ARACINIZ ISLIK ÇALARSA Eğer ıslık sesi, arabanız rölantideyken çıkıyor ve hareket ettiğinizde kesiliyorsa bu motor arızasına değil, içinde bilye bulunduran şarj dinamosu, klima pompası gibi aksamlardaki soruna işaret ediyordur.
Turbo hortumlarındaki kaçaklar da ıslık sesine benzer bir ses ortaya çıkarır. Bu daha çok gaza basınca çıkar. Mutlaka hortumların yenilenmesini gerektiren ciddi bir sorundur.
Bu sesin ortaya çıkmasının genel olarak ilk sebebi aks bilyesidir. Aks bilyesi porya bilyesi olarak da telaffuz edilebilir. Aks bilyesinin görevi aks taşıyıcının sabit olarak tüm ön veya arka takım parçalarını istenilen konumda birleştirmektir.
Zamanla eskiyen veya özelliğini kaybeden turbo hortumlarında kaçakların oluşması normal bir durum olarak görülür. Turbo hortumu hava kaçırdığında gaza basınca hava sesi çıkartır. Yanma odasına gitmesi gereken soğuk hava, hortumdan çıkış yapacağı için otomobillerde bazı sorunlar gözlenebilir.
Araç motorundan gelen ıslık sesi rölantideyken geliyorsa motorla alakalı bir problem vardır. Bu diğer bir ifade ile triger, gergi bilyesi, klima pompası, şarj dinamosu gibi çeşitli yerlerde sorun olduğunun göstergesidir.
İlgili 25 soru bulundu
Eğer turbo üflemesi derken ıslıksı bir sesten bahsediyorsan o tamamen turbonun kendi sesidir. Fakat ıslıkla karışık egzosumsu bir ses geliyorsa uğultu gibi o zaman hortumlardan birinde bir kaçak var demektir. turbo üzerindeki yağ terlemesi normal değildir. Kesin bir yerlerden yağ buharı kaçağı vardır.
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
-Motorun aşırı ısınması, aşırı hava; yakıtın normalden daha yüksek bir ısıda yanmasına sebep olur ve motoru gereğinden fazla ısıtır. (Artan yanma ısısı; subapların, contanın yanmasına, silindir gömleklerinde, segman ve pistonlarda aşınmaya neden olur.) -NOx emisyonunu arttırır.
İçten yanmalı motorlarda ses gelmesi, vuruntu veya patlama, bujiyle ateşlenmek yerine yanma cephesinin dışında birkaç cep hava ve yakıt karışımı patlarsa meydana gelir. Bu patlamalar, genellikle vuruntu olarak adlandırılan metalik gürültüyü yaratan silindirlerin içinde yüksek frekanslı basınç salınımları üretir.
((Sürtünme))
Fren balatasının kalınlığının azalmış ve arka kısmında bulunan metal muhafaza parçasının fren diskine sürtmesine neden olmuş olabilir. Zamanla fren sistemi zarar görebilir ve bu durumun bir an önce önlenmesi gerekebilir. Bozuk rulman da sürtünme sesini oluşturabilir.
Hum uğultusunu duyanlar onu, herkes tarafından duyulmayan, gurultu ya da rölantide çalışan dizel motor sesine benzeyen, düşük frekanslı bir ses olarak tanımlamışlardır.
1) kayış aşırı gergin olduğundan ömrü kısa olacaktır. Kilometresinden önce kopma yapabilir. 2) Gerginlik aşırı olduğu için gergi rulmanlarını bozacaktır. Bu şekilde uğultu olacaktır.
Şanzımandan Ses Gelmesi
Fakat şanzımandan ses geliyorsa arızaya işarettir. Şanzımanın yağsız kalması ya da aşınmış dişliler bu sorunu ortaya çıkar. Bilgisayarlı sensörler ve solenoidlerde aracın şanzımanına yanlış veri iletirse tıkanmaya sebep olabilir. Genellikle araç seyir halindeyken uğuldama sesi duyulur.
Özellikle çocuklarınız nefes alırken hışıltılı ya da ıslık sesine benzer sesler çıkarıyorlarsa mutlaka bir hekime gitmelisiniz. Hışıltı veya bilimsel adıyla "vizing", akciğerlere bağlanan orta ve küçük soluk borularının daralmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir durum.
Frene bastığınızda çıkan ötme ya da ıslık sesi, frenden değil balatadan gelir. Genellikle frenlerin tutmasında gözlenen soruna eşlik eden bu durumun farklı sebepleri olabilir. Ancak temel sorun genellikle balatada veya disktedir.
Direkt hava filtrelerinin üretiliş amacı AnarKin arkadaşımızın da belirttiği gibi ses değil, hava geçirgenliği ve performans. Filtrenin sıcak hava çekmeyecek yerde olması gerekir. (Bazı araçlar için filtre kitleri var) Aksi halde performans düşebilir ve ses var görüntü yok durumu meydana gelebilir.
Motor vuruntusu silindirde bulunan yakıtın zamanından önce patlamasıyla gerçekleşir. Normal çalışma sırasında, buji yanma işlemini başlatılır ve silindirdeki tüm yakıtı yakar, böylece patlamayı kontrol eder. Silindirlerde yakıt ve havanın kendiliğinden ateşlemesi motorun vuruntu sesi yapmasına neden olabilir.
Motordan yatak sesi gelmesi durumu, ihmal edilirse pistonun kol çıkartması kaçınılmazdır. Bir motor yağsız kalıp yatak sarmışsa, motor yatak sesi değişir ve kulağı rahatsız edici düzeyde tak tak şeklinde metalin taşa vurulması şeklinde sesler duyulur. Gaz pedalına bastıkça sesin şiddeti daha da artar.
Turbo hortumlarında kaçağın olması, egzoz gazı devridaim valfinde meydana gelebilecek sorunların olması, çeşitli korozyon, bağlantı sistemi arızaları, darbe sonucu meydana gelen arızalar, kaçak problemleri hem egzoz arızası belirtileri olup hem egzozdan yüksek ses çıkması gibi durumlara neden olabilmektedir.
soğutma sisteminin hava yapıp yapmadığını anlamanın en basit yolu, motor ısınıp devirdaim çalışmaya ve suyu döndürmeye başladığında, özellikle radyatör girişindeki ana hortumu kontrol etmektir. bu hortumda normalin üzerinde aşırı bir şişme oluşuyorsa, hava yapmış olma ihtimali oldukça yüksektir.
Hava kompresörü veya hava hattı kaçaklarını tespit etmek için en güvenilir araç, ultrasonik akustik dedektördür. Bu dedektörler, hava kaçaklarıyla ilişkilendirilen yüksek frekanslı tıslama seslerini tanıyabilir.
Tıkalı Hava Filtresi Belirtileri
Yakıt tüketiminin normalin üstünde olması Motor sesinde oluşan değişiklik. Motor arıza lambasının sürekli yanması Motor performansının fark edilecek boyutta azalması
Turbo Arızası Nasıl Kontrol Edilir? Turbo motorlu araçlar arızalandığında bazı belirtiler sürücüler tarafından fark edilebilir. Örneğin; araç yakıt tüketimi artar, turbodan ıslık sesi yükselir, rampalarda performans düşüklükleri meydana gelir. Bu belirtilerin dışında araçta arıza ışığı yanar ve yağ dumanı oluşur.
Bozuk turbo sesi en net şekilde turbodan intercoolere giden hortumun patlamasıyla çıkan sesten anlaşılmaktadır. Yırtılma veya çatlama sebebiyle motora gitmesi gereken hava, kaçaklık yaparak ıslığa benzer bir ses çıkarmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri