Zeytinyağı keke daha tok bir kıvam verir ve kekin hafif nemli kalmasını da sağlar. Kendine has kokusunu da hissedebilirsiniz. Özellikle tatlı keklerde kokusu ve lezzeti zeytinyağı sebebiyle değişimler gösterebiliyor.
Bu yolculukta kıvam için ona sıvı yağ ya da tereyağı mutlaka eşlik eder. O yemelere doyum olmaz dokunun sırrı tam da bu malzemede gizlidir. Ancak yağ olmadan da kek olur, hem de şahane olur!
Yağı az gelen bir kek normalden daha kuru ve sert olur. Ancak yağ dokusu kazanmış kek ağızda dağılarak yumuşak bir his bırakır. Bunun yanı sıra fırını ısıtmadan keki koymak da kekin kurumasının önünü açar.
Kek hamurunda kullanılan bitkisel yağ tatsızdır ve diğer malzemeleri bir arada tutan bir bağlayıcı görevi görür. Yağ ayrıca kekin pişirme sırasında kurumasını önleyen nem oluşturur.
Bunun dengelemek adına keklerinizin içerisinde kullanacağınız süt, yoğurt gibi malzemelerin tam yağlı malzemeler olmasına özen gösterin. Süt-yoğurt, süt-krema gibi kombinasyonlar yaparak da keklerinizi yağsız bir şekilde hazırlayabilir ve kıvamında herhangi bir farklılık yaşamadan afiyetle tüketebilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Sade bir kek hamurunu yaparken temel malzemeler 4 yumurta, arzu edildiği kadar şeker, 1 su bardağı sıvı yağ, 3 su bardağı un ve bir paket hamur kabartma tozudur.
Yumurta ve şekeri çırparken yarım çay kaşığı tuz atarsanız daha çok kabaracaktır. Böreklerde, poğaçalar da olduğu gibi kek karışımına ekleyeceğiniz az bir miktar soda etkili olacaktır.
Kanola yağı, özel olarak yetiştirilmiş kolza bitkilerinden elde edilir ve diğer yemeklik yağlardan daha az doymuş yağa sahiptir. Omega-3 yağları açısından zengin olma avantajına sahiptir. Kanola yağı sadece ayçiçek yağı gibi hafif bir tada sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda fiyatı da düşüktür.
Pirinç, bulgur gibi tahılları, yağ da kavurmak yerine sebze suyu, yağsız et ya da tavuk suyu ile pişirin. Sebze pürelerine yağsız süt, yoğurt ya da lor peyniri ekleyerek karıştırdıktan sonra kremalı soslar yerine kullanabilirsiniz.
Yoğurt aslında birçoğumuzun da hakim olduğu üzere kek daha tok ve nemli bir kıvam verir. İçi hafif ıslak, daha yoğun kıvamlı keklerin harcında mutlaka yoğurt kullanılır. Yoğurt, kekin içindeki yağ ile buluştuğunda keke o ıslak dokusunu kazandırır. Daha az yağlı bir tat hissedilmesini de sağlar.
Bir kekin yumuşacık ve kabarık olmasını sağlayan en önemli unsuru şeker ve yumurta. Yumurta beyazı ve şekerin, yumurta sarısı ve şekerin ayrı ayrı ve iyi bir biçimde çırpılması sonucunda kekiniz doğal olarak kabarır.
Keki yumuşak veya kuru yapan, tarifte kullanılan sıvı malzemelerdir. Kekin yumuşacık olması için tarifte verilen yağ oranına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca pişirme süresi de uygun olacak şekilde ayarlanmalıdır. Kekin yağı az gelirse, olması gerekenden daha kuru ve sert olacaktır.
"Kek nasıl kabarır" diye soranlara: Kuru malzemeleri eleyerek kullanmak şart. Un, kakao, karbonat, kabartma tozu... Bütün bu malzemeleri eleyerek kullanmak hem malzemelerin havalanıp kabarmasını sağlar hem de arada oluşan topaklar çözülür.
Sade Kek % 69,14 karbonhidrat, % 9,35 protein, % 19,21 yağdan oluşur.
Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.
TEPSİ VE KEK KALIPLARINI NASIL YAĞLAMALISINIZ? Kalıba biraz katı yağ veya sıvı yağ koyun ve bir parça yağlı kağıt ya da kağıt havlu ile kalıbın her yerini, köşeler dahil yağlayın. Sprey yağ kullanıyorsanız, bu adım daha basittir. Sadece tavaya bolca püskürtün.
Türkçe'de ise saf yağ veya sade yağ olarak kendine yer buluyor. Sade yağ tuzsuz tereyağından, su ve yağsız kuru maddeleri uzaklaştırılarak elde ediliyor. Sonunda ise %99 oranında süt yağı barındıran sade yağ ortaya çıkıyor. 1 kg'lık tereyağından ortalama 900 gram sade yağ çıkıyor.
Evde sıvı yağ olmadığında ve tatlı bir kek harcı yapımında zeytinyağı kullanmak istiyorsanız, kekinizin dokusunun bir miktar değişeceğinden bahsedelim öncelikle. Zeytinyağlı kekler puf puf kabarmıyor, daha tok bir kıvamları oluyor. Zeytinyağı keke daha tok bir kıvam verir ve kekin hafif nemli kalmasını da sağlar.
Yağlar; protein ve karbonhidratlara ek olarak yiyeceklerden alabildiğimiz makro besinlerden (yani vücudumuzun büyük miktarda ihtiyaç duyduğu besinler) birisidir. Bu şaşırtıcı derecede karmaşık moleküller, vücudumuza ihtiyacı olan en yavaş ve en verimli enerjiyi sağlarlar.
Ayçiçek yağı %66 oranında çoklu doymamış yağ içermektedir. Mısırözü yağı ise %56 oranında çoklu doymamış yağ içerir. Her iki yağ türü de bitkisel yağlardan olduğu için ölçülü miktarda tüketilmesi önerilir. Mısırözü yağı ve ayçiçek yağı omega yağ asitleri bakımından zengindir.
Fındık yağı; %10 oranında çoklu doymamış yağ asidi, %82 oranında tekli doymamış yağ asidi ve %8 oranında doymuş yağ içermektedir. Fındık yağı, zeytinyağı gibi yüksek oleik aside sahiptir. Bütün yağlar arasında en hafifidir.
İlk olarak, zeytinyağı doğal yöntemlerle üretilirken ayçiçek yağı kimyasallara ve özel ısı süreçlerine maruz kalarak son halini almaktadır. Daha hafif tat ve koku elde etmek aynı zamanda raf ömrünü uzatmak adına ayçiçek yağı rafine edilmektedir.
Soda kabartma tozuyla da birleşince kekin muhteşem bir şekilde kabarmasına ve sünger gibi nefis bir kıvamı olmasına yardımcı oluyor. Tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması da ayrı bir etken elbette.
Kek tariflerinde de oda sıcaklığında tereyağı kullanılmasının sebebi hamurla kolaylıkla bütünleşmesi ve hafif kurabiye gibi doku veriyor olması. Eğer kıtır kıtır kurabiyeler tatlılar istemiyorsanız tercihiniz oda sıcaklığında tereyağlarından yana olsun.
Tepside Pişen Kekler
Sadece orta kısmı biraz daha fazla kabarır ve çok hafifçe çatlar veya hiç çatlamaz. Bunun nedeni kekin ısıya maruz kalan alanının geniş olması ve ince bir katman halinde olduğu için kek kalıbındaki keklere nazaran daha kısa sürede pişmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri