Kaloriferi yanında araçta güç çeken, enerji harcayan tüm donanım ve cihazlar(koltuk ısıtma, hatta cam rezistansı bile) yakıt tüketimine etki eder.
Sıcak su kaloriferini kullanmak ise motordan direkt kuvvet çekimine neden olmadığından klima gibi bir yakıt tüketimine neden olmayacaktır. Ancak; araçta kullanılan her elektrikli cihaz (buna sis farıda dahil) aracın yakıt tüketimine ekstra bir maliyet getirir.
Kalorifer sistemi ise motor sıcaklığından faydalanarak çalışır. Tüm bunlar ise dolaylı olarak yakıt tüketimini bir miktar arttırır.
Klima kullanmak, düşünüldüğü gibi yüksek miktarda yakıt tüketimine sebep olmamaktadır.
Fuel Oil No.4 bir diğer adıyla kalorifer akıtı, Fuel Oil 6'ya göre daha ince ve kükürt değeri bakımından daha düşük olan özel bir yakıttır. Kalorifer yakıtı; elektrik, ısı ve buhar ihtiyacı olan her türlü endüstriyel ve sosyal tesis, kurum ve konutlarda enerji kaynağı olarak kullanılabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Kalorifer yakıtı; elektrik, ısı ve buhar ihtiyacı olan her türlü endüstriyel ve sosyal tesis, kurum, kuruluş ve konutlarda enerji kaynağı olarak kullanılabilir.
Araç kliması, motordan güç aldığı için yakıt tüketimini artırmaktadır. Klimanın uzun süre çalışması da yakıt tüketimini önemli ölçüde etkilemektedir. Ancak motora herhangi bir zarar vermez.
Cam açmak genellikle yakıt tüketimini artırmaktadır. Çünkü araçlar, camları kapalı şekilde seyahat edilecek şekilde tasarlanır. Camlar açıldığı zaman dışarıdan içeriye doğru bir hava girişi yaşanır. Bunun yanında rüzgar sürtünmesi de fazlalaşır.
Ama aracın içine dolan hava ekstra direnç oluşturabilir; bir de hızlı gidiyorsanız araç yönüne ters, büyük bir tepki kuvveti oluşabilir. Klima gücünü motordan alır. Kuvvetini motordan aldığı için motora ekstra güç binmemiş olur. Bu sebeple klimayı açmak, cam açmaya göre daha fazla yakıt tasarrufu oluşturur.
Daha yüksek bir viteste yavaş gitmek daha az yakıt tüketir. Her fırsatta vites arttırmak en iyisidir. Bununla birlikte aracınızı agresif kullanmak yumuşak kullanıma oranla yakıt tüketimini üçte bir oranında arttırır.
Bilinenin aksine yokuş aşağı giderken araçta vitesi boşa almak yakıt tasarrufuna katkı sağlamamaktadır. Yakıt tasarrufu sağlayabilmenin en güzel yolu aracın doğru bir şekilde devirde ve en doğru vites ile kullanılmasıdır.
Kalorifer radyatörü torpidonun içinde bulunur ve ısınmış motor soğutma sıvısının bir kısmı bu radyatörden geçirilir. Havalandırmayı açıp ayarını sıcağa getirdiğinizde hemen arkasında bulunan küçük elektrik fanı çalışır ve aracın içini ısıtmaya başlar. Motor soğutma sıvısı ısınmadan kalorifer radyatörü de ısınmaz.
Boşta sürüşün yakıt tüketimini azalttığı iyi bilinmektedir. Bu konuda ciddi tartışmalar var. Uzmanlar durumun böyle olmadığını söylese de, sürüş deneyimi olan birçok kişi bu yöntemin yakıt tüketimini azaltabileceğini vurguluyor.
Rölantide çalışan bir araba saatte 0.75 – 2.65 litre yakıt kullanır. Rölantide çalışan bir dizel kamyon, saatte yaklaşık 3.79 galon yakıt yakıyor. Ülkemizde şuan bir litre benzin 6.67 TL ve bu durumda rölanti bize fazlasıyla zarar ettiriyor.
Yokuş aşağı bir ivme ile yol iniyor olsakta, aracın vitesi boşta olduğundan dolayı ivmeden kaynaklanan enerji motora aktarılmadığından motor içerisinde piston hareketi için yakıt tüketilecektir. Kısaca özetlemek gerekirse otomobilin vitesi boşa alındığı her varyasyonda yakıt tüketecektir.
Camlar açıkken araba kullanmak için en iyi zaman şehir sokakları ve banliyö yollarıdır. Aksine, klima ile sürüş için en iyi zaman otoyollardır. Otoyolda bu kadar yüksek hızlarda camlarınızı aşağı indirmek aracınızın aerodinamiğini düşürür.
Aracınızın hızı ne kadar artarsa yakıt tüketiminizde o miktarda artış gösterir. Örneğin saatte 890 kilometre ile gidebileceğiniz bir mesafeyi 120 kilometre ile kat ederseniz neredeyse 2 kat fazla yakıt tüketirsiniz. Aynı şekilde özellikle uzun yolda çok düşük hızla gitmek de yakıt tüketimini artırabilir.
Yüksek hız, her zaman motora daha fazla enerji harcatır ve bu da daha fazla yakıta ihtiyaç duyurur. Arabanızı ne kadar yüksek hızda kullanırsanız aracınızın yakıt tüketim hızı da o kadar artar.
Yaz aylarında araçlarda fazla yakıt tüketiminin çeşitli nedenlere bağlı olduğunu aktaran Karatay, ''Sıcak, klima, uygun yağ kullanımı ve lastikler yüzünden yaz aylarında yakıt maliyeti yaklaşık yüzde 10 yükseliyor. Bu nedenle sürücülerin araçlarına uygun yağ ve uygun lastik kullanması gerekiyor.
Aracı Rölantide Çalıştırmaktan Kaçının
Motor çalışır halde dururken saatte 1.5 litre yakıt tüketir. Bu sebeple arabayı hareketsiz durumda çalıştırmak yerine, beklerken motoru kapatıp hareket edeceğiniz anda tekrar çalıştırmanız yakıt tüketimi açısından daha faydalı olacaktır.
Kışın, araçların motor verimi açısından iyi olduğu bir dönem olsa da aslında kışın araçlar daha çok yakar. Aracın mekanik sisteminin içinde bulunan yağ akışkanlığı soğuk hava ile birlikte yavaşlar. Aracın yüksek sıcaklığa ulaşıp motorun ısınması zaman alacağından yakıt tüketimi de o oranda artacaktır.
Tüm fiyatlar EPDK'dan alınmaktadır. Fuel Oil fiyatı ne kadar? Güncel bugün Fuel Oil Kilogram fiyatı 24,26 şeklindedir.
Kat kaloriferi genellikle doğalgaz tesisatlarının olmadığı yerlerde alternatif ısıtma sistemlerinin başında gelmektedir. Kalorifer kazanlarında su ısıtılır ve su ısındıkça hafifleşerek radyatöre kadar ulaşır. Isınan su, bulunduğu alandaki borularda dolaşarak ısıtma işlemini gerçekleştirir.
Bu kapsamda yakıt türüne göre hepsi araçlarda güvenle kullanılabilirler. Farklılaştırılmış ürünler ile diğerleri arasında kalite vb. düzenlenmiş özellikler bakımından otomobil, otobüs, kamyon, tır, traktör vb. araç türüne göre sınırlayıcı ayrımlar bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri