Bu durumda karbüratör fabrika ayarlarına döndürülür. Karbüratördeki L düşük devir vidası, H ise yüksek devir vidası olarak adlandırılır.
Vites sisteminizin de kendi içinde özel bir bakımı vardır. Tel gerginliği, H (High) ve L (Low) vidalarının doğru ayarlanması, zincirinizin kondisyon, tansiyon ve yağ durumu, aktarıcı makarasının durumu ve aktarıcıların temizliği vites bakımında dikkat edilmesi gereken noktalardır.
1 vitesinin özelliği L harfine karşılık gelmektedir. Yani “otomatik viteste l nedir?” derseniz birinci vites demek yeterlidir. Bu nedenle otomatik araç viteslerinde ya L harfi ya da 1 sayısı olmaktadır. Bu viteste araç ortalama 30 km hıza kadar çıkmaktadır.
Şanzıman; Motorlu taşıtlarda hız değiştirmek için, motorun yükünü azaltarak arabanın hareket etmesini sağlayan dişliler topluluğuna verilen isimdir. H matic vites; Hyundai markasının otomobillerinde kullandığı bir tam otomatik şanzıman türüdür. Açılımı "Hydra Matic" şeklindedir.
Araç bu modda ileri doğru hareket eder. L: Aracın manuel sürüş modudur. Vites bu konuma getirildiğinde direksiyondaki vites değiştirme kolu kullanılarak vites değiştirilebilir.
İlgili 35 soru bulundu
2.8. Otomatik Vites L Harfi (Low)
Bu dişli ayarı, hızı 1'inci vitese sabitlemek için kullanılır. Bu ayara sahip otomatik araç çeşitlerinin bazılarında 2 ve 3 vitesleri de bulunur. Triptonik-yarı otomatik vitesli araçlarda mevcuttur.
Otomatik şanzımandaki son ortak harf “L” dir ve şanzımanın düşük vitesli bir viteste olduğunu gösterir. Bazen “L” harfi M harfiyle değiştirilir, bu da şanzımanın manuel kaydırmalı bir seçenek olduğu anlamına gelir.
Low kelimesinin kısaltması. Özellikle yokuş inerken, karlı-buzlu yollarda giderken vitesi düşük tutmaya yarar.
Bu nedenle araç ilk çalıştırılacağı zaman vites P konumuna getirilmelidir. Aracınızı hareket ettirmek için vites konumunu P den D (sürüş) konumunu getirmeli ve el frenini indirmelisiniz. Son olarak ayağınızı frenden hafifçe kaldırarak arabayı hareket ettirebilirsiniz.
Tekrar vites yükseltmek için debriyaja sonuna kadar basarak 2. vitesten 3. vitese geçmek için vites topuzunu ikinci vitesten tutmadan çıkartıp ön ileri doğru rahatça iterek üçüncü vitese alınır.
Otomatik Arabayı Park Etme
Araç park aşamasını tamamlamanın ardından fren yardımı ile araç durdurulmalıdır. Hemen ardından vites P konumuna getirilmeli ve ardından el freni çekilmelidir. Sürüş sırasında risk barındırmamak için araç tamamen durmadan P veya R konumlarına geçişten kaçınılması gerekir.
Otomatik vites araçla rampa çıkarken 1 ve 2'yi kullanmalısınız. Rampa çıkarken veya rampa üzerinde dur kalk yaparken 1 v2 iki konumlarını tercih etmek avantaj sağlar. bu noktada D modunu kullanmak sıkça yapılan hatalardan biridir. Yokuşta bir aracı geçmeniz gereken durumlar ile karşılaşabilirsiniz.
Otomatik vitesli araçlarda bulunan L modu Low yani ağır devir anlamınadadır. 1 vites yerine kullanılır L modu olan araçlarda 1 vites yoktur onun yerine L vardır. otomatik vitesli araçlarda, vites büyüme veya küçülmesi bildiğiniz üzere hıza veya motor devrine bağlı olarak gerçekleşir.
Yarı otomatik vites sistemine sahip araçlarda, sürücüye kullanım kolaylığı sağlayan en önemli unsur, debriyaj pedalının bulunmamasıdır. Yapılması gereken sadece vites kolunu D, yani drive konumuna alarak sürüşe başlamak ve otomobile hareket kazandıran enerjinin motora, ardından tekerleklere aktarılmasını sağlamaktır.
2-Park halinde aracın meyiline göre viteste bırakmanız gerekir Yokuş yukarı duruyorsa 1. vites, yokuş aşağı duruyorsa geri vitese takılması gerekir. Bunun nedeni ise aracın frenlerinde herhangi bir sorun olması halinde vitesin arabayı tutacak olmasıdır.
Rölantide Beklerken Vitesi “N” Moduna Almalısınız
Otomatik vitesli araçlarda vitesin devamlı olarak “D” modunda bırakılıp frene basılması ve rölantide beklenmesi şanzımanda ciddi arızalara sebep olmaktadır. Araç uzun süre rölantide kalacaksa aracın kesinlikle “N” ya da “P” moduna alınması gerekmektedir.
Otomatik vites arabada el freni, araç durduğunda ve vites “P” yani park moduna alındığında çekilmelidir.
S - Speed/Sport (hız/spor) veya O - Overdrive (aşırı hız): Vites kolu bu konumlardayken arabanın normal vites değiştirme, devir aralığı yükselir. Bu konum yakıt tüketiminin arttığı konumdur. D - Drive: Aracın hareket etmesini sağlayan konumdur. 1-2-3 rakamları ise aracın sabit viteslerini gösterir.
Tam otomatiklerde P konumu Park konumudur ve tekerlekleri kilitler. Park ettiğinizde mutlaka P konumuna almanız gerekir, tam otomatik aracı başka türlü viteste bırakamazsınız. Ayrıca eğimli yolda kaldırım kenarına park edilecek ise direksiyonun çevirilerek lastiğin kaldırıma dayanacak şekilde bırakılmasını da öneririm.
Otomatik vites harfleri
P – Park etmek ve yolculuğu tamamlamak için kullanmanız gereken vites. D – İleri gitmek için kullanmanız gereken vites. R – Geri gitmek için kullanmanız gereken vites. N – Aracınızı boşa almak için kullanmanız gereken vites.
Yakıt konusunda ekonomiktirler fakat manuel şanzımanla daha iyi bir performans alabilirsiniz o araçtan. Vites bir konumundayken araç sadece 1. vitesi kullanır. 2 konumunda 1. ve 2. vitesleri, 3 konumunda ise 1., 2. ve 3. vitesleri kullanır. Otomatik viteslerin hepsi manuele göre atak değildir.
VİTES GEÇİŞİ-HIZ İLİŞKİSİ
Öncelikle vites geçişlerini doğru devirlerde yapmak gerekir. Örneğin 50 km hızda 4. ya da 5. vitese çıkmış olmak gerek. Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri