Araç sahibi, 1 yıl dolmadan kaskolu aracını satmak isterse bu durumunda araç sahibine ait kasko poliçesi iptal edilir. Poliçenin geçerli olduğu 1 yıldan geriye kalan gün sayısının yani sigortanın işlemediği günlerin kasko primi hesaplanır ve kasko sahibine ücret iadesi yapılır. Yani kasko poliçesi alıcıya devrilmez.
Araç satışı gerçekleştirildiği zaman mevcut kasko poliçesi alıcıya devredilemiyor. Sigorta şirketleri tarafından kasko sigortası satış durumundan itibaren otomatik olarak iptal ediliyor. Araç sahibi sigortayı yeni aracına devredebiliyor ve kalan gün sayısına göre prim hesaplatarak ödeme talep edebiliyor.
Sürücülerin prim iadesi alabilmesi için sigorta şirketine, araç satışının gerçekleştiği tarihi takip eden 10 gün içinde bildirimde bulunması gerekir. Ayrıca sürücülerin prim ödemesi alabilmesi için araçlarını sattıktan sonra noter satış sözleşmesi ile zorunlu trafik sigorta poliçelerini iptal ettirmesi gerekir.
Aracın satılması durumunda herhangi bir şey yapılmasına gerek kalmadan otomatik olarak araç sahibine ait kasko poliçesi iptal edilir. Eğer aracın yeni sahibi kasko yaptırmak isterse kendi sigorta şirketine yeniden başvuruda bulunması gerekir.
Kasko Sigortaları aracın kendi hasarını karşılar. Ancak trafik sigortası limitlerinden karşı tarafa bir ödeme yapılması gerekir ve limit aşımı söz konusu olursa, Kasko Sigortalarında mevcut olan İhtiyari Mali Mesuliyet teminatı çerçevesinde ek ödeme yapılabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Savaş, istila, düşman hareketleri, darbe, iş savaş, ihtilal, isyan ve ayaklanma gibi durumlarda araçta meydana gelebilecek hasarlar kasko sigortası poliçe kapsamı dışındadır.
Aracınızın herhangi bir parçasında oluşan arıza veya bozulmanın sebebi eğer yaptırılması gereken rutin kontrollerin (yağsızlık, susuzluk, donma, bozukluk, eskime, çürüme, paslanma ve poliçede belirtilen hayvanların vereceği zararlar) ve bakımların ihmal edilmesi ise kasko, araç arızasını karşılamaz.
2. El Araçlar İçin Trafik Sigortası Yaptırma Süresi Nedir? Noter satışı yapıldıktan sonra aracın mevcut trafik sigortası, aracın yeni sahibi tarafından herhangi bir prim ödemeden 15 gün boyunca kullanılabiliyor. Böylece kusurlu olarak karışabileceği trafik kazalarında maddi yükümlülük yaşamıyor.
İptal işlemi gerçekleştikten sonra, poliçede kalan güne göre bir prim iadesi doğar. Söz konusu prim iadesi, araç sahibinin mirasçılarına ödenir.
Yeni trafik sigortası genel şartları gereğince araç sahibinin, aracı satıldıktan sonra noter satış sözleşmesi ile poliçesini iptal ettirmesi gerekiyor. Eğer poliçeni iptal edilmesini talep edersen sigorta şirketi kalan günlerin prim tutarını sana iade etmekle yükümlüdür. Yeni araç için ise yeni poliçe düzenlenmelidir.
- 4A(SSK) güvencesi altındaki çalışanlar için 2008 yılından önceki tüm işçi ve işveren primleri geri ödenebiliyor, ancak 2008 yılından sonra ise yalnızca işçi primleri geri ödeniyor. - 4B(BAĞ-KUR) güvencesi altında çalışanlar için ise tarih ayrımı yapılmadan hem işveren hem de işçi primleri geri ödeniyor.
Kasko sigortası zorunlu bir sigorta olmadığı için herhangi bir sebep göstermeden iptal ettirebilirsiniz. Ancak kaskonuzu iptal ettirdikten sonra çeşitli risklere karşı korunmasız bir durumda kalacağınızı unutmamanız gerekmektedir. Bu yüzde kaskonun iptal ettirilmesi tavsiye edilmez.
Yeni Alınan Aracın Trafik Sigortası Kaç Gün İçinde Yapılmalı? Araç satın almayı düşünen kişilerin yanıt aradıkları sorular arasında “Yeni alınan aracın sigorta süresi nedir?” bulunmaktadır. Yeni alınan araç sigorta süresi 15 gündür. İkinci el aracın el değiştirdiği tarihten itibaren 15 gün süresi bulunmaktadır.
Türkiye Sigortalar Birliği kaskoda yaş sınırını 15 olarak belirlemiştir. 15 yaş altı olan araçlar kasko değer listesinde yer almaktadır. Ancak 15 yaş üstü olan araçlar kasko değer listesinde yer almadıkları için sigorta kapsamında değerlendirilememektedir.
Aracı başkası kullanırsa kasko hasarı karşılayabilir, bu durum teminat kapsamına göre değişebilir. İşte, bu noktada kasko poliçende belirtilen teminatlar oldukça önemli. Çünkü poliçeyi düzenlerken risklere göre teminat ekletmen gerekir.
Kasko Sigortası Genel Şartları
Trafik sigortalarıyla kaza ve hasar gibi durumlar tehlike altına alınır. Poliçe sahibi eğer söz konusu kazada hatalıysa karşı tarafın masrafları sigorta tarafından karşılanmaktayken, hatalı olan sizseniz karşı tarafın masrafları ödenmekte fakat masraflarınız sigorta dışında tutulmaktadır.
Yıllık kapsamda düzenlenen kasko sözleşmelerinde, sözleşmenin düzenlenme tarihi ve iptal tarihi arasındaki zaman dilimi hesaplanır. Bu zaman dilimi için belirlenen kasko prim ödemeleri iade edilmez. İptal tarihinden sonra, sözleşmenin son geçerlilik tarihine kadar hesaplanan süre için ücret iadesi yapılır.
Sigortacı için önemli olan bir husus bildirilmemiş veya yanlış bildirilmiş olduğu takdirde, sigortacı bu durumu öğrenmesinden itibaren onbeş gün içinde sözleşmeden cayabilir veya prim farkı isteyebilir. İstenilen prim farkının on gün içinde kabul edilmemesi hâlinde, sözleşmeden cayılmış kabul olunur.
Araç satışı gerçekleştikten sonra sigorta şirketinden kalan günler hesaplanarak prim iadesi alınabilir. İade alınacak prim bedeli, poliçe yaptırılırken ödenen miktara ve poliçenin iptal edildiği zamana göre değişir.
Geçirdiği kaza ile birlikte ağır hasar alan bir aracın; ikinci el olarak satın alınması sonrasında KASKO yapılması elbette mümkündür. Tabii güvenli sürüş için tüm şartları karşılaması, bakım ve onarımlarının eksiksiz bir şekilde tamamlanması koşuluyla…
Plaka Çıkmadan Sigorta Yaptırılır mı? Hayır, araç plakası çıkmadan trafik sigortası yapılamaz. Trafik sigortası, aracın trafiğe çıkabilmesi için yasal bir zorunluluktur ve aracın tescil işlemleri tamamlanmadan sigorta yaptırılamaz.
Kasko Pert Aracın Yüzde Kaçını Öder? Kaza sonrası yapılan ekspertiz ile aracın pert olduğu belirlenirse sigorta şirketi kasko poliçesinde belirtilen tutar kadar ödeme yapar. Ödeme yapılacak tutar, poliçede belirlenen tutardan yüksek olmayacak şekilde aracın piyasa değeri ile eşit tutulur.
Örneğin %100 kusurlu olduğunuz bir kazaya karıştığınızda size ait trafik sigortası karşı tarafın ya da 3. şahısların hasarlarını karşılamaktadır. Sigortanız yoksa karşı tarafın hasarları sizin tarafınızdan finanse edilir. Dikkatli araç kullanmak ve kurallara dikkat etmek aslında en büyük sigortanız.
Pert kaydı alan bir aracın kaskosu bulunması halinde, araç tamir bedelleri ve rayiç bedeli karşılaştırılır. Hasar telafisinin ücreti rayiç bedelle örtüşüyorsa, bu durumda aracın rayiç bedeli ödenir. Ağır hasar kaydı bulunan bir aracın sigorta işlemlerinde ise zarar karşılanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri