Çay için en uygun bardak kuşkusuz camdan üretilen bardaklardır. Porselen ise daha çok kahve içimine uygun olmasına karşın son zamanlarda çay için de kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle 5 çayı diye tabir edilen öğleden sonra içilen çaylar fincanda içilmeye başlanmıştır.
İnce belli bardaklar, ince camdan yapılır ve kesinlikle şeffaftır. Böylece çayın rengini net bir şekilde görmek mümkün olur. İnce belli bardakların şeffaf olması dem ayarını görmeyi de mümkün hale getirir. Bu sayede herkes için farklı dem ayarlarında çaylar hazırlamak mümkün olur.
Seramik, gözenekliliği nedeniyle ısıyı daha uzun süre tutar, daha yüksek sıcaklıklara dayanıklıdır ve seramikle çay içerken çayınızın tadını etkileyebilecek metal veya diğer malzeme tatlarını almazsınız. Yeşil çay, beyaz çay, oolong çayı gibi tüm çay çeşitleri için uygundur.
- cam bardak daha ucuzdur öğrenci için,porselen pahalıdır. cam bardak içindeki içeceği çabuk soğutur, porselen ise sıcaklığı muhafaza eder. cam bardakta hem sıcak hem soğuk içecekler tüketilir fakat porselen bardakta yalnızca sıcak içecekler tüketilir. hatta bu konuda takıntılı insanlar da vardır.
İnce belli bardak şeffaftır çünkü demin ayarını görmek önemlidir. İnce belli bardakta kullanılan camın, çay kaşığının çıkardığı o tiz sesi vermesi gerekir. İnce belli çay bardağının orta kısmının ince olması alt kısmın avuç içine tam oturmasını sağlar. Böylece çayın sıcaklığını önce avuçta sonra da yürekte hissederiz.
İlgili 39 soru bulundu
İnce belli çay bardaklarının ortasındaki kavis sayesinde alt kısmı görece daha geniş oluyor ve bu sayede avuç içine tam olarak oturuyor. Bu da soğuk havalarda elleri ısıtmaya yarıyor. Ortasındaki ince belli kavis sayesinde ise çay çabuk soğumuyor, alt kısmındaki sıcaklığını daha uzun süre muhafaza edebiliyor.
Çay Bardağı Ölçüleri (125 ml)
1 çay bardağı 125 ml'dir.
En iyisi ve en ideali her zaman cam ambalaj olsa da, plastik ve köpük bardaklar düşünüldüğünde tek kullanımlık bardaklarda şu an için en sağlıklı alternatif kağıt (karton) bardaklar kullanmaktır.
Porselen en yalıtkandır çünkü deney yaptığımızda da bir cam bardak ile porselen bardağa sıcak su koyduğumuzda bir süre sonra cam bardak yavaş yavaş soğuyor ama porselende cam haricinde başka yalıtkan maddeler de bulunduğundan daha sıcak kalıyor.
Cam içindeki maddelerle kimyasal ve mikrobiyolojik etkiye girmez. Ürünlerin daha sağlıklı saklanmasını sağlar, çünkü camın gaz ve buhar geçirgenliği yoktur. Cam ısıya dayanıklı ve şeffaftır, dolayısıyla diğer ambalajlardan daha kullanışlıdır.
Cam aslında bir seramik türüdür, ancak spesifik olmak gerekirse, camın düzenli bir moleküler yapısı yoktur. Çoğu modern seramik, kristalin bir moleküler yapıya sahiptir.
Seramik kupaların yapısı daha yumuşak ve esnektir. Porselen kupa bardak ise daha sert ama daha kırılgandır. Seramik kupalar, porselen kupalara göre daha az sıcaklıkta pişirilir. Porselen kupalar ise fırınlarımızda yüksek sıcaklıkta pişirilir.
Kahve ve çay gibi sıcak içecekler için kullanılan plastikten üretilen bardakların, kanserojen bir madde olarak bilinen benzenden üretildiği, bu bardakların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği bildirildi.
Her bir demlik süzen poşetten üç bardak çay elde edebilirsiniz. Çay poşetlerini demliğinizin içerisine koyun, sonrasında her bir demlik süzen poşet için bir çay bardağı kaynar suyu demliğinize ekleyin. Bunun üzerine bir çay bardağı kaynar suyu da ek olarak ilave edin. 15-20 dakika demlemeye bırakın.
İnce belli ama daha büyük çay bardakları... Ajda Pekkan bunları evine gelen giden dostlarına ikram etmeye başladıkça bir anda herkes bu boy çay bardaklarına "Ajda bardağı" demeye başlıyor. Aynı şekilde Paşabahçe de ilk olarak "Ajda bardakları" adı altında satıyor bu çay bardaklarını ve çok ilgi görüyor.
Çayın demlendiğini nasıl anlarız? Altı kaynayıp kısık ateşte demlenmeye bıraktığımız çayın kaynadığını en iyi anlayabileceğimiz yöntem aradan yaklaşık 5 ya da 6 dakika geçtikten sonra çaydanlığın üst kapağını kaldırıp çayın çöküp çökmediğine bakmak. Eğer yüzeyde yüzen çaylar varsa henüz hazır değildir.
Eğer önce kaynamış su demliğe dökülür, ardından da çay eklenirse bu sefer demleme işlemi gerçekleşmiş oluyor. Çay demlerken alt demlikteki su kaynadıktan sonra üstteki demliğe suyu koyulur. Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını beklenilir.
Çayın aromasını tam olarak yansıtması için en ideal malzeme porselen demliklerdir. Metal demlik kullanımından özellikle kaçınmalısınız. Çay harici kokuları içine çeker demiştik, bu nedenle aynı demlikte farklı çay bitkileri demlemeyin. Aynı nedenle, demliği asla deterjanla yıkamayın, sadece sıcak suyla temizleyin.
Bunlar çok keyifli efsaneler olsa da işin aslı başka. İki sıvı bir hız ile birbirine karıştığında iki sıvı arasındaki buluşma noktasında oluşan yüzey gerilimine bağlı olarak havanın da devreye girmesiyle köpük oluşur. Buluşma noktasındaki çarpışma hızı arttıkça, köpük oluşma miktarıda artar.
Plastik bardak üretiminde daha az enerji harcanıyor
Ayrıca kâğıt bardakların iç yüzeyleri de içine konulan sıvıyı emmeleri için plastikle kaplanıyor. Kâğıt bardaklar bu yapılarından dolayı ne kâğıt ne de plastik endüstrisi tarafından geri dönüştürülemiyor ve doğrudan atık oluşturuyorlar.
Kağıt bardak zararlı mı? Karton bardak, kağıt tabak, tahta karıştırıcı, kağıt masa örtüsü gibi malzemeler % 100 selülozdan üretildiği takdirde sağlığa zarar vermez. Ürün alırken sertifikalı ve üretim belgesi olan yerlerden almaya özen göstermelisiniz.
"7 işareti bulunan veya numarasız olan cam gibi parlak ve sert plastik, en tehlikeli olan plastiktir ve 'güvenli değildir' demektir. İçindeki zararlı maddeleri gıdalara sızdıran bu plastikler yiyecek ve içeceklerde kullanılmamalıdır.
1 çay bardağı su 75 ml'dir.
Sıvılarda milimetre ölçümü
Ölçülerde 200 ml'lik su bardağı ve 100 ml'lik çay bardağı baz alınmıştır.
Paşabahçe Çay Bardağı Sıkça Sorulan Sorular
%29 indirimle Paşabahçe 42011 6'lı Çay Bardağı 60 TL'ye, %13 indirimle Paşabahçe Optikli Aıda Çay Bardağı 6'lı 78 TL'ye, %15 indirimle Paşabahçe 42401 İnce Belli 6'lı Çay Bardağı 75 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri