Ekspertiz işlemleri, aracı satın almaya niyetlenen kişinin talebi doğrultusunda başlatılmaktadır. Yani satın alacağı aracın kusurların öğrenme, eksikliklerini bilme ve aracı gerçek değerinde satın alma talebi doğrultusunda araca ekspertiz yapılmaktadır. Dolayısıyla ekspertiz ücreti alıcı tarafından karşılanmaktadır.
Oto Ekspertiz Raporu
Ayrıca alıcı ve satıcı arasında farklı bir anlaşma olmadıkça ekspertiz ücretini araç alıcısı öder.
Yani aracın oto ekspertize girmesini isteyen taraf oto ekspertiz ücretini ödemekle yükümlüdür.
İkinci el araç satış sürecinde, alıcı ve satıcı tarafların mağduriyetini önlemek için birtakım düzenlemeler yapıldı. Bu düzenleme çerçevesinde 8 yaşını geçmemiş ve 160 bin kilometrenin altındaki araçlar için ekspertiz raporu zorunlu hale getirildi.
MADDE 11 – (1) (Mülga ibare:RG-25/3/2020-31079) (…) ekspertiz ücreti, taban ekspertiz ücret tarifesinden az olmamak üzere taraflar arasında serbestçe belirlenir. (2) 6 ncı madde uyarınca atanan eksperin/eksperlerin ücreti, sigorta şirketi tarafından ödenir.
İlgili 33 soru bulundu
Bu tür bir işlem için ekspertiz ücret tarifesi 626,13 TL'den az ve 6.261,32 TL'den fazla olmamak üzere tespit edilen hasar tutarının %1'i olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bu hizmetlerin yanı sıra değer kaybı için 375,69 TL, kaza tespit tutanağı tanzim ücreti için de 676,23 TL olarak belirleniyor.
Diğer kredi masraflarından farklı olarak ekspertiz ücreti kişi krediyi kullanmadan önce peşin olarak alınır ve evin ekspertiz sürecini başlatmak için gereklidir. Kredi sürecinin ilerlemediği durumda banka ödenen bu ücreti iade etmeyecektir.
keyboard_arrow_downEkspere sokmadan araç alınır mı? 15 Ağustos 2020 tarihli ikinci el araçların ticaretini düzenleyen yönetmelik uyarınca belirli şartlardaki araçların Oto Ekspertize sokulması zorunludur.
Örneğin aldığınız ikinciel araç pert kayıtlı çıkmışsa, motoru arızalı çıkmışsa burada satıcı doğrudan sorumludur. Tüketici olarak yasal haklar en iyi şekliyle öğrenilmeli ve böyle bir mağduriyet yaşamışsanız gecikmeden profesyonel hukuki desteğinizi alarak yasal sürecin başlatılmasını önermekteyiz.
Noterlerin, satış sırasında ekspertiz raporundaki kilometre bilgisine satış sözleşmesinde yer verme, satış sırasında notere ekspertiz raporu ibraz edilmemesi durumunda ise alıcı ve satıcının taşıtın kilometre bilgisine ilişkin beyanına yer verme yükümlülüğü olacak.
Her ne kadar ikinci el ticareti ile uğraşanlara eksper raporu alındırılması zorunlu kılınmış olsa dahi yönetmelikte, 8 yaş üstü ve 160.000 km üzerindeki araçlar için ekspertiz raporunun alındırılması zorunluluğu şart kılınmamıştır.
Cevap: Ekspertiz kurumları bankalardan bağımsız olarak çalışan kurumlar olduğu için, ödenen ücret geri alınamaz. Ayrıca 2014 yılında çıkan Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği ile banka şubeleri ekspertiz ücretlerinden komisyon almaları dahi yasaklandı.
Araç Alırken Noter Ücretini Kim Öder? Araç alım satımı sırasında noter satışı için 932,65 TL'yi (2023 yılı itibarıyla) yanınızda bulundurmayı unutmayın. Ödeme alıcı tarafından yapılır.
Anahtar teslim oto ekspertiz açma maliyeti 200 Bin TL ile 500 Bin TL arasında değişiklik gösterecektir. Sizlere verilecek olan reklam desteği, bölgesel koruma, personel eğitimi, cihaz servis desteği, mimari tasarım zenginliği ve kurumsal marka imajı maliyeti etkileyecek detaylar arasındadır.
Ayrıca sizlere mesaj olarak aşağıdaki görseldeki gibi bir mesajın iletilmesi gerekmektedir. Bu mesajda tahakkuk numaranız ile birlikte ödemeniz gereken tutar yatacak banka ile birlikte(ZİRAAT BANKASI) mesaj olarak iletilecektir. Ödeme başvuru yapmanızın ardından; Ziraat Bankasından 3 kanal ile ödeme yapabilirsiniz.
6502 sayılı yasanın 11. maddesinde, malın ayıplı olması durumda tüketicinin seçimlik hakları düzenlenmiştir. Bu seçimlik haklarda tüketici; bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir.
Tüketici ayıplı mal ile karşılaştığında derhal malın ayıpsız yenisi ile değiştirme hakkını, ayıplı malı iade ile parasını iade hakkını ve yine isterse tamir hakkını kullanmakta tamamen serbesttir. Ayıplı mal satan firma ile müteselsil sorumlu olan ithalatçı-imalatçı firma bu talebi derhal yerine getirmekle yükümlüdür.
Yargıtay bu konu ile ilgili emsal teşkil edebilecek nitelikte kararlar vermekte olup, bu suçu işleyen kişiler 3 yıldan 10 yıla kadar hapis ve beş gün güne kadar adli para cezasına hükmedilmek üzere Ağır Ceza Mahkemelerinde yargılanmaktadırlar.
Aracı kontrol cihazına bağlayan ekspertiz servisi başta motor olmak üzere herhangi bir mekanik aksamda arıza olup olmadığını tespit edebilir. Elde ettiği sonuçlar otomobil arızaları hakkında bilgi verir.
2. elde ekspertiz işleminde, araç sahibi ya da alıcının göremeyeceği birçok hasar kolayca tespit edilebilir. Araç ile ilgili tüm bilgiler hem yazılı hem de sunum şeklinde taraflara verilir. Rapor, hem alıcının mağduriyete uğramaması hem de satıcının işlem sonrasında oluşabilen problemler karşısında korunmasını amaçlar.
Oto Ekspertiz Raporu
Burada eksperler aracın hasar kaydına ulaşırlar. Profesyonel ekipmanlarıyla aracı muayene eder; motor parçalarının performansından arabanın yaşına, kilometre değerine ve aracın boyasının durumuna kadar her türlü ayrıntıyı inceleyip nihai bir karara vararak aracın değerini belirlerler.
Konut ekspertiz ücretleri belirlenirken göz önünde bulundurulan en temel iki etken o gayrimenkulün niteliği ve fiziki büyüklüğüdür.Bazı durumlarda gayrimenkul bağlı bulunduğu il merkezine olan uzaklığı veya gayrimenkule ulaşımda yaşanacak sorunlarda gayrimenkul için belirlenen değerleme ücretlerini etkilemektedir.
Ekspertiz raporu ücreti, satış işleminin alıcıdan kaynaklanan bir nedenle gerçekleşmemesi durumunda alıcı, diğer hallerde satıcı işletme tarafından ödenir.
Ekspertiz raporu, evinizin gerçek değerini belirlemek için yetkili kişi ya da kurumlar aracılığıyla hazırlanan bir tür analizdir. Bu değer belirlenirken konutun konumu, çevresindeki konutların değeri, büyüklüğü, yaşı ve eğer henüz proje aşamasındaysa inşaatın yüzde kaçının tamamlandığı gibi etkenlere bakılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri