RNA, ökaryot hücre içinde çekirdek dışında sitoplazmada da yer alır. Prokaryot hücre içinde çekirdek bulunmadığı için sadece sitoplazmada RNA'ya rastlanır. RNA protein sentezlemede, translasyon ve transkripsiyon aşamalarında aktif görev yapar.
Ökaryot hücrelerde RNA yalnızca çekirdek içerisinde bulunmaz. Bunun yanında sitoplazmada ada bulunmaktadır. Prokaryot hücre yapısında ise çekirdek olmadığından dolayı yalnızca sitoplazmada bulunmaktadır.
Hem DNA hem RNA bu canlılarda sitoplazmaya dağılmış haldedir. Ökaryotlar ise evrimin daha üst seviyesinde yer alan canlılardır ve hücre zarı, zarla çevrili çekirdek ve pek çok organele sahiptir. DNA, bu hücrelerde çekirdeğin içinde bulunurken RNA hem çekirdek hem sitoplazmada bulunabilir.
RNA kimyasal reaksiyonları hızlandırmak için enzimler (ribozimler) olarak da işlev görür. Klinik olarak önemli miktarda virüste genetik bilgi, DNA yerine RNA ile taşınır. RNA, hücre bölünmesi, farklılaşma, büyüme, hücre yaşlanması ve ölüm gibi hücresel süreçlerin düzenlenmesinde önemli bir rol oynar.
Hücre bölünmesinden evvel kromozomlar eşlenir, bu sırada DNA ikileşmesi gerçekleşir. Ökaryot canlılar (yani Hayvan, bitki, mantar ve Protistalar) DNA'larını hücre çekirdeği içinde bulundururken prokaryot canlılarda (yani bakteri ve arkelerde) DNA, hücre sitoplazmasında yer alır.
İlgili 30 soru bulundu
RNA, ökaryot hücre içinde çekirdek dışında sitoplazmada da yer alır. Prokaryot hücre içinde çekirdek bulunmadığı için sadece sitoplazmada RNA'ya rastlanır. RNA protein sentezlemede, translasyon ve transkripsiyon aşamalarında aktif görev yapar.
RNA hücre çekirdeğinde sentezlenir; tamamen işlemden geçtikten sonra sitoplazmaya taşınır ve ribozomda çevrime uğrar. Ömrünün sonunda, RNA yıkılır.
RNA, hücre bölünmesi, farklılaşma, büyüme, hücre yaşlanması ve ölüm gibi hücresel süreçlerin düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. RNA'lardaki kusurlar veya RNA'ların düzeni; kalp hastalığı, bazı kanserler, felç ve bazı önemli insan hastalıklarında rol oynar.
Deoksiriboz şekeri DNA , riboz ise RNA'da bulunur.
Rna'nın işlevi ise dna'daki genetik kodu sentezlemek, taşımak ve yorumlamaktır. Kısaca bu süreçten bahsetelim: Hücre çekirdeğinde dna belirli enzimler sayesinde pre-mRna olarak yazılır bu pre-mRna belirli süreçler geçirerek, mRna yani genetik kodları taşıyan Rna'ya dönüşür.
Adenin, Urasil (DNA'daki Timin yerine), Guanin, Sitozin ribonükleotidleri içerir. Şeker kısmı ribozdur. RNA, tek bir polinükleotid zincirinden oluşur, ancak bazı yerlerinde zincir içi baz eşleşmeleri görülür.
Yönetici Molekül (Nükleik Asit), Ribozom Bulundurma ve Protein/Enzim Sentezi: DNA ve RNA, tüm canlılarda bulunan yönetici moleküllerdir.
Ribozomal RNA (rRNA), ribozomlarda bulunan bir RNA tipidir, ribozomun protein senteziyle ilişkili katalitik fonksiyonundan sorumludur.
Bitkiler, bunun yanı sıra etrafa yayılmış olan ve patojen genlerini hedefleyen RNA'ları toplayabiliyor.
Bunlardan başka kloroplastlarda stroma adı verilen; içinde DNA, RNA, ribozomlar ve fotosentez için gerekli olan enzimleri barındıran bir de sıvı bulunur.
DNA sadece çekirdekte (ve mitokondride) bulunurken, RNA hem çekirdekte bulunabilir hem de çekirdek dışında örneğin sitoplazmada bulunabilir. DNA genetik bilgi depolar, RNA genetik bilgi taşır, işler ve mRNA, tRNA ve rRNA şeklinde değerlendirir.
RNA'da bulunan şeker riboz, DNA'da ise deoksiribozdur. DNA ve RNA içerdikleri azotlu bazlarda da farklılık gösterirler: adenin, guanin ve sitozin her ikisinde, timin yalnızca DNA'da, urasil ise yalnızca RNA'da bulunur.
DNA ve RNA ise polimerdir. Nükleotit denen monomerlerin birleşmesiyle oluşur. Polinükleotit yapılıdır. Bunların yapısında protein ya da aminoasit yoktur.
Protein sentezinde görevli olan RNA molekülünün üç çeşidi vardır. Bunlar; rRNA (ribozomal RNA), mRNA [mesajcı (elçi) RNA] ve tRNA'dır (taşıyıcı RNA). Bu moleküllerin hücredeki görevleri birbirinden farklıdır.
Virüslerde tek bir nükleik asit bulunmakta olup, ya DNA ya da RNA'dan oluşur. hem DNA, hem de RNA birlikte bulunmaktadır.
Virüsler tek tip nükleik asit içerirler. Genetik materyal ya DNA ya da RNA'dır. İkisi bir arada hiçbir zaman bulunmaz. Virüsün yapısal ve yapısal olmayan proteinlerinin sentezi için gerekli genetik şifreyi taşır.
Virüsler ancak canlı bir hücrenin enzimlerini kullanarak çoğalabilirler. Ayrıca, virüsler DNA veya RNA'dan birine sahip olsalar da, canlı hücrelerde olduğu gibi bunların ikisi birden yoktur.
RNA'nın ilk meydana gelmesi fikrine “RNA Dünyası Hipotezi” deniyor. “RNA Dünyası”na göre milyarlarca yıl önce ilkel molekül çorbasında kendi kendini kopyalayan bir RNA oluştu. Bu okyanusun derinlerindeki volkan bacalarında oluşmuş olabilir, veya kil yığınları gerekli kimyasal yapı taşlarını bir araya getirmiş olabilir.
rRNA : Ribozomlarda bulunan RNA molekülleridir.
RNAnın yapısını ise; Adenin, Guanin, Sitozin ve Urasil maddeleri oluşturmaktadır. Hücre tipine bağlı olarak, 5 adet RNA türü vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri