Bilim adamları kokulu mumların sigara dumanı kadar toksik madde yaydığını açıkladı. Araştırmanın başında bulunan Dr. Amid Hamid “İyi havalandırılmamış, camları kapalı ve küçük ortamlarda yakılan mumlar havayı kirletiyor; astım ve egzama gibi çeşitli hastalıklara yakalanma riskini artırıyor.
Mumlar yandıklarında asetaldehit, formaldehit, naftalin gibi organik kimyasal maddeleri havaya yayarlar. Yine mumun yanmasıyla oluşan siyah isin tortusu aslen karbondan oluşsa da, ftalat ve uçucu organik bileşikler (benzene, toluen gibi) içerebilir.
Mumların içinde de akrolein ve formaldehit partiküleri yer alıyor. Benzen, Avrupa Birliği tarafından insanlar için kanserojen olarak sınıflandırılıyor. Formaldehitin burun ve solunum yollarında tahriş edici bir gaz olduğu biliniyor. Bu nazofarenks kanseri kökeni ve aynı zamanda lösemi nedeni olarak kabul ediliyor.
Oda kokularına benzer şekilde, kokulu mumlar, potpuriler ve tütsüler de sağlığa zarar verebilir. Mumlar yandıklarında asetaldehit, formaldehit, naftalin gibi organik kimyasal maddeleri havaya yayar.
Mum terapisi, çeşitli zihinsel ve fiziksel faydalar sağlar. Zihinsel sakinleşme, ruhsal dengelenme ve uyku kalitesinin artması, evde mum yakmanın faydalarındandır.
İlgili 30 soru bulundu
Mumu ilk kullanımda mutlaka 2 saat boyunca yakmaya özen gösterin. Bu yöntemdeki amaç, mumun yaklaşık 1 cm derinliğe kadar bütünüyle erimesidir. Kokulu mumların kokusunu korumak için mumu tek seferde 4 saatten fazla yakmamaya özen gösterin.
İyi anıları hatırlamamızı sağladığı söylenen mum, dekoratif olarak da gözümüze hoş görünen, keyif veren bir obje. Uykunun verimini düşürdüğü bilinen mavi ışıktan yani cep telefonlarımızdan uzak durup geceleri birkaç mum yakmak sakinleştiriyor ve uykuya geçişi kolaylaştırıyor.
ABD'deki Güney Carolina Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada kokulu mumların en az sigara dumanı kadar zararlı olduğu ortaya çıktı. Bilim adamları kokulu mumların sigara dumanı kadar toksik madde yaydığını açıkladı.
Günümüzde petrol bazlı parafin mumu kozmetik ürünlerde de bulunabilir. 2009 yılında, South Carolina Eyalet Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, yanan parafin mumlarının astım ve akciğer kanserine bağlı zararlı dumanlar verdiğini ortaya çıkarıldı.
Kokulu mumların farklı özellikleri bulunuyor. Her özellik, ayrı bir fayda ve etki yaratabilir. Genel olarak kokulu mumların stresi azaltıcı etkilerinden söz edilebilir. Ayrıca bazı mumlar, sinüs nöbetlerine ve bulantı gibi durumlarda da rahatlatıcı etkisi ile fayda sağlıyor.
Stearik asitten ayrı, iki önemli malzeme daha bulunmuştur: İspermeçet balinasının kafa boşluğundan elde edilen ispermeçet ve petrolün bir yan ürünü olan parafin. Bu buluşlardan sonra, parafin ve stearik asitle hazırlanan karışım, mumun temel malzemesi hâline gelmiştir.
Balmumu kolesterol seviyelerini düşürmeye, enfeksiyonları önlemeye ve mideyi steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçların neden olduğu ülserlerden korumaya yardımcı olabilir.Balmumu cildin nemi çekmesine ve tutmasına yardımcı olabilir ve genellikle cilt bakım ürünlerinde ve kozmetik alanında kullanılır.
Mum yapımı için ham madde olan parafini eritmeniz gerekir. Parafin yüksek sıcaklıkta eriyen bir madde olduğu için mum yaparken cildinize dikkat etmeniz gerekir.
Stres seviyesini azaltır
Stresi azaltmak, rahatlamak için mum yakmak her zaman alternatiflerden biri olmuştur. Hatta rahatlama seanslarında depresyon ya da kaygıya yardımcı olduğu bilinen mumlar yaşam ve uyku kalitesini artırmak amacıyla sık sık kullanılır.
Fitil mumun üst kısmında alevden dolayı eriyen balmumunu emerek üst kısmına taşır ve bu bölgede yanmanın devamını sağlar, yani burada asıl yanan ve ışığı veren fitil değil balmumunun kendisidir. Yanan şey aslında mumun katı kısmı olduğundan mum tümüyle yanıp bittiğinde geriye pek bir şey kalmaz.
Şimdi gelelim iyi bir mum nasıl olmalıdır konusuna ; Bir mum normal oda sıcaklığında deforme olmamalı dik ve düz durmalıdır, deformasyon ancak düşük yumuşama noktasına sahip parafin kullanılmışsa oluşur (mumun erime noktasıyla karıştırılmamalıdır, erime noktası daha yüksektir ).
Sağlık açısından pek uygun olmadığı için günümüzde mum yapımında parafin tercih edilmiyor. Bunun yerine diğer iki seçeneği değerlendirebilirsin; soya veya bal mumu. Soya mumu parafine göre daha dayanıklı ve uzun ömürlü mumlar yaratmanı sağlar. Bal mumu ise en sağlıklısıdır ve 2 kat uzun süreli kullanım imkanı sunar.
Soya mumu yapay hiçbir şey içermez, bu da onu petrol yağından yapılan ve yakıldığında veya eritildiğinde zararlı yan ürünler üreten eski moda parafin mumuna daha iyi bir alternatif haline getirir. Soya mumu toksik değildir, bu da soya mumunu hem çevre hem de sağlığınız için daha tercih edilir kılar.
Parafin; damarların genişlemesi(vazodilatasyon) ile metabolizmayı hızlandırarak, dolaşımı arttırır. Uygulanan cilt yüzeyi gevşer ve rahatlama sağlayarak masaja hazırlanmış olur. Parafin ile yüzeyel sıcaklık artacağından kas spazmı azalırken ağrı üzerinde de azaltıcı, rahatlatıcı etkisi vardır.
Sirkeli su parafini sebze ve meyvelerin üzerinden çıkarıyor olsa da bu sadece yüzeysel bir çözüm sağlıyor. Parafin gibi maddelerin uzun süre tüketilmesi kanser başta olmak üzere romatizmal hastalıklar ve bağışıklık sistemini bozan bazı hastalıklara sebep olabiliyor.
Mum;yapısında parafin gibi organik bileşikler içeren bir karışımdır.
Sadece dört mumla, 20 metrekarelik bir odayı sıcaktan pişmeyecek şekilde ısıtabiliyor. Mumlar yandıktan 5 dakika sonra oda ısınmaya başlıyor ve 30 dakika sonra sıcaklık 10 derece artıyor. Soğuk havalarda terasta oturmak isteyenler rahatlıkla kullanılabilir.
Mum yakma veyahut pasta kesme gibi davranışlarla doğum günü kutlamak kişiyi şirk'e sokmasa da diğer kültürlere benzeyeceğimizden hoş değildir. Yahudi ya da Hıristiyanlara benzemeyi Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV) “Kim kendini bir kavme benzetirse, o da onlardandır.” [Ebu Davud, Libas] buyurmuştur.
Yanan mumlar, kendini düşünmek ve rahatlamak için kişisel bir ritüel haline gelebilir. Psikologlar, mumların ruh sağlığı üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu ve günlük tutmak ve mum ışığında yoga yapmak gibi diğer sağlıklı yaşam aktiviteleriyle eşleştirilebileceğini söylüyor.
Mum yakmak Rabbe sunulan bir adaktır. Dualarımızı ve O'nun nimetleri için olan şükürlerimizi O'na sunar. Mum yakmak duanın bir sembolüdür. Mum yakma hareketi, sözsüz bir duadır; yine de mum yakarken dua edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri