Arabica çekirdekleri, daha tatlı, yumuşak içimli, genellikle meyve aromalı bir tat bırakan asiditesi yüksek çekirdekler. Robusta çekirdekleri ise daha sert ve yoğun genelde damakta topraksı bir tat bırakan çekirdeklerdir. Arabica çekirdeklerinin iki katı oranında kafein ihtiva ederler.
Arabica kahvesi acı ve keskin bir lezzete sahipken Robusta daha yumuşak ve tatlı olarak nitelendirilir. Arabica'yı yetiştirmek iklim ve coğrafi konum sebebiyle zahmetliyken Robusta kahve birçok yerde daha kolay yetiştirilebilir. Robusta kahvesi, Arabica'dan daha yüksek kafein oranına sahiptir.
Robusta kahve çekirdeklerinin en belirgin özelliği ise her koşula dayanıklı olmasıdır. Bu özelliği ile Arabica çekirdeklerinden ayrılan Robusta, daha çok espresso ve hazır kahveler için tercih edilmektedir.
Güney ve Orta Amerika menşeili, arabica türü, yüksek kaliteli kahve çekirdeklerinden harmanlanan ve titizlikle kavrulan Türk Kahvesi, çok ince öğütülür. Bir cezve yardımıyla su ve isteğe göre şeker ilave edilerek pişirilir.
Robusta Kahvesi Özellikleri
Kafein oranı yüksek ve sert bir kahvedir. Damakta daha yoğun bir tat bırakan bu çekirdekler, yoğun kafein oranı (iki kat daha fazla) nedeniyle çok fazla tüketilmemelidir. Aşırı tüketim çarpıntıya yol açabileceği gibi mide ağrısı da yapabilir.
İlgili 29 soru bulundu
En Sağlıklısı Sade Kahve
Granül kahveler, daha ziyade kalitesi düşük Robusta türü kahve çekirdeklerinden yapılırken, Türk kahvesi ve Espresso denilen Arabika cinsi ise oldukça kaliteli kahve çekirdeklerinden üretilmektedir.
Dünyanın en pahalı ve aynı zamanda en az üretilen kahvesi unvanına sahip Luwak kahvesi, Misk kedisinin dışkısından üretilmektedir. Kökleri Endonezya' ya dayanan bu üretim süreci, Misk kedilerinin kahve çekirdeklerini yutması ile başlıyor.
Yunan kahvesi tıpkı Türk kahvesi gibi serttir ve hem bol telveli hem de bol köpüklü servis edilir. Farklı pişirme kaplarında pişirilebilmesine rağmen aslında daha güzel köpük elde edildiği için bakır cezvelerde hazırlanan kahvenin lezzeti eşsizdir.
En iyi çekirdek kahve olarak bilinen arabica, %1-2 oranında kafein içerir. Arabica, kahve içmeyi seven ama vücuduna fazla kafein yüklemek istemeyenlerin tercihidir. Farklı tatlardan hoşlananlar ise aromalandırılmış veya kavrulmuş filtre çekirdek kahveleri deneyebilirler.
Temelde iki tür kahve çeşidi vardır. Bunlar Coffee Arabica (C. arabica) ve Robusta Coffee (C. canephora) olarak adlandırılır. Robusta kahvesi, aracia ile karşılaştırıldığında daha acı tada sahiptir.
Türk Kahvesi Çekirdeği Nereden Gelir? Türk kahvesi, çok ince şekilde çekilmiş kahve çekirdeklerinin kaynamış su ile demlenmesiyle yapılan bir kahvedir. İsmi Türk kahvesi olmasına rağmen çekirdekleri Brezilya'dan gelmektedir. Getirilen çekirdekler Türkiye'de kavrulup paketlenmektedir.
Türk kahvesi esas itibariyle espresso gibi küçük miktarlarda içiliyor olsa da içim şekli ile farklılaşmaktadır. Espresso kısa içime sahipken Türk kahvesi oldukça uzun soluklu bir içime sahip kahvedir.
En iyi su filtre kahve tavsiyelerine gelecek olursak; Tchibo, Oze, Mehmet Efendi, Davidoff, LavAzza, Blendblack, Julius Meinl ve Starbucks, Jacobs yoğun aromaya sahip, yumuşak içimli, French Press'e uygun, hoş kokulu, lezzetli, kaliteli, taze filtre kahve markaları olarak öne çıkıyor.
arabica adını alması arap yarımadasından yayılmış olmasındandır, ancak burada da yemen hariç başka ülkede kahve yetişmemektedir, yemen'e de afrika'dan yani ethiopia'dan gelmiştir ama yayılması ethiopia'dan ziyade yemen'den olduğu için arap kökenli manasında arabica adıyla anılır.
Robusta Kahve Çekirdeği
İçerdiği kafein oranı, Arabica kahve çekirdeklerinden neredeyse iki kat daha fazla olan Robusta, yetiştirildiği toprağın kendisine kazandırmış olduğu aroma ve içimi nedeniyle özellikle de espresso yapımında en çok tercih edilen kahve çekirdeği olarak ön plana çıkmaktadır.
Robusta çekirdekleri genellikle, doğu yarım küre de yetişirler. Vietnam, Endonezya, Hindistan ve kısmen Afrika'nın doğusundaki ülkeler en bilinen Robusta yetiştiricileridir. Arabica çekirdekleri ise Afrika, Papua Yeni Gine'nin yanı sıra asıl olarak Güney Amerika'da üretilir.
Starbucks® 'ın uzman kavurma ekibi, 150 yıldan fazla kavurma deneyimine sahiptir. Starbucks® harika bir bardak kahve için yalnızca %100 arabica kahve çekirdeklerini kullanır. Bir kahvenin profilini 4 kriter belirler: Aroma, asidite, gövde ve lezzet.
İçimi oldukça hafif olan Latte, 1/3 veya 1/5 oranında Espresso'ya süt eklenmesiyle hazırlanır. Üzerine de süt köpüğü konularak servis edilir. İlk olarak buharda ısıtılmış süt bardağa konulur.
Lara'da başlayan yolculuk önce tüm Antalya'ya sonra diğer illere yayılmış sonra da ülkelere yayılma hedefi edinmiştir. Bu yolculuk 2020 yılının başında Türk Kahvesi markasının M. Latif Fidan'ın markayı devralması ardından hız kazanmıştır.
Ermenistan'da yapılan kahve, Türk usulü olarak yapılır, ancak Ermeniler kahveyi asla "Türk" olarak tanımlamazlar; kahveyi tanımlamak için "Türk kahvesi"'nin yerine "Ermeni kahvesi", "siyah kahve" ya da "olağan kahve" örtmeceleri kullanılır.
Cezveye şeker ve kahve konulur. Daha sonra 2 fincan su eklenerek karıştırılır ve ocağa konur. Cezvede kaynayan ve kabaran kahvenin köpükleri alınarak fincana azar azar ilave edilir. Daha sonra ocağın altını kapatarak tüm kahve fincanlara dökülür.
Kolombiya için dünya çapında en meşhur kahve üreticisi ülke diyebiliriz. 1980–2010 yılları arasında sıcaklığın artmasına bağlı iklim değişikliği sonucunda kendilerine has çekirdeklerin üretimi düştü ve uzun süre Brezilya'nın arkasında 2. olarak korudukları unvanlarını Vietnam'a kaptırdılar.
Kahveyi genel olarak üç ana bölgede değerlendirdiğimizde, çiçeksi aromalara sahip olan Afrika'dan gelen kahveler daha yumuşak içimlidir. Orta içim derecesine sahip olan kahveler ise Güney Amerika'dan, özellikle Brezilya ve Kolombiya'dan gelen kahvelerdir.
Lavazza'nın özel harmanları arasında yer alan Lavazza Crema e Aroma Çekirdek Kahve, hem sade hem de sütlü kahve tarifleri ile benzersiz tatlar ortaya çıkarır. Kremamsı görünüme ve aromatik bir tada sahiptir. Moka Pot ve espresso makinesi ile içime hazırlanması tavsiye edilir. Hangi Ekipmanlarda Kullanılabilir?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri