Şasi, bir arabanın çerçevesidir. Tüm aracın temeli olduğu için şaseler arabanın önemli bir parçalarıdır. Şasi, motoru, şanzımanı, süspansiyonu ve direksiyon bileşenlerini bulacağınız yerdir. Şasi ayrıca benzin deposunu, egzoz sistemini ve elektrik sistemini de barındırır.
En değerli ve en önemli parçasıdır. Sabit bir yapıdır. Şase etkilendiği zaman arabanın birçok hareketli parçası bu kazadan etkilenir. Şasenin hasar aldığı noktalarda genel olarak cıvatalı olan motor kaputu ve cıvatalı olan çamurluk etkilenir ve hasar görürler ve çoğu zaman değişimle son bulur.
Kısacası şasede işlem olunca bir yerden patlak verme olasılığı artıyor. Şasesi ve direklerden işlem görmüş araba alınmaz alınmamalı.
Araba şasisi arabanın motor ve karoserini taşır. Günümüzde modern teknoloji sayesinde kendi kendini taşıyabilen karoser sistemleri de kullanılıyor. Fakat bu sistem de şasi olarak anılıyor. Arabanın omurgası, kaza anında araca uygulanan yükü karşılar ve gerekli noktalardan kırılarak kazanın şiddetini en aza indirir.
YAmuk şase ancak aracıb gidişinden belli olur. On ile arka aynı izde gitmez . Diğer taraftan ön kaput altında alta bakıldığında sağ ve solra yarım yada tm şase bağlantıları vardır. iyi bir mekanikçinin incelemesinde fayda vardır.
İlgili 22 soru bulundu
Şase olmadan araç çalışmaz ve aracı oluşturan tüm parçalar boşta kalır. Şasi üzerinden işlem yaparak araç satın almak mümkündür. Satıcı, aracın mülkiyetini alıcıya devretmek istiyorsa şasi üzerinde işlem yaparak araç satın almak iyi bir seçenektir.
Dolayısıyla şasede yaşanan bir sorun araçtaki tüm parçaları etkiler, bu yüzden sağlamlığı çok önemlidir. Şase kolunun zarar görmesi için gerçekten güçlü bir çarpışma olması gerekir. Eğer böyle bir kaza sonucu aracın şase kolu zarar gördüyse bunu şase kolu düzeltme işlemiyle tamir ettirebilirsiniz.
VIN (Vehicle Identification Number/Araç Tanımlama Numarası) olarak da bilinen şasi numarası; Zorunlu Trafik Sigortası'ndan araç hasar durumuna, Kasko Sigortası'ndan yedek parçaya kadar pek çok işlem için sorgulama yaparken gereken temel bilgidir.
Podye işlemli aracın alınıp alınmaması gerektiği konusunda genellikle bir fikir birliği yoktur. Ancak podyesi işlem görmüş aracın alınmaması gerekmektedir.
En iyi sonuç ön ve arka aks aralıklarının ölçümüyle elde edilir. Nasıl anlaşılır derseniz: kaynak izleri, şasedeki simetrik olmayan izler, eğrilikler, şasenin çekildiğinin izleri olabilir. İyi bir usta gözle rahatlıkla anlayabililir. En sağlam yöntemi aracı lifte kaldırıp bir bilen ile incelemektir.
Süspansiyon Testi
Aracın yol tutuşunu belirleyen süspansiyon sistemi ekspertiz raporunda bakılan önemli yerlerden bir diğeridir.
Şasenin sağlamlığının, araçların her bir parçası üzerinde etkisi vardır. Dolayısıyla şasenin zarar görmemesi çok önemlidir. Şase kolu değişimi, şase kolu düzeltme işleminin fayda etmeyeceği durumlarda yapılır, yani bu değişimin yapılması için aracın gerçekten çok büyük bir kaza geçirmiş olması gerekir.
Podyesi işlemli araç alacaksanız gerekli ekspertiz kontrollerini yaptırıp aracın son durumunun ne olduğunu bilerek satın almalısınız. Kaza durumunda araç hasarının ön motor aksamına kadar gelmemiş olması gerekir.
Şase numarasının ister yedek parça teyidi için parça satışı yapan e-ticaret siteleriyle isterse araç satışı öncesi aracınızı satın almak isteyen alıcılar ile paylaşılması tamamen güvenli bir eylemdir.
Şaseye iyi bir usta kaynak yapar.
Bir farkı yok. Şase toprağı gösterir o kadar. İkiside aynı terane. Bir farkı yok.
Podye, şase sisteminin bir parçasıdır. Podye araca yanlardan, önden ve aşağıdan gelen darbelere karşı şasi sistemini koruyan bir otomobil parçasıdır.
Şasinin bir parçası olan podye yandan, önden ve alttan gelen darbelere karşı aracı koruyan parçanın ismidir. Yalnızca aracın kaza ya da çarpma anında aldığı hasarı azaltmaz; ayrıca aracın iskeleti olan ve bir arada durmasını sağlayan şasinin güvenliği için de önemlidir.
Şase nin en önüne takılıyor.
Trafiğe çıkan her araçta şase numarası olması gerekir. Aracın hangi yıl yapıldığı, hangi marka tarafından kaçıncı üretim evresinde yapıldığı, motor tipi, fabrikadan çıkan kaçıncı araç olduğu hakkında tüm bilgilere şase numarası üzerinden ulaşılır.
Araç içerisinde yer alan 17 haneli bir kod olan araç şase sorgulama ile aracın motor tipi, hangi marka tarafından üretildiği ve fabrikadan çıkan kaçıncı araç olduğu gibi bütün bilgilere ulaşılabilmektedir.
Plakası henüz çıkmayan araçlar için motor numarası, şasi numarası ve araç modeli baz alınarak trafik sigortası ve kasko sigortası poliçesi oluşturulabilir.
Şase tamiri için öncelikle araç lifte kaldırılır. Daha sonra araç muayene edilerek öncelikle onarılacak kısım tespit edilir. Onarım yapılacak olan bölgedeki şasenin şekli ve boyutu belirlendikten sonra o bölgeye uygun olacak şekilde bir metal parçası kesilip hazırlanır.
Otomobil üzerinde varsa çürükler tamir edilir, yapısal bozukluklar ortadan kaldırılır. Sonrasında kasanın üzerinde punta kaynaklı birleşim noktaları komple gaz altı kaynak yardımıyla kaynatılır. Bu işlem sonunda otomobile özel olarak hazırlanan şasi takviye elemanları otomobilin takviye edilecek bölgelerine kaynatılır.
Araca ait şase numarası, sürücünün yan kapısının iç kısmında ya da ön camın sol alt tarafında yer almaktadır. Bazı araçlarda şase numarası, motorun hemen üzerinde veya kaputun altında yer alır. Bu farklılığın sebebi üretici firmanın yani markanın farklı olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri