bölgede turizmin gelişimi sürecinde yerel halkın yaşanan etkilere tepkilerini ve değişen tutumlarını ortaya koyan yaklaşım.
Turizmin ilk tanımı, 1905 yılında Guyer-Feuler tarafından ortaya atılmıştır.
“Turizm; sürekli kalışa dönüşmemek ve gelir getirici hiçbir uğraşıda bulunmamak şartı ile bireylerin geçici süre konaklamalarından doğan olay ve ilişkilerin tümüdür.”
Eko turizm, “çevrenin ve yerel insanların refah düzeylerinin korunmasını, doğal alanlara karşı sorumlu seyahat hareketi ve eğitimi olarak tanımlanmaktadır”.
Günümüzde bu terim genellikle tarihsel olarak ölüm ve trajedi ile ilişkilendirilen yerlere yapılan seyahatleri tanımlamak için kullanılıyor. Türkçe karşılığına karanlık turizm denildiği gibi keder veya hüzün turizmi olarak da adlandırılıyor. Dark turizm noktalarının tümü trajik tarihle ilişkili.
Sürdürülebilir turizmde aşırı kullanımdan kaynaklanan yıpranmayı önlemek için tercih edilebilecek bir pazarlama türüdür. Bu çerçevede, sürdürülebilir turizme uygun turizm nişleri; etkinlik turizmi, ekoturizm, doğa turizmi, kültür turizmi, keşif turizmi ve macera turizmi olarak belirlenebilir.
Butler'ın (1980) Turizm Yaşam Döngüsü modeli bir destinasyonun nasıl geliştiğini açıklamaya yönelik altı aşamalı bir modeli tanıtmıştır. Modelde turistik bölgenin yaşam seyri, Keşif, Gelişme, Büyüme, Doygunluk ve Durgunluk, Gerileme/Yeniden Canlanma dönemlerini kapsamaktadır.
Turizm planlaması kavramı, belli bir dönemde turizmde ulaşılmak istenen hedefleri, bu hedeflere ulaşmak için kullanılacak araçları, olanakları, yapılacak işleri ve bu işlerin sonuçlarını gösteren disiplinli bir düzenleme olarak tanımlanabilir, (Olalı, 1990; s.35).
Ürün yaşam döngüsü; geliştirme, sunuş, büyüme, olgunlaşma ve gerileme olmak üzere 5 ayrı aşamadan oluşur. Bu kavramı geliştiren Alman ekonomist Theodore Levitt, Ürün Yaşam Döngüsü modelini 1965 yılında Harvard Business Review dergisinde yayınlamıştır. Günümüzde hâlâ bu modeli kullanıyoruz.
Dış pasif turizmle, bir ülke vatandaşlarının başka bir ülkeye seyahatleri ifade edilmektedir. Bu turizm türü, ödemeler dengesi üzerine döviz çıkışı ya da ithalat etkisi olarak kendini gösterir. Dış aktif turizm ise, dış turizm ödemeler dengesi üzerine döviz kazandırıcı yönde etki eder ve ekonomiye ihracat etkisi yapar.
Osmanlılarda bu toprakların gerçek manada ilk turizm hareketi gerçekleşmiştir. 1863 yılında açılan Sergi-i Osmani etkinliğine Avrupa'dan özellikle Avusturya'dan turistler gelmiştir. Aynı yıllarda İstanbul'dan da yurt dışına turistler gitmeye başlamıştır.
Grup (Kollektif) Turizmi: Bu sınıflandırma çeşitli toplumsal grup, örgüt veya kulüp üyelerinin turizm hareketlerine birlikte katılmaları ile oluşmuştur. Turizm faaliyetleri, ziyaret edilen yere göre; İç turizm ve • Dış turizm olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır.
Turizm coğrafyasında özelliklerine göre turizm şu gruplara ayrılır: Yaş özelliklerine göre; gençlik turizmi, yaşlılar turizmi. Katılan sayısına göre; ferdi turizm, kolektif turizm, kitle turizmi, grup turizmi. Turistin ülkesine göre: iç turizm, dış turizm.
Belirli ekonomik, sosyal veya dini etkenler sonucunda, kendi istekleri dışında ana vatanlarından göç etmiş toplulukların, başka bir yerde azınlık olarak yaşamaları ve yıllar sonra ana vatanlarına gelerek, ana vatanlarını görmeleri, ziyaret etmeleri ve mezarlıkları ziyaret etmeleri, diaspora turizmi olarak ...
İnsanın turistik deneyimi yolculuk ve gezi öncesi deneyimlerinin, yolculuk ve gezi sırasındaki deneyimlerinin yolculuk ve gezi sonrası deneyimlerinin toplamıdır. Geçmiş seyahat deneyimleri yaşam boyu anımsanarak sürdürülebilir.
Butler (1980), geliştirmiş olduğu turizm yaşam döngüsünü modelinde turistlik destinasyonlarda turizmin gelişmesini altı aşamada ele almıştır. Bu gelişim aşamalarını, Keşif Süreci, Katılım Süreci, Gelişim Süreci, Pekişme Süreci, Durgunluk Süreci, Düşüş Süreci ile Yenilenme süreçleri oluşturmaktadır.
Bu faktörler (i) turistik bölgenin kaynakları ve imajı, (ii) turistik bölgenin olanakları ve fiyat, (iii) arayış ve keşfetme isteği, (iv) sağlık ve spor, (v) eğlence olarak isimlendirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri