Yalnızca un, su ve biraz da tuz eklenerek pişirilen hamur; ilk örnekleri keklik etiyle, sonraki örnekleri horoz etiyle yapılan bu çorbayla yutularak tüketilmektedir.
Bu sebeple yemeğin asıl adı “ara aşı” olmasına rağmen halk ağzında söylene söylene arabaşı şeklini almıştır. Malzeme olarak un, su ve tuz kullanılır. Çorbası içinse tavuk veya hindi eti kullanılır.
Tencereye yağları ve salçaları alıp kavuruyoruz. Tavuk suyunu ekliyoruz, su ile açtığımız kavrulmuş unu ilave edip tel çırpıcı ile karıştırıyoruz. Didilmiş tavukları ekleyip çorbanın kıvamı koyu olursa kaynamış su ekliyoruz. Baharatları ve 1 limon suyunu ekleyip yaklaşık 20 dakika kaynatıyoruz. Afiyet olsun.
hamurun amaci hayvani derecede sicak ve aci olan corbanin hic olmazsa sicakligini daha az hissettirmek ve dildeki putur sayisini azaltmaktir boylece. anadoluda yaygın olarak degil, karaman, yozgat, gulnar gibi cesitli noktalarda bilinen bir yemek.
İlgili 38 soru bulundu
O halde ne. “Arabaşı bilindiği gibi ve öncelikle Arapların aşı değil. Kaynar kıvamdaki acılı çorbayı, buram – buram sıcakta, Arap nasıl içsin Hem o sıcakta hamur tutar mı . ? Arabaşının aş ile de ilgisi yok.
Genelde misafirlerle yenilen, yalnızca un ve sudan yapılmış çiğ hamurun yutulmasıya tüketilen çorba, maliyetinin düşük olmasından dolayı da fazlasıyla tercih ediliyor.
-Kaynayan suya unlu karışımı, tel süzgeçten süzerek ve karıştırarak ekleyin. -Muhallebi kıvamına gelince, 5 dakika daha kaynatın.
Didiklenen tavuk etleri tencereye eklenir. Biraz limon sıkılır limonu isteğe göre kendi çorbanıza ayrıca ekleyebilirsiniz.
Aynı zamanda içerdiği B grubu vitaminler ile deri, saç, bağışıklık sistemine ve eklemlere katkısı bilinen bir gerçektir. Ağır işte çalışanların mutlaka tüketmesi önerilen arabaşı; kırmızı et ile yapılan çorbalarla kıyaslandığında yağ içeriği açısından daha tercih edilebilir bir seçenektir.
ARABAŞI NASIL YAPILIR? Arabaşı hamuru: 1 litre suya unu, nişastayı, tuzu ilave edin ve pütürlü olmaması için karıştırarak pişirin. Kaynadıktan sonra 10 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır.
Arap aşı lezzetli tavuk suyundan yapılmış tavuk çorbası ve hamur ile damaklarda yer ediniyor. Yozgat bölgesinin meşhur yemeği lezzetli olduğu kadar besleyici de.
Kış aylarında sıkça yapılır.
Kış mevsiminin vazgeçilmez yöresel yemeklerinden biri olan Arabaşı, bugünlerde oldukça popüler. Hindi, kaz ve tavuk gibi kanatlı hayvanların etiyle pişirilen sıcak çorba ile soğuk hamurun buluştuğu Arabaşı yemeği Anadolu'da, komşuların ve akrabaların bir araya gelerek kaynaşmasına da vesile oluyor.
Arabaşı çorbasının gribal rahatsızlıklara iyi geldiğini belirten Dursun Ayer de, "Yöremizin arabaşı çorbası hem kış şartlarına insanı dayanıklı hazırlar hem de gribal enfeksiyonlarına çok iyi gelir. Av ve kümes hayvanı etleriyle çorbamız yapılır. Misafirlerimize ikram ettiğimiz bir yemeğimizdir.
Arabaşı çorbasının hamuru için 5 su bardağı suyu 1 çay kaşığı tuzla birlikte tencerede kaynatın. İçine 1 su bardağı un ve 2 su bardağı soğuk su ekleyin. Topaklanmaması için sürekli karıştırarak kıvam alana kadar pişirin.
Arabaşı çorbasının Yozgat yöresine ait olduğu söylense de İç Anadolu'nun hemen hemen her kesiminde yapılıyor. Yaygın olarak tüketilen bu çorba, Niğde'de de karşımıza çıkabiliyor Konya'da da... Özellikle kış aylarında tüketilen yemek, büyük aileleri bir araya topluyor.
NOTLAR : Arabaşı çorbasına normalde soğan eklenmez. Hamuru için kullanılan un kavrulmaz.
1,5 tatli kasigi Tuz.
Kaynayan çorba suyunun içine 1 çay kaşığı kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı nane, tuz ve küçük parçalara ayırdığınız tavuk etlerini ekleyin. Kepçe yardımı ile karıştırın. Hazırladığınız hamursuz arabaşı çorbasını tekrar kaynamaya bırakın.
1 Porsiyon (Orta) Arabaşı Çorbası 186,47 kaloridir. Arabaşı Çorbası içeriğinde 14,64 Karbonhidrat(g), 17,85 Protein(g), 5,62 yağ(g), 0,74 lif(g), 147,86 Sodyum(mg), 298,28 potasyum(mg), 20,15 Kalsiyum(mg), 327,80 A Vitamini(ui), 3,58 C Vitamini(mg), 0,92 ve Demir barındırır. Arabaşı Çorbası kalorisi ve besin değerleri…
Güzel anlatmışsın ancak 'Arabaşı' adı çorbanın içinde lop et şeklinde olan keklik etinin az olmasından dolayı et parçaları parça parça anlamında kullanılmış ve ara başı, yani ara çorbanın içindeki kuşbaşı büyüklüğündeki eti anlamında kullanılmış ve zamanla 'Arabaşı' çorbası şeklinde kalmış.
Bilirsiniz, 'Arabaşı çorbası' denilen, tavuğun göğüs etiyle ve domates salçasıyla yapılan bir çorba var.
Yozgat'ta kış mevsiminin vazgeçilmez yöresel yemeklerinden arabaşı, tarihi konaklarda yaşatılıyor. Av hayvanlarının, hindi, kaz veya tavuğun etiyle pişirilen sıcak çorba ile soğuk hamurun buluştuğu "arabaşı", Yozgat'ta kış mevsiminin vazgeçilmez yöresel lezzeti olarak tarihi konaklarda ikram ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri