Motor yağının içerisine su karışması, aracın motorunda bir arıza olduğunu bildirir. Ancak bu durum erkenden fark edilmez ve araç kullanılmaya devam ederse arıza büyür ve motordaki bazı parçalara zarar verir. Motor yağına su karışmasıyla birlikte yağ özelliğini kaybeder ve motordaki sürtünmeyi azaltamaz.
Yüksek hararet nedeniyle silindir contası arızası olursa su ve yağın birbirine karışması gerçekleşir. Bu olay tamirci diliyle tespiti ve açıklaması “conta yakmış” şeklindedir. Conta yanması durumuyla karşı karşıya kaldığınızda aracın çalışmasında anormallik, aşırı su kaybı gibi belirtilerle karşılaşırsınız.
Bu işlem, özel ekipmanlar kullanılarak gerçekleştirilir. Motor içerisinde kalan suyun tamamen temizlenmesi için motorun sıcaklığı artırılır ve suyun buharlaşması sağlanır. Motor içerisindeki yağın da temizlenmesi için, özel temizleyiciler kullanılır ve motor içerisinde dolaştırılır.
Şayet aracımızın motor suyuna yağ karıştı ise bunu motor su haznesinden rahatlıkla anlayabiliriz. Su haznesine baktığımız da üstte kalan yağı görebiliriz. Veya elimizle suyu ellediğimiz de suyun içinde kaygan halde duran yağı fark ederiz.
Soğutucu içerisinde motor yağı ve soğutma suyu sirkülasyon halindedir. Yağ soğutucusundaki contalar ise bu iki kanal arasındaki sızdırmazlığı sağlar. Isı gibi faktörler nedeniyle zaman içerisinde bu elemanların özelliğini yitirme riski vardır. Bu durum da motor yağı ve soğutma suyunun birbirine karışmasına neden olur.
İlgili 15 soru bulundu
Yağ soğutucu arıza belirtileri öncelikle aracın ikaz ışıkları ile kendini göstermektedir. Bir süre sonra aracın motorundan ses gelmeye başlar ve motorun performansı düşer. Öte yandan aracın motorundan ses gelmesi ve tekleme yapması da şanzıman yağ soğutucunun arızalanması anlamına geliyor olabilir.
Su ve yağın moleküler arası bağlarının farklı olmasından kaynaklı yoğunluk farkı sebebiyle birbirlerine karışmadılar. Suyun yoğunluğunun, yağa göre daha fazla olmasından kaynaklı, su alt yağ da üst de olmak üzere iki tabaka halinde kaldılar.
Yağ soğutucu patlarsa ne olur sorusunda motorun arızalanacağını belirtmekte fayda vardır. Aracınız motor suyuna yağ karışması halinde sizi uyaracaktır. Genel olarak araçlarda uyarı ikazları iyi bir şekilde okumanız gerekmektedir.
Motor suyunun hava yapmasının ilk belirtisi motorun çalıştığı sırada ses yapmasıdır. Motor suyu değişimi esnasında su yerine havanın gelmeye başlaması, motor suyunun hava yaptığının kesin belirtisidir. Suyun büyük bir kısmı boşalana kadar beklerseniz birikmiş olan havanın tahliyesini de yapmış olacaksınız.
Suyun yer aldığı motor elemanlarında meydana gelen kaçaklar, yüksek hararet, hazneden suyun taşması, contanın eskimesi sonucu kaçak yapması ya da komple yanması gibi nedenler sonucunda motor suyu eksilmektedir. Motor suyunun eksilmesi genellikle çok büyük bir sorun olarak görülmemektedir.
Pistonların sıkıştırma hareketinde su sıkışamaz ve piston kolu yamulur. Motor çalışmaya devam ederse silindiri berbat eder. Alınan suyun çokluğuna, motorun o anki çalışma devrine göre araç blok dahi patlatabilir. Motor bloğunun patlaması bir aracın başına gelebilecek en kötü sorundur.
Koyu renkli yağ: Temiz motor yağı, kehribar renginde ve yarı saydamdır. Zamanla, toplanan kirleticiler ve tortular nedeniyle daha koyu bir renge bürünecektir. Yağınızı kontrol ederken koyu bir renge büründüğünü fark ederseniz, bu yağ değiştirme zamanının geldiğinin önemli bir göstergesidir.
Aracın aşırı gürültülü çalışması Yağ basınç göstergesinin yanması Motor hararetinin dengesizleşmesi. Motor kontrol arıza lambasının yanması
Motor yağ kaçağı; motor parçalarının aşınması, hatalı contalama, yüksek yağ basıncı ve hatalı yağ değişimi gibi durumlardan dolayı ortaya çıkan bir sorundur.
Aracınız çalışır vaziyette ise öncelikli olarak aracı durdurun. Motorun en az yarım saat kadar çalışmadan beklemesi ve aracın düz bir zemin üzerinde bulunması gerekir. Motor kaputunu açın ve kaputu düşmeyecek şekilde sabitleyin.
Yağ, oda sıcaklığında yüksek viskoziteye sahip, yüksek miktarda karbon ve hidrojen içeren, suyla karışmayan ancak diğer yağlarla kolayca karışabilen maddelerdir.
Radyatörde bir aksaklık meydana ulaştığında size ilk uyarıyı gösterge panelinizde bulunan hararet göstergesi verir. Bu vaziyet yaklaşan radyatör problemlerinin bir işareti olabilir. Arızalı bir termostat buna neden olabilir. Termostat açılmadığında motor aşırı ısınacak ve arızaya neden olacaktır.
6 adımda radyatörünüzün (peteğinizin) havasını alın:
Isıtma sisteminizi kapatın ve soğuması için zaman tanıyın. 2. Bir havlu ve bir sürahi alın ve her ikisini de radyatördeki hava tahliye vanasının altına yerleştirin. 3. Boşaltma anahtarını takın ve yavaşça, saat yönünün tersine çevirin.
Arıza Belirtileri
Araç çalışırken, radyatör kapağından su sızıntısı olup olmadığı gözlemlenmelidir. Radyatör kapağından su sızıntısının olması, kapağın arızalı olduğunun belirtisidir. Radyatör kapağı arıza belirtilerinden birisi de aracın hararet yapmasıdır.
Motor Gürültüsü: Yağ pompası arızası, motorun düzgün bir şekilde yağlanmasını engelleyebilir ve bu da motorun daha yüksek bir gürültü seviyesi oluşturmasına neden olabilir. Tıklayan veya Vuruntu Sesleri: Yağ pompası arızası, motorun birçok farklı yerinde tıkayıcı ve vuruntu sesleri gibi anormal sesler çıkarabilir.
Su soğutmalı motorlarda da fan olduğu için, hararet olduğunda rölantide beklemek suyun dolaşmaya ve fanın çalışmaya devam etmesine sebep olduğundan sıcaklık düşer ama yağ radyatörlü motorlarda işe yaramaz.
Motor üzerinde termal dengenin sağlanması amacıyla, sıcak çalışan sistemlerin soğutulması için ilave soğutucular eklenmiştir. Bunlardan en önemlisi çalışan yağın soğutulmasını sağlayan Yağ soğutuculardır. Yapısı hassas olup, motorda aşırı ısınmada ve diğer arızalarda kolayca zarar görebilecek yapıdadır.
Sudaki. oksijenle karşılaşan yağ tanecikleri daha çok yanar ve. tavadaki ateşin yüzlerce kat fazlası bir ateş ortaya. çıkar.
Farklı maddelerin yoğunlukları da farklıdır. Yoğunlukları farklı ve birbiri içinde çözünmeyen sıvılar aynı kaba konduklarında yoğunluğu büyük olan sıvı altta, yoğunluğu küçük olan sıvı üstte kalır. Bu nedenle sıvı yağ ile su karıştırıldığında yoğunluğu küçük olan sıvı yağ üstte, yoğunluğu büyük olan su altta kalır.
öncelikle yağ ve su karışımları bir heterojen karışımdır yani gerek molekül yapıları ve gerekse özgül ağırlıklarından dolayı birbiri içerisinde karışamazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri