Motor halen yüksek devirde iken egzoz subabı açılır. İçerisinde yanmamış yakıt bulunan egzoz gazları açılan egzoz sübabından silindir dışına atılır. Yanmamış benzin egzoz boruları içerisinde oksijenle karşılaşır ve yüksek sıcaklığında etkisi ile yanar ve egzoz borusu ucundan alev çıkar.
Zamanlama hataları nedeniyle yanmanın gerçekleşmesinde hatalar meydana gelebilir. Bu durumda yakıtın gazlarla birlikte dışarı atılmasına neden olur. Ayrıca bu atım esnasında egzozdan bir miktar ateş çıkması da normal olarak karşılanmaktadır.
Tam gazda ayağınızı hızla gazdan çekmeniz, yakıt sistemi daha yavaş tepki verirken oksijen kaynağını aniden keser. Silindirlerdeki yakıt, Artık tam yanma için yeterli havaya sahip olmayan, sıcak egzoz sistemine geçer ve tutuşur. Bu işlem sonucunda ise egzozdan ateş çıkar.
Dizel motor, tıpkı benzinli motor gibi içten yanmalı bir motor tipidir. Dizel motor çalışma prensibi, oksijen içeren bir gazın sıkıştırılarak yüksek basınç ile yüksek sıcaklığa ulaşması ve bunun sonucunda silindir içine püskürtülen yakıtın alev alması yani patlamasına dayanır.
alev atan dizel araç yag yakıyor demektir. dumanın renginden de belli zaten aracın yag yaktıgı. egt cok yüksek derecelere ulaşıyor. araç yagı turbodan basarak egzoza veriyor. egzoz içinde macunlaşan yag sıcaklıgı yiyince eriyip yanmaya başlıyor. bas çek yapınca da alev atıyor.
İlgili 26 soru bulundu
Araba Neden Egzoz Patlatır Araba egzoz patlatma sorunu, aracınızın egzoz sisteminde bulunan bir sorun nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu sorunlar arasında, egzoz borularının tıkanması, egzoz borularının yıpranması veya egzoz sisteminde bulunan bir parçanın arızalı olması gibi nedenler bulunabilir.
Çalışma prensipleri. Gaz sıkıştırıldığında, sıcaklığı yükselir, dizel motorda, gazın bu özelliğinden dolayı yakıt, kendiliğinden ateşlenir. Hava, dizel motorun silindiri içine çekilir ve bir piston tarafından, kıvılcım ateşlemeli (benzinli) motorlardakinden çok daha yüksek (25 katı bulabilir) bir oranda sıkıştırılır.
Unutmayın, dizel motorlar yüksek basınç yüksek sıcaklık prensibi altında yakıtını enjektörler aracılığı ile ateşler. Motor bloğunun 15 dakikada istenen sıcaklığa gelmesi ile 3 dakikada gelmesi arasında arasındaki fark büyüktür.
Dizel motor teknolojisi nedeniyle. Dizel yakıtlar yanma odasında daha uzun süre yanarak dışarı atılırlar.Benzin ise daha kısa sürede yanar.Bu nedenle dizel tüketimi daha azdır.
İçeriye fazla yakıt yollandığı zaman, motorun içinde o bütün yakıt yakılamaz ve hala yanmamış olan yakıt egzoz şeklinde atılırken, egzozun kendi sıcaklığı ve dışarıdaki oksijenle birlikte birleşince egzozun içinde bir patlama gerçekleştirir. Bu alev olarak dışarıya atılır.
Beyaz duman çıkması
Bu dumanın su buharı gibi ince şekilde çıkması normal kabul edilir. Ancak duman çok beyaz ve yoğunsa dikkat edilmelidir. Bu yoğun ve çok beyaz duman genellikle silindir blok contası hasarı, silindir bloğunun çatlaması veya silindir kapak hasarından dolayı kaynaklanmaktadır.
Su Yoğuşması
Sürüş esnasında egzozdan sadece buhar çıkar. Ancak araç park edildiğinde su buharı yoğuşarak sıvı hale geçer. Yoğuşma sonucunda egzozun su atması son derece normaldir ve araçta herhangi bir probleme işaret etmez.
Yanmanın yavaş olması nedeniyle egzoz fazında hala yanmamış yakıt bulunur. Bu yanmayan yakıt silindirlerden gazlar ile beraber atılır. Atılan bu yakıt yüksek sıcaklık ve oksijen ile karşılaştığı zaman da egzoz borularında yanar ve alev oluşabilir.
Silindir Kapak Contası Yanmış Aracın Belirtileri
Radyatör ile taşıyıcı hortumlarda bir sorun olmamasına rağmen motor suyu eksilir. Silindirlere dolan motor suyu nedeniyle ilk çalıştırma sırasında tutukluk yaşanır. Çekiş kuvvetindeki düşüşe ek olarak aracın egzozundan su fışkırabilir.
Egzoza da bir çeşit buji takılıyor ve çip zengin karışımı yolladığında bujiyi de ateşliyor. Yüksek devirin yarattığı itiş gücüyle de öyle püskürüyor ateş. Amatör uygulamalarda ise motorun ayarlarıyla kalıcı oynayarak sürekli zengin karışım yolluyolar ve bujiyi de tahminimce distribütöre bağlıyorlar.
Eski model dizellerde ısınma için bekleme süresi yaklaşık olarak 30 saniye civarındayken yeni teknolojilerde bu bekleme süresi 6-8 saniye arasında değişiyor. Söz konusu benzinli motorlar olunca durum biraz daha farklı. Dizel motorlarda sürüşe başlamadan önce motoru ısıtmak bir gereklilik olsa da benzinlilerde değil.
- Dizel araçlarımızın ilk çalıştırılmasında 30-sn veya 1 dk kadar çalışıp biraz ısınmasını ve kendini yağlamasını beklemek doğru olacaktır. Soğuk motor çalışır çalışmaz araca yüklenmek veya zorlamak turbomuzun kilitlenmesine ve motor içi aşınmanın çok daha fazla olmasına neden olacaktır.
dizel motoru devirsiz kullanmak zararlı.. düşük devirde sürmek devirsiz sürmek demek değildir. düz yolda eğer 1500 devirde araba bayılmadan gidebiliyorsa burda devirsizlik yoktur ama düşük devir vardır.. düşük devir devirsiz olmadığı sürece sorun yoktur.
Dizel araçların çalışma prensibi benzinli araçlara göre daha farklı işlemektedir. Bu yüzden soğuk havalarda dizel aracınızı çalıştırma işleminden önce antifrizi,kışlık yağı var ise kontağı açıp ısıtma buji ışığının sönmesini beklemelisiniz bu sayede aracınız daha kolay çalışacaktır.
İçten yanmalı motorlarda benzin ve dizel ile çalışan motorlu araçların aralarındaki en büyük fark ateşleme sistemleridir. Benzin ile çalışan motorlu araçlar bir buji yardımı ile yakıt ve hava karışımını çakmak çakma sistemi gibi ateşler.
Dizel motorlarda silindir içerisindeki sıkıştırma oranı daha fazladır. Bu sayede silindirler içerisinde piston tarafından sıkıştırılan hava-yakıt karışımının yanması sonucu oluşan KUVVET daha yüksektir.
Öncelikle patlak egzoz araç motorlarına zarar vermemektedir. Ancak araç performansını düşürerek yakıt tüketimini arttırır, çıkardığı gürültü nedeniyle çevredekilerde rahatsız olmaktadır. Patlak egzozun araç performansını düşürdüğünü çoğu sürücü bilmediği için egzoz arızalarını pek önemsememektedir.
Egzoz Tamiri Ücreti Ne Kadar
Ufak olan yerler için egzoz tamiri fiyatı ortalama olarak 80- 200 TL arasında tutmaktadır. Birçok egzoz tamircisi genellikle macun sürerek müşterinin sıkıntısını gidermektedir. Aracın egzozundaki delik büyük seviyede ise ustanızdan parça ekleyerek kaynak atmasını isteyebilirsiniz.
YALNIZ BİR ŞEY DAHA VAR. SUSTURUCULARIN İÇİNDE SES DALGALARINI AZALTAN YANMAZ BİR MADDEDEN YAPILAN LİFLER VARDIR. İÇİ DAĞILMIŞ SUSTURUCUDA BU LİFLER TIKANIKLIĞA, DOLAYISIYLA PERFORMANS DÜŞÜŞÜNE VE AZ DA OLSA YAKIT ARTIŞINA NEDEN OLUR... EGZOS MOTORDAN ARKAYA KADAR TEK PARÇA DEĞİLDİR...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri