Disklere aşırı bir baskı uygulandığından dolayı burada yoğun bir ısınma söz konusudur. Eğer fren balataları gibi sistem parçaları yanlış monte edilirse burada daha fazla ısınma oluşur.
Rahat olun ısınması gayet normal. Frenleme esnasında diskler 600-700 dereceye kadar ısınabiliyormuş. Eğer diskler dokunabileceğiniz kadar sıcaksa çok normal, ben elimi yaktığımı bilirim. Ani frenlemelerden sonra su birikintilerinden geçmemeye özen gösterin.
Frenleme anındaki yüksek sıcaklık, kampana-balata (veya disk-balata) arasında ani sürtünme kaybına (fading), erken aşınmaya, fren sıvısının buharlaşmasına, termal çatlaklara ve vibrasyona neden olabilir [10-13].
Ön frenlerde disklerin olması nedeniyle zaten arkaya oranla daha fazla ısınmaları doğal. Eğer frenleri çok kullanarak beli bir yol katedip sonra jantaları kontol ettiyseniz sıcak olması normal bir durum. Fakat bu ısınma kısa mesafede freni çok kullanmasanızda oluyorsa fren balataları diskleri sıkıyor olabilir.
Sıcak diske soğuk su dökmek diskin yamulmasına neden olur. Sıcak diske su dökülmez. Balatanız yan sanayi olabilir o yüzden frenler boşalmış olabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Balatalar kokacak kadar ısındı ise artık freni yoğun kullanmak doğru değildir, frenler tutmaz duruma geliyor. En iyisi vites küçülme yaparak freni en az seviyede kullanarak yol almaktır. Isındığı için performans kaybı yaşıyorsanız daha kaliteli bir balata ve karbonfiber disk ile sorunu çözebilirsiniz.
Herhangi bir ciddi sıcaklık artışı, diskin farklı yerlerindeki disk metalinin bozulmasına neden olabilir. Bu sıcak noktalar balata ile disk arasında aralıklı bir temasa neden olur. Bu da titreşimle sonuçlanır.
Fren hidroliği sıcaklığı bazı sürüşlerde özellikle de yüksek hızda sürekli seyir halinde çok ısınır. Bu ısınmada sıvı içinde buharlaşma olabilir. Buharlaşma da gaz parçalarına neden olur. İşte bu durumda fren pedalına basıldığında fren hidroliği değil içerdeki gaz sıkışır.
İlk olarak, eğer aracınızla yaptığınız frenlemeler esnasında titreme ve savrulma hissediyorsanız muhtemelen diskleriniz deforme olmuş demektir. Bu vibrasyon, yüksek süratlerde seyrederken yaptığını sert dozajlı frenlemeler sırasında direksiyonda hissedilir.
Bilgisayarınızda aynı anda çok fazla uygulama çalıştırırsanız, CPU(işlemci) kaynağını işgal eder ve HDD'NİN aşırı ısınmasına neden olur. Sabit disk bozuk kesimler içeriyorsa, veri yazarken aşırı ısınır. Sık veri yazma işlemi sabit sürücüyü aşırı ısınır. Virüs enfeksiyonu, sabit diskinizde birçok felakete neden olur.
Düşük kaliteli fren balataları kolayca aşırı ısınabilir. Balatalardaki aşırı ısı, disklerin aşırı ısınması ve disklerin eğilmesine neden olabilir. Diskin üzerinde mavi noktalar yok ise balatanın kalitesi kontrol edilmelidir.
Fren diskleri normal şartlar göz önüne alındığında 60.000 – 80.000 km aralığında bir ömre sahiptir. Diskinizin ömrünü kişisel kullanım alışkanlıklarınızla uzatıp kısaltabilirsiniz.
Fren diskleri balatalara göre daha uzun ömürlü olsa da sürüş tarzına bağlı olarak belirli bir süre sonra aşınarak değiştirilmeye ihtiyaç duyuyor. Standart kullanımlarda fren disklerinin 60 veya 70 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekiyor.
Fren balatası bittiği nasıl anlaşılır derseniz, bunu anlamanın oldukça pratik bir yolu var: Frene basıldığında duyulan metalik sürtünme sesi. Bu ses, frenlerin artık daha zayıf tuttuğunun göstergesi olarak biliniyor. Yeni model araçlarda bunun daha kolay anlaşılır olması için balata sensörü de kullanılıyor.
Pedalda yumuşakça bir his olması da fren hidrolik yağının azaldığının veya bittiğinin bir göstergesi olabilir. Fren hidroliği, fren balataları da dahil olmak üzere fren sisteminin parçalarıyla birlikte çalışır.
Yağaki hava kabarcikları, yağın tanktaki minimal kalış süresi ve yüksek basınçlar hidrolik yağın lokalize şekilde aşırı ısınmasına neden olabilir. Bu durum, yağ oksidasyonu ile birleştiğinde, yağ filtrelerini tıkayacak ve servo valflerin yapışmasına neden olacak azot fiksasyonuyla sonuçlanır.
Fren hidroliğinin kaynama noktası 200°C'nin altına inmeden, ortalama 2 yılda bir veya her 40.000 kilometrede yenilenmesi gerekir.
Diskte hızlı yıpranan bir parçadır. Diskler zamanla kontrol edilmediği taktirde sürüş güvenliği açısından tehlikeli durumlar meydana gelebilir. Örneğin, diskin yüzeyi bozuk olduğundan frenleme yapıldığında araçta titreme meydana gelebilir veya diskin ayarı bozuksa araç sağa sola çekme yapabilir.
Bir aracın güvenli bir şekilde yavaşlaması veya durabilmesi için fren sistemi hayatî bir önem taşır. Fren balata ve fren disk kontrolünün periyodik olarak yapılması gerekir. Fren diskleri arızalı, aşınmış ya da eğri olan bir araç trafik kazası riskiyle karşı karşıya demektir.
Harddisk arızası belirtileri göz önünde bulundurulduğunda en yaygın olanı yavaş performans göstermesidir. Bilgisayarların harddiskinde sorun var ise dosyaları açıp kapatırken ya da programları başlatırken uzun süre beklemek gerekir.
Balata yanar mı? : Balata ateşe attığınızda alev alıp yanmaz. Yüksek ısıya dayanıklı imal edilmiştir.
Düzgün bir kullanımla baskı balata ömrü 90.000 km'ye kadar çıkabilmektedir. Ancak araç uygunsuz kullanıldığında bu ömür 20.000 km'nin altına inebilir.
Sertleşen yani biten balata, disk yüzeyini çizer ve kendine yol yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri