Kalorisi oldukça düşük olarak diyetler için uygun bir sebze. 100 gramında 24 kcal enerji var. Özellikle çiğ olarak tüketildiğinde diyete kalori getirisi daha az olur. Lif açısından zengin olduğu için uzun süre tok tutar.
Yaygın olarak özellikle çiğ ve pişmiş şekilde salatalarda kullanılır. Antioksidan açısından zengin olan lahana, beyin fonksiyonlarını ve sindirimi iyileştirerek, kalp hastalıklarına ve cilt bozukluklarına karşı koruma görevi görür. Aynı zamanda kalori bakımından diyetlere de eklenebilen sebzeler arasında yer alır.
Düşük kaloriye sahip olduğu için rahatlıkla tüketilebilir. Lahana hangi organa iyi gelir? Lahananın iyi geldiği organlar arasında beyin, kalp, bağırsak ve göz bulunur. Bu organlar lahananın içinde yer alan A, B ve C vitamini, antioksidan ve polifenol sayesinde güçlenir.
Çiğ lahana tüketmek metabolizmanızı hızlandırır, kol kay bir şekilde kilo vermenizi sağlamaktadır. Turpgiller olan beyaz renkteki lahana vücudun direncini arttırır, hastalıklardan sizi korur. Bu şifalı besin cilt sağlığı açısından da oldukça yararlıdır.
Lahana B1, B2, A, E ve C vitaminleri ile potasyum, fosfor, sodyum ve magnezyum açısından çok zengin bir sebze. E vitamini hücrelerin yaşlanmasını önlerken, kan damarlarını koruyor. Betakaroten, göz ve cilde iyi geliyor. Flavonoidler antioksidan etkili, potasyum ise hücreleri koruyor.
İlgili 45 soru bulundu
Lahana insanlara protein, mineral, demir sunabilir ve önemli bir vitamin kaynağı olabilir (K vitamini, C vitamini vb.).
Lahana: İçindeki bazı enzimler cinsel gücü artırıyor. Araştırmalar lahana yiyen erkeklerin yüzde 90'ının aşırı cinsel istek duyduğunu kanıtlıyor.
Antioksidan kapasitesi yüksek bir sebze olan beyaz lahana, serbest radikallere karşı savaşır ve kansere karşı korur. Bağışıklığı baskılayan hastalıklar, karaciğer hastalıkları, diyabet ve obezite gibi hastalıklara karşı da koruma sağlar.
Öncelikle lahana aslında birçok mevsimde yetişebilir. Ancak ideal olan mevsimin kış ve güz olduğunu söyleyebiliriz. Ay olarak bakıldığında ise Ekim, Kasım ve Aralık aylarından bahsetmek mümkündür. Bu aylarda çok güzel lahanalar yetiştiğini görebilirsiniz.
Yağ yakıcı ve ödem atıcı özelliktedir. Lahananın lif içeriği metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur. Lahana suyu vücudu toksinlerden arındırır.
İçeriğinde bolca C ve A vitaminleri bulunan lahana, sodyum, potasyum, magnezyum gibi mineraller bakımından da oldukça zengin bir sebze. Hal böyle olunca kendisi doğru şekilde tüketildiğinde vücuda birçok fayda sağlıyor.
İçerisinde birçok vitamin ve mineral taşıyan beyaz lahananın vücuda çok fazla faydası bulunmaktadır. Bu vitaminler; C vitamini, K ve A vitamini olarak bilinmektedir. Ayrıca; B vitaminleri bakımından da zengindir. İçerdiği mineraller ise; Sodyum, çinko, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve fosfor mineralleri bulunmaktadır.
Beyaz lahana kürü öylesine koruyucu ve önleyicidir ki, birçok hastalığa karşı zırh giymiş gibi olursunuz. Şeker hastalığına yakalanma riskiniz var veya hekiminiz şekerinize dikkat ediniz uyarısı yaptı ise, kan şekerini dengeleyici ve düşürücü güce sahip beyaz lahana kürünü ihmal etmemenizi öneririm.
Potasyum içeriği sayesinde yüksek kan basıncına karşı da etkili olan beyaz lahana, yüksek tansiyonun zararlı etkilerine ve kalp damarlarının tıkanmasını engelleyerek kalp hastalıklarına karşı koruyor. Sahip olduğu mineralleri kaybetmemesi için pişirme suyunu dökmemeli, çorba olarak ya da suyunu içerek tüketmeli.
Lahana (Brassica oleracea) veya kelem, turpgiller (Brassicaceae) familyasından, geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen ve birçok türü olan bitki.
Lahananın gaz yapan maddelere sahip olduğunu unutmamalısınız. Gerekli vitaminler bir süre farklı sebzelerden almalısınız. Lahana çeşitlerinde sülfür bulunduğu için tüketme durumunda gaz kaçınılmaz son olabilir.
Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz. Yapraklar gevşek olmadığı için lahana hareket etmez. Kaskatı ve sert durur lahana. Birazda rengi yeşilimsi ise tadının güzelliğinden yemede yanında yat olur.
Lahana hangi bölgede yetişir? Lahananın çok yetiştiği yerler; Artvin, Düzce, Trabzon ve Ordu'dur. Kasım, Aralık, Ocak, Şubat aylarında en çok verim alınan aylardır. Serin bölgeleri seven bir bitkidir.15-20 derece en ideal sıcaklıktır.
Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, “İçeriğindeki kükürtlü bileşikler, A, C ve K vitaminleri sayesinde antioksidan özelliği oldukça güçlü bir sebze olan beyaz lahana pek çok hastalığa karşı koruyucu etki yapar. Ancak kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler tarafından dikkatli kullanılmalı" diyor.
Gaz problemi yaşayanların lahana tüketmemesi gerekir. Birçok insanın aklına “beyaz lahana şekeri yükseltir mi” gibi sorular da gelebilmektedir. İçerisinde şeker bulunduğu için diyabet hastalarının şekerini yükseltebilir.
Lif açısından zengin olan beyaz lahana bu sayede uzun süre tok tutuyor. Hem içerdiği vitaminlerin özellikle yağda eriyen K vitamini ve A vitamininin emilimi hem de mideyi hızlı terk etmeden uzun süre tok tutması için yemeğini hazırlarken içine mutlaka az miktarda da olsa yağ eklemeyi unutmayın.
Örneğin; havuç, muz, kuşkonmaz, zencefil, sarımsak, hardal, kereviz, kişniş, safran, kekik ve biber gibi afrodizyaklar kadınlarda daha etkili olabiliyor. Erkeklerde etkileri daha fazla olan afrodizyaklar arasında ise istiridye, çam fıstığı, çikolata, fındık, fıstık, yumurta, Hindistan cevizi ve avokado sayılabiliyor.
"Kadınlarda cinsel isteği ve gücü arttıran yiyecekler; muz, zencefil, çilek, bal, avokado, havyar, istiridye, vanilya, kırmızı biber, kuşkonmaz, yumurta gibi besinlerdir. Bu besinler; kadınlarda cinsel isteği ve libidoyu arttıran besinlerdir.
Hafif bir alkol tüketimi, libidoyu ve rahatlığı arttıracağı için daha keyifli seks yapılmasına olanak sağlar. Özellikle şarap, likör, absinthe ve bira, seksten önce az miktarda tüketildiği takdirde sekse iyi gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri