Podye, bu iskelet sisteminin koruyucu işleve sahip en önemli parçasıdır. Aracın yol sürüşü sırasında dengede durmasını sağlar, ön ve arka takımların nizami olmasını destekler. Darbelere karşı koruyucu olması da tamamen dengeleme sistemi ile ilgilidir. Araç muayenelerinde de sıklıkla ilk olarak podye kontrol edilir.
Ancak podyesi işlem görmüş aracın alınmaması gerekmektedir. Podye çok dikkatli bir şekilde tamir edilmiş olsa bile araçta sağa ya da sola çekme, ani frenleme esnasında balans kaybı, ön düzen tutmama gibi problemler ortaya çıkar.
Hasarı olan şasi kaza sırasında kolayca dağılarak kaza sebepli oluşacak hem negatif hem de pozitif enerjiyi artırır. Podye hasarı da bütün olarak hasarlı bir şasi olduğu manasına geleceğinden bu kümede değerlendirmek yanlış olmaz. Podye hasarı olan araçlara binmek oldukça tehlikelidir.
Podyede işlem varsa araç ön taraftan ciddi bir hasar almış demektir ve büyük ihtimalle hava yastıkları açılmıştır. Şaseye darbe alan bir araç ne kadar düzgün toplanırsa toplansın eskisi kadar güvenli olmaz.
Her işlem görmüş podye bulunan aracın ya ön orta kısımdan ya da yanlardan kazaya karışmış olma ihtimali yüksektir. Bazı sert çarpma durumlarında da podye hasarı meydana gelebilir. Düzgün işlem görmemiş podye hasar durumlarında, aracın kontrol mekanizmalarında ve yürür aksamında bazı sıkıntılar yaşanabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Şasi üzerinden işlem yaparak araç satın almak mümkündür. Satıcı, aracın mülkiyetini alıcıya devretmek istiyorsa şasi üzerinde işlem yaparak araç satın almak iyi bir seçenektir.
Podye, şase sisteminin bir parçasıdır. Podye araca yanlardan, önden ve aşağıdan gelen darbelere karşı şasi sistemini koruyan bir otomobil parçasıdır. Aracın herhangi bir kaza geçirdiği veya hasar aldığı durumlarda podyenin sağlamlığı kontrol edilmesi gereken ilk şeydir.
Oto Ekspertiz Raporlarında Çıkan “Podye İşlemli” Ne Anlama Gelir? Bu cümle genelde kaza sonrası olası göçükler sonucu hasarlı parçanın işçilikle düzeltildiği anlamını taşır. Parçanın içine göçtüğü durumlarda çeşitli ekipmanlarla çekme işlemi yapılır.
Araç değerleme raporlarında görebileceğiniz "Podye İşlendi" ibaresi parçanın hasar gördüğü anlamına gelir. Bu, bir kazadan sonra platformdaki hasar ve eziklerin işçilik kullanılarak onarılması anlamına gelir.
Genel olarak otomobillerde şasenin başlangıcı olarak kabul görmektedir. Kılıç sacı ve şase ucu adlarıyla da bilinir. Podyenin işlevi araçların alacakları olası darbelere karşı direnç göstermektir. Bu sebeple motorlu taşıtlarda sağlıklı bir hasar tespiti yapabilmek adına ilk olarak incelenen aracın parça podyesidir.
Ön panel farların,radyatörün,tamponun toplandığı onların montajlandığı yerdir. Ön panellin değişmesi her zaman büyük kaza olmasını gerektirmiyor bu kazanın durumuna göre değişiyor. Eğerki ön panele kadar değişecek kaza yapmış ancak podyalar ve şasi ye kadar ağır darbe almamışsa araç alınabilir.
Ön panel, ön tarafta bulunan farları tamponun, şasenin, Radyatörün, yedek su deposunun bulunduğu yerdir. Tüm bu parçalar aracın ön panelinde yer alır. Özellikle önden hasar almış araçlarda ön panelin durumu önemli bir konudur.
Araba şasisi aracın tüm parçalarının monte edildiği bir parçadır. Bir nevi omurga olarak da düşünülebilir. Çünkü bu parça aracı ayakta ve güvende tutan en önemli unsurdur. Araba şasisi arabanın motor ve karoserini taşır.
Olası bir kazada, o direk ilk günkü sağlamlığında olmayacak ve gelen darbe rahatlıkla kabin içine zarar verebilecek nitelikte olacaktır. Ayrıca satarken de alıcı sayısı dip yapacak, genelde al satçı ve galericiler ile muhatap olursunuz. Bunlar sorun değilse alınabilir.
otomobillerin ön çamurluklarının genellikle vidalandığı * parça. ikinci el araç jargonunda da kullanılır.
Öncelikle ağır hasar kaydı bulunan araçların satılamayacağına ya da bir başkası tarafından satın alınamayacağına dair bir kural ya da yasa olmadığını belirtelim. Trafikten men edilmediği ve gerektiği biçimde tamir edildiği takdirde bu araçların satışı ve alımı yapılabilir.
Aracın dış kaportasında boyalı aksamlar yer alır. Boyalı bu aksamlar aracın kasasında olabileceği gibi plastik de olabilir. Aracın boyalı olan dış yüzeyinde herhangi bir nedenle hasar veya renkte bozulmalar meydana gelebilir. Böyle durumlarda aracın boyasının yalnızca o bölgesinde onarılması işlemine lokal boya denir.
Mermer denizlik ve küpeşte çeşitleri, neredeyse her mekan için ihtiyaca uygun kullanım alanına sahiptir, evlerde, otellerde, restoranlarda ve ofislerde yaygın olarak tercih edilir, pencerelerin altında estetik bir dokunuş sağlarken, merdivenlerin yanında veya balkonlarda güvenli bir sınırlayıcı olarak kullanılırlar.
Podye, daha öncede belirttiğimiz gibi aracın alt kısmında yer alan bir parçadır. Genellikle ön kısmın altında, motor, şanzıman ve diğer önemli bileşenlerin bulunduğu bölgede yer almaktadır. Aracın altına bakıldığında, şasi üzerinde, arka taraftan ön tarafa doğru uzanan bir koruyucu kaplama olarak görülebilir.
Aracın şasi kontrolünde şasinin bozuk olması, görünümünün de büyük ölçüde bozulmasına yol açar. Şasisi bozuk araçların kaportası ve kaporta elemanları da bozuk olur. Bunun yanında lastik yuvaları şasiye tam oturmayacağından, lastikler de dışa doğru çirkin bir görünüm sergiler.
YAmuk şase ancak aracıb gidişinden belli olur. On ile arka aynı izde gitmez . Diğer taraftan ön kaput altında alta bakıldığında sağ ve solra yarım yada tm şase bağlantıları vardır. iyi bir mekanikçinin incelemesinde fayda vardır.
Şase kolunun tamir edilemeyecek kadar kötü duruma geldiği kazalarda şase kolu değişimi yapılması gerekir. Şase kolu düzeltme işlemi, tavan düzeltme işlemindeki gibi basit çekme yöntemleriyle yapılamaz. Şase kolunun düzeltilebilmesi için daha güçlü çekici aletler gereklidir.
Deposu hafif çökükse, ön kafa değişmişse,ön amortisörlerde hafif çizikler varsa, bir de 100 km/h yi geçince sallama yapıyorsa şasi ölmüş demektir. Bunlar yoksa bir sorun yok rahat ol. göz ile simetri kontrolü yapılabilir.
Şasenin sağlamlığının, araçların her bir parçası üzerinde etkisi vardır. Dolayısıyla şasenin zarar görmemesi çok önemlidir. Şase kolu değişimi, şase kolu düzeltme işleminin fayda etmeyeceği durumlarda yapılır, yani bu değişimin yapılması için aracın gerçekten çok büyük bir kaza geçirmiş olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri