Klima Aküyü Bitirir mi? İçten yanmalı motorlu bir arabada klimayı kullanmak aküyü etkilemez.
Araç kliması, motordan güç aldığı için yakıt tüketimini artırmaktadır. Klimanın uzun süre çalışması da yakıt tüketimini önemli ölçüde etkilemektedir. Ancak motora herhangi bir zarar vermez.
Otomobillerdeki birçok elektronik donanım gibi klimalar da ihtiyacı olan enerjiyi motordan yakılan yakıttan karşılıyor. Klimalar çalışmak için ihtiyaç duyduğu enerjiyi motor tarafından çalıştırılan alternatörden çekerek yakıt tüketimine sebep oluyor.
Kaldiki o şekilde klima çalışmıyor diyebiliyorum. Ama araba çalışıyorsa ve olduğu yerde duruyorsa aküye bir şey olmaz.
Motora bir zararı olmaz.
İlgili 27 soru bulundu
Ayrıca gün boyu çalışan bir klima elektrik faturanızı artıracaktır. Aynı zamanda sürekli çalışan klimalar sağlığınızı olumsuz etkileyecektir. Eklem rahatsızlıkları, gribal enfeksiyonlar, astım ve bronşit ile kronik baş ağrısı ile karşılaşmanız ihtimal dahilinde olacaktır.
Klimanızı sürekli açıp kapatırsanız cihazlarınız tüm sistemlerini yeniden başlattığı için neredeyse birkaç katı fazla enerji harcıyor. Sonuç olarak, elektrik tüketimi de yaptığınız açma ve kapama sıklığına bağlı olarak sürekli artıyor.
Zehirlenme olabilir! Silindirde oluşan karbonmonoksit gazları katalitik konvertörde CO2 (karbondioksit) gazına dönüştürülür. Eğer bu konvertörde ufak da olsa bir delik varsa bu gaz, dönüştürülemeden yolcu kabininin içine sızabilir.
Stop start donanımlı araçlarda havalandırma ünitesi tamamen kapanmıyor. Araç stop edeceği vakit klima ünitesi otomatik olarak durduruluyor. Ama havalandırma devam ediyor. İçerideki sıcaklık aşırı yükselir yahut soğursa klima tekrar devreye sokuluyor ve araç stop modundan çıkıp tekrar start ediyor.
Her elektronik cihazda olduğu gibi klima kullanımda da aşırıya kaçarsanız zararlarını görürsünüz. Ancak doğru ve makul düzeyde klimanızı kullandığınızda 24 saat çalıştırdığınızda dahi herhangi bir zarar görmezsiniz.
Bu yüzden fıtık problemi ve kireçlenme sorunu olan kişilerin özellikle tedbirli olmaları gerekir. Araba içinde kullanılan klima da, solunum yolu hastalıklarından bronşit, sinüzit ve zatürreyi tetikleyebilir. Bunların haricinde göz ve beyin iltihabı, bademcik iltihabı, bazı kas hastalıklarına da sebep olabilir.
Araca alınmak istenen bir klima 2000 TL'den başlayan fiyatlarla takılmakta ve fiyat aracın durumuna göre değişmektedir. Bazı araçların kendi markalarında klimaları bulunup bu klimaların araçlara takılması daha kolay ve sistemseldir. Fakat aracın üretici markasının kliması yoksa araca uygun klima bulunup takılmalıdır.
Hayır çalışmaz. Bir aracın klimasının çalışabilmesi için motorun çalışıyor olması gerekir. Aracın kontağı kapandığında motor otomatik olarak stop edeceğinden dolayı klimanızda çalışmayacaktır.
Akünüzün bitmesinin en yaygın nedenleri farlarınızı veya araç lambalarınızı açık bırakmak, şarj sistemi arızası, korozyon veya arabanızı uzun süre park halinde bırakmaktır.
Öncelikle araç kullanırken kesinlikle klimanızı yüksek hızda giderken çalıştırmayın. Uzun yolda durmanız biraz zor olabilir bunun için yapmanız gereken en mantıklı şey debriyaja basarak aracınızın devrini düşürmenizdir.
Camlarınız, açıkken sürüş aerodinamiğini azaltır ve sürtünmeyi artırır, bu da aracı yavaşlatır. Ancak AC ile sürüş motora daha fazla yük bindirir. Her iki durumda da aracınızın çalışması için daha fazla yakıta ihtiyacı olacaktır.
Klima Gazının Bitmesi Klimanın Isınmasını Etkiler mi
Yeterli gaz yoksa, klima havayı yeterince soğutamaz ve bu da ısıtma performansının düşmesine neden olur. Ek olarak, soğutucu akışkanın bitmesi hava akışında önemli bir azalmaya neden olarak ısıtma performansının daha da düşmesine neden olabilir.
Sadece tuştan devre dışı bırakılabilir. Zaten devre dışı bırakmanızı da pek tavsiye etmem, zira ekonomi anlamında iyi bir sistem. Klima motoruna çok fazla yük bindiği zaman zaten s&s otomatik devre dışı kalıp araç çalışacaktır. Bir kere klima açıkken motor kapanamaz.
Klima kapalıyken saatte 0.5-0.6 litre. Klimanın durumuna göre saatte 1.1 litreye kadar çıkabiliyor. Klima kapalıyken saatte 0.5-0.6 litre.
Ortalama bir arabanın içi 10 metreküp hava alır. Bu havanın içinde %0.05 oranında karbondioksit bulunur. Nefes alıp verişinizle karbondioksit oranını %15'e çıkartmanız ise yaklaşık 6 saat kadar sürecektir. Bu noktadan sonra aldığınız nefes sizi adeta zehirler ve kısa süre içinde de hayatınızı kaybedersiniz.
Klimaların en sağlıklı kullanımının gündüz vakitleri olduğunu dile getiren Atamer, “Geceleri yatarken klima açık yatmak uygun değil. Sürekli olarak soğutma nedeni ile sabah uyandığımızda vücudumuzda kas ağrıları, kas krampları, boğazımızda kuruma, bazen öksürük, bulantı ve kusmaya neden olabilir.
Gece kullandığımız, özellikle yatak odalarında bulunan klimayı gece moduna almak sağlık açısından önemlidir. Gece moduna aldığımız klima, havanın sirkülasyonunu ve ortamdaki dereceyi uyuyan insanların vücut ısılarına uygun olarak ayarlar ve daha konforlu bir uyku sağlar.
Klima gücünü motordan alır. Kuvvetini motordan aldığı için motora ekstra güç binmemiş olur. Bu sebeple klimayı açmak, cam açmaya göre daha fazla yakıt tasarrufu oluşturur.
Klimanın yakıt tüketimine etkisi aracın yaşına, motor gücüne, boyutuna ve dış sıcaklığa göre değişir. Klimanın sürekli kullanımı halinde araçta 100 km'de 1-2 lt yakıt sarfiyatının artması söz konusudur.
Evde olmadığınızda klimayı kapatmak enerji tasarrufu sağlar
Ayrıca, klima aynı zamanda sağlıklı bir nem seviyesinin korunmasına yardımcı olduğundan, üniteyi açık tutmak evinizi küf oluşumundan ve hatta böcek istilasından korumaya yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri