%100 Tam buğday unu, su, ekmek mayası, gluten, tuz, çavdar ekşi tozu, peyniraltı suyu tozu, üzüm sirkesi, gıda enzimleri (hemiselülaz, lipaz, alfa amilaz, glukoz oksidaz), koruyucu (kalsiyum propiyonat).
Gluten, çok sayıda ve çeşitte tam veya işlenmiş gıdalarda bulunabilir. İçinde gluten bulunan tahıllar arasında arpa, buğday kepeği, buğday tohumu, bulgur, çavdar, durum, irmik, kavuzlu buğday, Horasan buğdayı, kuskus, çavdar, buğday melezi olan mir, tam buğday ve tritikale sayılabilir.
Tam buğday unu ise buğdayın saf hali ile öğütülüp çuvallanması ile elde edilen tamamen doğal ve faydalı bir undur. Buğday tanesinin kısımları olan kepek, endesperm ve ruşeym'in tamamı bu unda mevcuttur. Dışardan bir katkı maddesi de eklenmediği için tam buğday unu olarak adlandırılır.
Adından da anlaşılacağı gibi tahılın hiçbir öğesi alınmadan öğütülmüş haline “Tam Buğday Unu” denir. Tam Buğday tanesinin %80-85'ini nişasta ve glutenin (endosperm) olduğu bölüm oluşturur. %12-14'ünü kabuk kısmı yani kepek (bran) oluşturur. Bu kısım maya bakterisinin aktifleşmesi için önemli bir bölgedir.
İlgili 22 soru bulundu
Çavdar, siyez, yulaf gibi diğer tohumlardan elde edilen unlar, tohumun veya tahılın ismiyle anılır. Renkleri, un topaklarının büyüklükleri ve içerdiği yararlı maddeler değişiklik gösterse de en sağlıklı unlar arasında yer alırlar.
Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahılların içeriğinde glüten bulunuyor.
Tam buğday unu, kilo vermek isteyenlerin işini kolaylaştıran bir besin maddesidir. Çünkü bu un ile yapılan tarifler mideye zarar vermez ve şişkinlik hissi oluşturmaz. Kan şekerini dengelediği için kısa zaman içinde sık acıkmaları önler.
Peki tam buğday tüketmenin potansiyel dezavantajları hiç yok mu? Tam buğday ekmeğin en temel yan etkisi, irritabl bağırsak sendromu (IBS) sorunu yaşayan kişilerde şişkinlik, karın ağrısı ve kabızlık gibi gastrointestinal problemler yaratması.
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
Buğdayın zararlı ise şu şekilde sıralanabilir; Buğdayın aşırı tüketimi vücutta vitamin eksikliği yapar. Buğdayın aşırı tüketimi kişide şişkinlik ve hazımsızlık yapar. Vücudu buğdaya hassas olan kişilerde buğday tüketimi ağızda ve dilde şişlik ve kızarıklık gibi alerjik reaksiyonlara yol açar.
Çölyak, baş ağrısı, migren, yorgunluk, fibromiyalji, depresyon, kaygı, demir eksikliği anemisi, folat eksikliği, astım, rinit, yeme bozuklukları veya otoimmün hastalıklar glüten duyarlılığının sinyalini veren hastalıkların başında geliyor.
Siyez Buğdayı Mı? Modern Buğdaylar Mı? Siyez buğdayı, modern buğdaylara göre; su tutma kapasitesi daha düşük, “glutensiz” olduğundan dolayı hamur yapısı daha zayıf bir yapıdadır. Ayrıca siyez buğdayının işlenmesi, diğer buğday çeşitlerine göre daha zor olduğundan, ekonomik açıdan daha fazla maliyet oluşturmaktadır.
Kepekli un, beyaz unun içerisine sonradan kepek eklenmiş halidir ve beyaz undan farkı olmadığı için kan şekerine olumsuz etkisi vardır. Tam buğday unu, buğday taneciklerini bütün olarak içinde barındıran un çeşididir ve dolayısıyla buğdayın yapısında bulunan vitamin, mineral gibi maddelerin de kaybolmamış halidir.
Tam Buğday Ekmeği:
Tokluk hissi verir. Kan şekerini hızlı yükseltmez. Şeker hastalığını kontrol altında tutmaya, kan basıncının ve kolesterolün yükselmesini önlemeye, bağırsakları rahatlatıp kabızlığı gidermeye, kalın bağırsak kanseri riskini azaltmaya ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
Diyetinizde tam tahıllı ekmek tüketmek geri dönüşümsüz kilo vermenizi sağlar. Düzenli tam buğday, çok tahıllı, yulaf ve çavdar ekmekleri tüketimi karın çevresi yağlanmasını azaltır.
İlbay, tam buğday ununda en kaliteli buğdayın işlendiğini, çabuk bozulduğu için az üretildiğini ve maliyetin yükseldiğini söyledi. İstanbul Halk Ekmek Genel Müdürü Salih Bekaroğlu, tam buğday ekmeğinin fiyatının yüksek olmasında, işçilik, ambalaj ve yatırım masraflarının yanı sıra kaliteli unun etkili olduğunu söyledi.
Glisemik indeksi son derece yüksektir. Bir dilim tam buğday ekmeğinin, bir çorba kaşığı toz şekerden daha fazla kan şekerini yükselttiği bildirilmiştir ! Yani kan insülinini hızlı ve aşırı yüksek bir düzeyde salgılanmasının nedeni ekmektir.
Bağırsaklarda yaşanan sorunlar ve buna bağlı hastalıklar da arttı. Modern buğdaydan yapılan ekmekler tüketilmemeli. Onun yerine siyez unundan yapılan ekmekler tüketilmeli” dedi.
Bağışıklık sistemi glutene karşı tepki veriyorsa, çölyak ve benzeri bağışıklık sistemi sorunlarına neden olabilir. Gluten kullanımı durumlarında sinirsel problemler oluşabilir. Huzursuzluk ve çeşitli depresif hastalıklar gluten kaynaklı gelişebilir. Ayrıca gelişme geriliğine ve dışkıda kötü kokuya neden olabilir.
Umulan her ne kadar bunun aksi olsa da, siyez unu da maalesef ki gluten içeriyor. Nitekim bu un çeşidinin üretiminde, siyez buğdayına ek olarak buğday ruşeymi ve buğday kepeği de kullanılıyor. Ve tüm bunlar, siyez ununun gluten içeren besinler arasında ilk sıralarda yer almasına neden oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri