Araç aldıktan sonra sigorta süresi 2023 yılı itibariyle 15 gündür.
İkinci el araç satın alımında yaptırılması zorunlu olan trafik sigortası yaptırma işlemi satın alan bireye aittir. Aracı satın aldıktan sonra sigortayı yaptırmanız için 15 gün süreniz vardır. Ayrıca satın aldığınız aracın trafik sigortası varsa ve bu süre dolmamış ise 15 gün için bu sigorta geçerli olur.
Eğer yeni araç sahibi 15 günün sonunda trafik sigortasını yaptırmazsa aracı trafikten men edilir ve park alanına çekilir. Sonrasında araç sahibinin arabasına kavuşması için bu cezaları ödemesi ve Zorunlu Trafik Sigortası yaptırması gerekir.
Trafik sigortası günü geçerse cezai yaptırım ile karşılaşılmaktadır. Poliçe yenileme tarihinden 1 gün sonra yapılan yenileme işleminde araç sahipleri %5 oranında ceza ödemekle yükümlü olmaktadırlar. Trafik sigortası gecikme cezası ise her 30 gün için %5 oranında artmaktadır.
Yeni araç alımlarında aynı gün içerisinde başlatılması gereken araç sigortaları, ikinci el araç alımlarında 15 günlük bir süre zarfında tamamlanmalıdır. Bu süre zarfında sigorta işlemlerini başlatmayan kullanıcılar yasal yaptırımlara maruz kalmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Yeni alınan araç sigorta süresi 15 gündür. İkinci el aracın el değiştirdiği tarihten itibaren 15 gün süresi bulunmaktadır. Bu süre içerisinde herhangi bir işlem yapılmasına ve prim ödenmesine gerek olmamaktadır. Aracın zorunlu trafik sigortası 15 gün süresince yürürlükte kalmaktadır.
Bilindiği üzere kısa vadeli trafik sigortası da trafik seyri boyunca yolculuğunuzu güvene alan bir sigorta türüdür. Bir yıl boyunca devam eder ve poliçenizde yer alan maddelere göre kaza durumunda zararlarınızı karşılar.
Gecikme cezası: Trafik sigortasının vade tarihinde yaptırılması gerekir, bir gün bile gecikirse %5 sürprim cezası vardır. Yani gecikme olduktan sonraki 1. ayın içerisinde %5 prim artışı ile trafik sigortası yaptırılabilir. 2.ay sürpim cezası %10 olur ve her ay ceza oranı artar.
Ancak, eski araç sahibinin sigortası varsa 15 gün süresince bu sigorta devam eder. Bu süre içinde yenilenmeyen sigorta için 2. el araç sahibine ceza kesilir ve araç trafikten men edilir. Sigortası yapılmayan ya da belirtilen süre sonunda yenilenmeyen araçların trafiğe çıkması kanunen yasaktır.
Sigortalanan aracın sahibi değiştiğinde trafik sigortası iptal edilmektedir. Aracın satış ve alış durumlarında ruhsat sahibi değişir. Trafik sigortası da ruhsat sahibi adına düzenleneceği için sigorta iptal edilmeli, yeni bir poliçe düzenlenmelidir.
Evet, plaka değişikliği sigorta poliçesini etkileyebilir. Plaka değişikliği işlemi, aracın plaka numarasının değiştirilmesi anlamına gelirken, bu değişiklik sigorta poliçesini etkileyebilir çünkü sigorta poliçesi aracın ve plakanın tanımlandığı bir belgedir.
1 ay içinde 15 gün boyunca çalışma durumu olan yarım zamanlı çalışanlar, geri kalan 15 gün için isteklerine bağlı olarak sigorta primi ödeyebilirler. Bu sayede çalışma süreleri 30 güne tamamlanmış olur. Ancak %35,70 TL'nin yaklaşık % 32'si kadar prim tutarının 15 gün içinde ödenmesi gerekir.
Hesaplanacak gün sayısı üzerinden prim ödemesi yapılır. Hesaplama yapılırken, 7.5 saatten az olan küsuratlar 1 gün kabul edilmektedir. Bir ayda 20 günden az çalışanların, eksik günlerine ait Genel Sağlık Sigorta (GSS) primlerinin 30 güne tamamlanması gerekmektedir.
Araç Satışı Sonrası Sigorta Yaptırma
Aracın satıldığı tarih, noterde kaydedilen tarih olup, bu süre içinde bildirim yapılmazsa prim iadesi alınamaz. Sigortalının değiştiği her durumda mevcut sözleşme, değişim tarihinden itibaren sona erer ve prim iadesi gün esasına göre yapılır.
Aylık kasko, daha çok aracını sık kullanmayan ve ekonomik durumu kötü olan sigortalılar tarafından kullanılan avantajlı bir uygulamadır. Aylık kasko avantajları şu şekilde sıralanabilir. Kredi kartına bloke koymaz. Yıl içinde istediği zaman aylık kasko yaptırabilir, kasko poliçeni bir yıl beklemeden iptal edebilirsin.
Araç zorunlu trafik sigortası yaptırmak için hafta sonu işlemleri, pazartesi günü tamamlanır. Yani cumartesi veya pazarı takip eden ilk pazartesi yenileme işlemi yapılabilir. Bu süre zarfı boyunca araç sahipleri herhangi bir ceza ile karşılaşmazlar. Çünkü pazar günü trafik sigortası şirketleri kapalı olur.
Yenilenmemesi durumunda bazı cezaları bulunuyor. Yenilenmeyen poliçeler için her yenilenmeyen 30 gün, artan şekilde %5 oranında ek prim (sürprim) uygulanır. Yani poliçenin 1 gün yenilenmemesi %5 sürprim anlamına gelirken örneğin 31. gün yenilenmemesi %10, 61. gün yenilenmemesi %15 sürprim anlamını taşır.
Zorunlu Trafik Sigortası olmayan araçların trafiğe çıkması yasaklanmıştır. Zorunlu Trafik Sigortası borç sorgulama işlemlerinizi e-Devlet üzerinden, süresi dolan poliçeleriniz için Zorunlu Trafik Sigortası teklif alma işlemlerinizi ise Garanti BBVA Mobil veya Garanti BBVA İnternet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Trafik Sigortası Yaptırmadan Trafiğe Çıkmanın Cezası Ne Kadar? Trafiğe çıkmadan önce oluşması muhtemel riskleri güvenceye almak için zorunlu trafik sigortası yaptırılması gerekir. Zorunlu trafik sigortası yaptırmayan birey, 436 TL cezaya tabi tutulur. Aynı zamanda araç trafikten men edilir.
Trafik sigortası ile en çok sorulan sorulardan biri de poliçe günü dolmadan yenileme yapılıp yapılamayacağıdır. Evet, poliçe süresi dolmadan yenileme yapabilirsiniz. Ancak mevcut sigortanız bitmeden yeni sigortanız aktif hale gelmeyecektir.
Plakası henüz çıkmayan araçlar için motor numarası, şasi numarası ve araç modeli baz alınarak trafik sigortası ve kasko sigortası poliçesi oluşturulabilir. Plakanın alınmasının ardından poliçe güncellenir ve plaka poliçeye eklenir.
Tamamlayıcı trafik sigortası mevcut trafik poliçenin bitiş tarihiyle aynı olacak şekilde 1 yıllık veya kısa süreli olarak düzenlenebilir.
Plakaya göre sigorta ücreti değişir mi? Evet, değişir. Şöyle ki aracın bulunduğu ilde kaza yapma oranları trafik sigortası fiyatlarında etkilidir. Kaza yapma oranının yüksek olduğu illerde fiyatlar daha maliyetlidir.
Trafik sigortasına tavan fiyat sistemi getirilmiştir. Bu durumda aracınızı ilk aldığınızda özel araba konumundaysa ortalama 4.500 TL olacaktır. İlk aldığınız araç tüzel yani şirket üzerine kayıtlıysa ortalama 5.500 TL olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri