Solunumu güçlendirerek dokulardaki oksijen alımını artırır. Vücudun tüm bölgelerini aktif olarak çalıştırdığı için aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırarak temiz kanı kalbe pompalar. Kemik ve eklemlerin hareket etmesiyle vücuda esneklik kazandırır.
Yüzme sporu, tüm yaş gruplarında kasların kuvvetinin artırılmasında, eklemlerin hareket yeteneğinin artırılmasında fayda sağlar. Aynı zamanda kas ve eklemlerin hareket sıklığı arttığı için vücudun genelinde bir esneklik sağlar.
Yüzme stilleri vücudun esnekliğini artırıp eklem hareket açıklığını artırır. Yüzme sırasında enerji harcandığı için kilo kontrolü sağlar. Su altında nefes alma ve su sesi zihni sakinleştirir ve stresi azaltır.
Düzenli yüzmenin faydaları arasında kalp hastalıklarının riskini azaltmanın yanı sıra kolestrol ve diyabet gibi hastalıklar da olumlu etkiye sahip olması sayılabilir. Üstelik yüzdüğünüzde bedeninizin tamamı aktif olduğu için kalbinize giden temiz kan akışı artar, bu da daha sağlıklı bir kan dolaşımı anlamına gelir.
Evet, yüzme vücut şekillendirmede etkili bir egzersiz yöntemidir. Düzenli yüzme seansları, yağ yakımını destekler ve vücuttaki yağ oranını azaltmaya yardımcı olur. Bu, vücudun daha sıkı ve tonlu görünmesini sağlar. Yüzme, tüm vücut kaslarını çalıştıran bir aktivitedir.
İlgili 32 soru bulundu
Herhangi bir egzersiz türü, hiçbir şey yapmamaktan elbette ki daha iyidir. Ancak günde 30 dakikalık yüzmenin sağlık için en iyilerinden biri olduğunu söylemek mümkün. Hem zihinsel fonksiyonların gelişmesi için hem de bedenin şekillenmesi ve sıkılaşmasında yüzmenin büyük bir katkısı vardır.
Yüzme, temel gücünüzü ve dengenizi artırmanın iyi bir yoludur. Haftada üç – dört kez sadece 30-60 dakika yüzmek, inme, kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve bazı kanserler risklerinizi önemli ölçüde azaltmaktadır, kötü kolesterolünüzü (LDL) düşürür, iyi kolesterolünüzü (HDL) artırır.
Birkaç ay boyunca düzenli olarak yapılacak yüzme ile beraber belirgin oranda kasların şekillendiğini görmek mümkün. Bu konuda vücudun belli bölgelerindeki kaslar yüzme ile çalışır.
Yüzme, yağ yakımına yardımcı olabilir ve dolayısıyla vücuttaki yağ miktarını azaltabilir. Ancak, yalnızca yüzme yaparak göbek bölgesindeki yağların erimesini sağlamak mümkün değildir. Vücut yağının kaybedilmesi, genellikle vücuttaki genel yağ oranının azaltılmasına bağlıdır.
Yüzerek yüksek tansiyonun düşürülebildiğine yönelik araştırmalar vardır. Yüzme vücutta birçok kas grubunu çalıştırır. Omuz, göğüs, bacak, sırt, karın, kalça bölgelerindeki birçok kası çalıştırır. Omuz bölgesinde deltoid middle head, deltoid posterior head ve deltoid anterior head kaslarını çalıştırır.
Yüzmenin insan sağlığına olan pozitif etkileri, aynı zamanda zihinsel olarak dinlenmeye imkan veriyor olması, spor salonları yerine yüzme havuzlarını tercih etmenin daha mantıklı olduğunu gösteriyor. Fitness salonlarında ağır spor seanslarının omurga üzerine ciddi tehlikelere neden olduğu biliniyor.
Her yüzme şekli vücudunuzdaki farklı kas grubunu çalıştırarak o bölgedeki kas oranını arttırmanıza yardımcı olur. Hatta düzenli yüzdüğünüzde vücudunuzdaki belirli kas grupları aktifleşerek çalışmaya başlar.
Yüzme sporu doğru olarak uygulandığında vücuttaki omuz, sırt, göğüs, bacak, kalça ve karın bölgesindeki pek çok kası çalıştırır.
Daha Esnek Bir Vücut İçin Baleyi Deneyin!
Bunun nedeni, düzenli olarak yapılan esneklik egzersizlerinin bağ dokularının gerilmesine ve gevşemesine neden olmasıdır. Yani bale, sıkıcı bir spor salonunda, yürüme bandının üzerinde esnek olmak için yapılan hareketlerden hem çok daha fazla eğlenceli hem renkli bir spordur.
Esneklik; koşu, yüzme, halter, cimnastik gibi sportif faaliyetlerle geliştirilebilir. Ancak, hiç bir sporcu esnekliğini geliştirmek için bu indirek yolu kullanmaz. Çünkü; esnekliğin optimal gelişimi, bilimsel temellere dayalı olarak yapılan germe egzersizleriyle kazanılır.
Kalp sağlığını destekleyicidir
Kan dolaşımının etkin olması ile kalp sağlığı desteklenir. Yüzme aynı zamanda kalp ritmini düzenlemeye yardımcı olur ve akciğerin solunum kapasitesini arttırarak kalbe temiz kanın ulaşmasını destekler. Bu yüzden yüzme sporu kalp sağlığı için birçok yönden destekleyici bir spordur.
Kilo vermek istiyorsanız haftada 2.5 saat yüzmek yeterli olacaktır. Kilo verdikten sonra da formunuzu korumak için, hafta da 1 saat yüzme tavsiye edilir. Yüzmenin kilo verdirmeyi sağlayan bu mucizevi yararının yanında, dikkat edilmesi gereken egzersiz sonrası saatler vardır.
Günde Ne Kadar Yüzmek Gerekir? Yüzmeyi bir hobi olarak yapan ve aynı zamanda vücudu güçlendirmek isteyen herkes, bunu düzenli hale getirebilir. Buna ilgi duyan kişiler haftada en az iki veya üç gün, bir saat yüzebilir. Yüzmenin süresi 30 dakikadan fazla olmalıdır.
Yüzerken, 1 saat içinde 400 ile 700 arasında kalori yakmak mümkündür. Kullandığınız yüzme stili bu kalori miktarını arttırıyor ya da azaltıyor.
Yüzmenin mucizevi etkisi, yüzme stilleri ile katlanarak size ulaşır. Kalça, kollar ve bacakların oldukça güçlü olması gereken yüzme stillerinde, bu bölgelerde yağ yakımı artar ve pürüzsüz bir görüntü oluşur. Buna ek olarak, kasların çalışma gücü arttığından beden sıkılaşır ve güçlenir.
Her gün düzenli yüzmek, vücudunuzu şekillendirir, omurga sağlığınızı iyileştirir ve kas gelişiminizi destekler. Özellikle omuz kaslarının gelişimine katkıda bulunur ve omuzların daha geniş görünmesini sağlar.
70 kilo değerinde yetişkin bir insanın serbest stilde 500 metre yüzmesi 300-500 kalori yakımını sağlayacaktır. Aynı insanın 1 km yüzmesi ise hızına bağlı olarak 500-700 kalori arasında bir kalori kaybına sebep olacaktır.
Spor yapmak için en uygun saat genellikle öğleden önceki ve hemen sonraki saatler arasındadır. İnsan metabolizması ışıkla harekete geçtiği için, sabah güneşin doğduğu saatlerde metabolizmanın hızı artar ve en yüksek performansı öğleden önceki veya sonraki saatlerde gösterir.
Her insana göre farklılık gösteren bir durum bu. Kimi insanın vücudu yüzme sporuna yatkındır 1–2 ayda öğrenir. Kimi insanın vücudu yüzme sporuna yatkın değildir sudan korkar, panik yapar v.b. problemler yüzünden yüzmeyi öğrenme süresi 4–5 aya kadar uzayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri