Çocuğunuz ameliyattan 5-7 gün sonra okuluna dönebilecektir, ancak en az 10 gün süreyle programlı spor faaliyetlerinde bulunmamalıdır. Erişkinlerde iyileşme süresi daha uzundur ve ameliyattan 1 hafta sonra doktorla yapacakları ilk görüşmeden önce işe gitmemelidirler.
Ameliyat sonrası hastanede yaklaşık 5 saat kadar kalınır. Sabah yapılan operasyonlarda öğleden sonra hasta taburcu edilir. Ameliyattan 1 gün sonra normal günlük yaşantıya dönülür.
Ameliyat sonrası hastanede yaklaşık 5 saat kadar kalınır. Sabah yapılan operasyonlarda oğleden sonra hasta taburcu edilir. Ameliyattan 1 gun sonra normal gunluk yaşantıya dönülür.
Genel anestezi altında gerçekleştirilen badem ameliyatı sonrasında iyileşme süresi minimum 10 gündür. İyileşme süresi boyunca boğazdan katı, asitli, sert, alkollü ve sıcak gıdalar geçmemelidir. Bademcik ameliyatı iyileşme süreci boyunca bademciklerin alındığı bölgeyi tahriş etmeyecek besinler tüketilmesi önerilir.
Bademcik ameliyatları genel anestezi altında yapılır. Böylece hasta işlem esnasında herhangi bir ağrı duymaz ve işlem cerrah tarafından da daha konforlu bir şekilde gerçekleştirilir. Ameliyat esnasında ağız içerisine yerleştirilen bazı enstrümanlar ile bademcikler tamamen görünür hale getirilir.
İlgili 30 soru bulundu
Bademcik ameliyatının kilo almayı kolaylaştırdığına yönelik bir çalışma bulunmamaktadır. Bademciklerin sık şişmesi yutma güçlüğünden dolayı çocuğun iştahının kesilmesine ve kilo kaybına neden olmaktadır.
Kanama, ameliyat sonrası sıklıkla ilk 24 saat içinde ortaya çıkan primer kanama veya 24 saatten sonra herhangi bir zamanda ortaya çıkabilen sekonder kanama şeklinde olabilir (2,5,6). Sekonder kanama nadir olup, ağırlıklı olarak ameliyat sonrası ilk 10 gün içinde görülmektedir (1,6).
Bademcik ameliyatı, yaygın bir cerrahi müdahaledir ve genellikle risk teşkil etmez. Bununla beraber her ameliyatta meydana gelebilecek bazı istenmeyen durumlar, az da olsa görülebilir. Bademcik ameliyatı sırası ve sonrası nadir durumlarda bazı komplikasyonlar gelişebilir.
Bademcik Ameliyatından Kaç Gün Sonra Ekmek Yenir? Bademcik ameliyatını ilk 2 günü tanesiz püreler veya meyve suları gibi sıvı gıdalar tüketilir. Üçüncü gün bu gıdalara çorba, ezilmiş patates püresi veya sütte bekletilmiş ekmek içi gibi yumuşak gıdalar eklenir.
Çocuklara ve yetişkinlere bademcik ameliyatından sonra bir hafta katı ve sıcak yiyecekler verilmez. Genelde soğuk, ılık yiyecekler verilir. Bademciği alınan çocuklara ise dondurma gibi soğuk yiyecek ve içecekler önerilir. Çünkü soğuk gıdalar damarları büzerek, kanama ihtimalini azaltır.
Bademcik ve geniz eti ameliyatı her mevsim yapılabilmektedir ancak yaz aylarında havaların çok sıcak olması nedeniyle çok tercih edilmemektedir. Ameliyat sonrası ağrı nedeniyle çocuğun sıcı alımı kısıtlanabilmektedir. Bu nedenle ilkbahar ve kış ayları ameliyat için daha doğru zamanlardır.
Çocuklar ameliyattan sonra 3 gün evden çıkmayarak dinlenmelidir. Çocuğunuz ameliyattan 5-7 gün sonra okuluna dönebilecektir, ancak en az 10 gün süreyle programlı spor faaliyetlerinde bulunmamalıdır.
Ağrı kesici ilaçlar 7-10 gün boyunca gerekli olabilir. Tonsillektomi veya adenoidektomiden sonra hastanın sesi değişebilir. Bu ses değişikliği geçicidir ve bir ila üç ay arasında sürebilir. Düşük ateş, ameliyattan birkaç gün sonra normaldir.
Bademcik Ameliyatı (Tonsillektomi)
Ameliyat genel anestezi altında yapılmakta ve cerrahi 20 ila 30 dakika civarında sürmektedir ancak hastanın anestezi için hazırlanması, ameliyat sonrası kanama kontrolü ve anestezinin sonlandırılması aşamaları ile birlikte toplam süre 45 ila 60 dakikayı bulmaktadır.
Ameliyata engel oluşturacak herhangi bir ciddi sağlık problemi olmayan erişkinlerde de bademcik ameliyat uygulanmaktadır. Solunumu engelleyen geniz et ve bademcikler yaş sınırı olmaksızın alınmaktadır. Sık tekrarlayan enfeksiyonlar nedeniyle planlanan ameliyatların 4 yaşından sonra yapılması tercih edilir.
Literatürde, bademciklerin yüzeyindeki kript denilen çukurcukların alınması (bademcik küçültme ameliyatları) da ağız kokusu (halitozis) tedavisinde oldukça etkilidir.
Bademcik ameliyatını takip eden ilk birkaç günde dil şişmesi oldukça yaygındır.
Yetişkin hastaları ameliyattan en az 6-8 saat öncesinden itibaren herhangi bir gıda almamaları gerekmektedir. Ameliyattan 2 saat önce bir bardağı geçmeyen su, çay, ıhlamur gibi berrak sıvılar alınabilir.
Sürekli yaşanan enfeksiyonlar özellikle çocuklarda zarar verici olabilir. Bu gibi durumlarda bademcik ameliyatı önerilir. Eğer ameliyat olunmazsa, kronik sinüzit, kronik öksürük, çene bozukluğu vb. Çok daha ciddi rahatsızlıklara neden olabilir.
Bademcik ameliyatı zararlı değildir aksine bademciklerin büyük olması; yutma, beslenme ve konuşma problemleri oluşturabildiği için bu ameliyatın tercih edilmesi yararlı bir cerrahi müdahaledir.
Hayır. Bu yanlış bir değerlendirmedir. Yeterli şekilde alınmamış bademciklerde kalıntıların büyümesi bazen bademciğin büyümesi olarak düşünülür. Yeterli alınan bademcik tekrar büyümez.
Ameliyat öncesi günlerde yapılacaklar: Ameliyattan 10 gün önce çocuğunuz aspirin, ibuprofen (İbufen, Pedifen vb) ve diğer ağrı kesici-ateş düşürücü ilaçları kulllanmamalıdır. Ameliyattan 6-8 saat önce çocuğunuz herhangi birşey yiyip içmemelidir. Buna su da dahildir.
Geçmişte lokal anestezi ile yapılabilen bademcik ameliyatları günümüzde genel anestezi ile yapılmaktadır. İşlem, ortalama olarak 30-60 dakika sürer ve bademciklerin gömülü oldukları yerden ayrılıp çıkarılması temeline dayanır.
Yine erişkin hastalar kumadin gibi bazı kan sulandırıcılar kullanıyorlarsa bunlar uygun zamanda kesilmelidir. Hastanın ameliyat sırasında başta bademcik iltihabı olmak üzere enfeksiyonu olmamalıdır. Ameliyat sonrası ilk gün hastaya ödem ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olacağı için dondurma verilir.
Bademcik ameliyatı sonrası soğuk algınlığı semptomları (öksürük ve tıkanıklık gibi) görülebilir. Soğuk algınlığı ve tıkanıklık semptomları, anestezi / entübasyondan iyileşmenin yanı sıra ameliyattan sonra iyileşirken sekresyonların artması nedeniyle normaldir. Endişe edilecek bir durum bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri