Mavi veya yeşil, özelliğin etkin olduğunu belirtirken; sarı veya turuncu, sürücüleri bir sistemin yakında kontrol edilmesi gerektiği konusunda uyarır. Kırmızı renkte yanan bir uyarı ışığı ise araçta kritik bir durum olduğunu gösterir.
Eğer hararet göstergesi ibre şeklinde değilse, büyük ihtimal motorunuz yeteri kadar ısınmadı demek için konuluyor o mavi ışık.
Mavi Hat Kontrolü: Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikasına veya Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen onaylanmış kişi statüsüne sahip olan kişilere uygulanan kontrol türüdür.
Soğutma sıvısı sıcaklığı ikaz ışığı
Kontak açıldığında mavi yanar.
İlgili 23 soru bulundu
Mavi ikaz ışığı. Kontak açıldığında 10 saniye kadar yanar, sonra söner.
Motor hararet yaparsa ya da hararet göstergesi yükselirse motor istenenden fazla ısınır. Motorun ve motor parçalarının çok ısınması, hasar görmelerine neden olur. Motor hararet yaptığında yani hararet göstergesi yandığında gerekli önlemler alınmazsa kısa süre içinde motor arızası söz konusu olacaktır.
Fren lambaları ve geri vites farı
Adından da anlaşılacağı gibi, frene her bastığınızda fren lambaları yanar. Fren lambaları kırmızı renkte ve sadece aracın arkasında yanar.
Aracın arkasındaki kırmızı lambaların yanması diğer sürücülere araçta frenleme yapıldığını bildirir. Fren pedalına basıldığında fren lambalarından biri yanmıyorsa yanmayan lambanın ampulü arızalanmıştır.
Normalde aracın ideal çalışma sıcaklığı 90 derecedir. Hararetin 90 derece civarında olması normaldir.
Her şeyden önce araç hararet aracınızı güvenli bir şekilde kenara çekmeniz gerekiyor. Ardından, aracınızı durdurun ve motorun soğumasını bekleyin. Acele ile hareket ederek aracın radyatör kapağını açmayın. Biraz bekleyin ve sürede soğukkanlılığınızı koruyun.
Motor soğutma suyu fazla ısınmış olabilir. Hararet göstergesi uyarı ışığı yandığında hemen aracı durdurmanız ve motorun soğumasını beklemeniz. gerekir.
Hararet Işığı Yanınca Ne Yapılır? Aracınızın hararet ışığının yandığını fark ettiğinizde yapmanız gereken, motorun soğumasına yardımcı olmaktır. Bu nedenle aracınızı uygun bir yerde durdurarak soğumasını beklemelisiniz.
Mavi Işık Filtresi, cihazınızın ekranının yaydığı mavi ışığın miktarını sınırlandırıp cihaz kullanımında oluşabilecek göz yorgunluğunu azaltmayı sağlayan bir özelliktir.
Elektronik aletlerin yanı sıra güneşte de mavi ışığa rastlamak mümkün oluyor. Mavi ışık iyi ve kötü olmak üzere iki sınıfa ayrılıyor. Telefon, tablet, bilgisayar gibi elektronik parçalardan alınan mavi ışık zararlı olurken, güneşten alınan oldukça faydalı. Üstelik güneşte olan mavi ışığa her zaman ihtiyaç duyuluyor.
Faydalı ve zararlı çeşidi bulunan mavi ışık, ekran ışığı olarak da isimlendiriliyor. Güneş ışık dalgalarında bulunduğu bilinen faydalı mavi ışık sayesinde dikkat bozukluklarının önüne geçiliyor. Dalga boyu kısalığından dolayı yüksek enerji veren zararlı mavi ışık ise göz sağlığına zarar veriyor.
Geri vites lambası, beyaz bir ışık sinyali, araba, traktör, kamyon, tramvay ve diğer taşıtlarının arkasında bulunan bir fardır.
Otomobillerde aracın geri geri gitmesini sağlayan geri vites aynı zamanda aracın arkasında bulunan geri vites lambasının yanmasını tetikler. Geri vites müşürü sayesinde araçlar geri viteste iken geri geri gitmeye başladığında arkada lamba yanar. Yanan bu lambaya geri vites lambası denir.
Aracın hem önünde hem de arkasında yer alan park lambaları, araç park etmiş haldeyken yanar. Farlar ile karıştırılmamalıdır. Park lambaları araçlarda sürüş sırasında yanmaz. Sadece park halindeyken araçların görünür olması, park halinde bulunuyor olmalarını işaret eden lambalar olarak kullanılır.
Aydınlatma amaçlı ikaz lambaları şunlardır; kısa far ikaz lambası, uzun far ikaz lambası, far seviyesi ikaz lambası, ön sis ikaz lambası, arka sis ikaz lambası, yağmur ve ışık ikaz lambası, otomatik uzun far ikaz lambası, adaptif far ikaz lambası, dış aydınlatma ikaz lambasıdır.
Trafikte seyir halindeyken arkadan gelmekte olan araçlara duracağınızı belli eden ve araçların arkalarında yer alan lambalara stop lamba ya da bir diğer adıyla fren lambası ismi veriliyor. Özellikle stop lambası trafikteyken sürücülerin hem can güvenliğini hem de mal güvenliğini sağlamak açısından çok önemli oluyor.
Dörtlü flaşör, aracın ön ve arka sinyal lambalarının eş zamanlı olarak yanıp sönmesini sağlayan bir flaşör sistemidir. Araçlar arızalandığında, trafikte tehlike yaratan durumlarda veya acil durumlar için kullanılır.
Araba araba fan açıyor ama hararet düşmüyor aksine yükseliyor ise fan çalıştığı halde hararet neden yükselir detaylı olarak açıklanmıştır.
Motor içerisindeki suyun sıcaklığı 120-130 dereceleri bulabilir. Hararet sonucunda motorda gerçekleşen ilk sorun silindir kapak contasının yanmasıdır. Contanın yanması ile birlikte silindir kapağında yamulma meydana gelebilir. Hararet fark edilmeyip yola devam edilirse silindir kapağı çatlar.
Hararet gerçekleştiğinde, aracın ön kısmından belirgin şekilde buharlar çıkar. Veya aracınızın ön panelinde bulunan göstergede de görebilirsiniz. Araç hararet yaptığında ön panelde bulunan uyarıcı bir ışık yanar. Güvenli bir sürüş için ön panelde bulunan hararet göstergesinin 90'ı geçmemesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri