Saf protein günleri şeklinde de adlandırılan atak aşamasında altı sekiz bardak arasında su içmek de oldukça önemli. Bu süreçte tüketebileceğiniz yağsız protein kaynakları ise yağsız sığır eti, beyaz et, deniz ürünleri ve yumurta.
Protein diyetleri hızlı bir şekilde kilo verme ihtiyacı duyanların sıklıkla uyguladığı diyet türlerinden biridir. 3 günlük protein diyeti ile yaklaşık 3 kilo vermeniz mümkün. Bunun yanında 14 günlük protein diyeti de uygulanan diyetler arasındadır.
Dukan diyeti ilk hafta yani atak evresinde:
Yağsız yoğurt, sakatat, yağsız dana eti, tavuk, balık, hindi, yağsız peynir, yağsız süt, yumurta ve yulaf kepeği tüketilir.
Et, süt, yumurta, peynir, balık, tavuk gibi protein değeri yüksek besinler ve özellikle yeşil yapraklı sebzelerden oluşan protein diyeti uygulamasında besinler ızgara, fırın ya da haşlama olarak tüketilmelidir. Çeşit açısından oldukça sınırlı olduğu için protein diyeti yemek tarifleri ile öğünler zenginleştirilebilir.
Bu diyette yumurta, et, balık, tavuk, süt, yoğurt, ayran, sebze, meyve, yulaf gibi protein dolu besinler tüketiliyor. Yasak olan besinler ise karbonhidratlar, şeker, şeker oranı yüksek sebze ve meyveler.
İlgili 33 soru bulundu
Uyurken kasların besinsiz kalmasını önlemek amacıyla gece yatmadan önce bir ölçek protein tozu tüketilebilir. Böylelikle kaslar gece boyunca ihtiyaç duyduğu proteini alacağından kas yakımı engellenmiş olur. Her protein tozu farklı bir hızda sindirildiği için tüketilmesi önerilen zaman dilimleri farklıdır.
Yüksek miktarda protein içeren meyveler ise şunlardır; kivi, böğürtlen, avakado, kayısı, şeftali, kavun, portakal ve muz meyvelerdir.
Yumurta (Yumurta başına 6 gram protein): Alışkın olduğumuz bu kahvaltılık besin, önemli bir amino asit kaynağı olduğu kadar sabahları ihtiyacımız olan proteini de sağlar.
En iyi protein nelerde var? En iyi ve kaliteli protein anne sütü ve yumurtada bulunmaktadır. Ayrıca miktarı bakımından kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği gibi besinler protein zenginidir.
DUKAN DİYETİ SEYİR EVRESİ:
Ancak tüketilmemesi gereken bazı besinler vardır. Bunlara patates, mısır, bezelye, fasulye, mercimek, avokado ve meyve çeşitleri örnek verilebilir.
Zorunlu olarak günde 1.5 yemek kaşığı yulaf kepeği. Sınırsız tatlandırıcı, şirataki eriştesi ve yenilebilir jelatin. Az miktarda limon suyu ve turşu.
Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre günlük protein ihtiyacı ortalama kilo başına 1 gram olarak hesaplanır. Yani 60 kg ağırlığındaki bir kişinin günlük protein ihtiyacı en fazla 60 gram olacaktır.
Sağlıklı bir insanın yaşamını sürdürebilmesi için günlük ortalama 0,8 g/kg/gün protein alması gerekir. Yani 70 kg'lık ortalama bir insan, günlük en az 56 g protein almalıdır.
Sağlıklı bir insanın, mevcut kas miktarını korumak için alması gereken protein miktarı günlük, kilosu başına 0.8g - 1g arasındadır. Yani eğer 60 kiloysanız günde 48-60g kadar protein almalısınız.
Yer fıstığı protein içeriği en yüksek kuruyemiştir. 100 gr yer fıstığı tüketildiğinde yaklaşık 26 gr protein, 49 gr yağ tüketilmiş olur.
Kahvaltıda protein içeren yiyecekler tüketmek, günlük alınması gereken protein miktarına ulaşmak için iyi bir başlangıçtır. Kahvaltıda protein içeren yiyecekler terciih etmek için süt ve süt ürünleri, yumurta, protein içeren sebzeler ve yulaf ezmesi tüketerek iyi bir başlangıç yapabilirsiniz.
Günlük alınması gereken proteinin gün içinde tüketilen öğün sayısına göre dengeli bir dağılım göstermesi gerekiyor. Dolayısıyla her öğünde protein tüketmeye çalışmak önem taşıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisiyle sağlıklı bireylerde günlük protein ihtiyacı kabaca kilo başına 0,8–1 gram olarak hesaplanıyor.
Etle eşdeğer proteine sahip olan mercimek bu besinlerin en başında gelmektedir. Bakliyatlar kök bitkilerdir. Bu yüzden de oldukça fazla protein içerir.
100 gram domates içerisinde 1.64 gram protein bulunmaktadır. Bunun yanında 7.29 gram karbonhidrat bulunmaktadır.
Fazla protein tüketimi idrarla kalsiyum atımını da artırarak böbreklerde taş oluşum riskini artırabilir. Böbrek ve karaciğere fazla yük bindirir ve eklemlerde gut hastalığına neden olabilir. Kas gelişimi ve gücü için aşırı protein tüketimi sağlık açısından kesinlikle önerilmemektedir.
Gece öğününde karbonhidrat kaynağı olarak hazırlanacak bir salata ve içerisine eklenecek mercimek vb. kurubaklagiller iyi karbonhidrat kaynağı olabilir. Ayrıca yulaf ve glisemik indeksi düşük ayva, elma gibi meyveler de tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri