Bir ses kaydının delil olarak kullanılabilmesi için hukuka uygun elde edilmiş olması gerekmektedir. Bir kimsenin rızası olmadan onun ses kaydının alınması, bu kaydın hukuka aykırı yollarla elde edildiğini gösterir. Dolayısıyla mahkemede delil olarak kullanılamaz.
Yargıtay kararlarına göre Bir daha kanıt elde etme olanağının bulunmaması ve yetkili makamlara başvurma imkânının olmadığı ani gelişen durumların varlığı durumlarında alınan ses ve görüntü kayıtları delil olarak kabul edilebilecektir.
Kişilerin izinsiz alına ses kaydının hukuka uygun olabilmesi için, hukuka uygunluk şartlarının olayda bulunması gerekir. Aksi halde elde edilen delil hukuka aykırı olacaktır. 2. Ses kaydı izinli bir şekilde alındığında; hukuka uygun yollarla elde edilmiş olacağı için, delil olarak kullanılabilir.
Yani, ses ve görüntü kaydı boşanma davalarında delil olarak kullanılabilir.
İzinsiz ses kaydı alınması belli usullere ve hukuk kurallarına aykırı biçimde gerçekleştirildiğinde suç teşkil eder. Bu kayıtlar alınırken hukuka ve usullere uygun davranılması kaydın delil niteliğine sahip olmasına yol açarken aksi durumda kaydı alan kişinin suç işlediği kabul edilir.
İlgili 27 soru bulundu
TCK'nin 5237 sayılı kararına göre " Özel Hayatın Gizliliğinin Korunması" kapsamında gizli çekilen ses kayıtları veya videolar suç unsuru sayılmaktadır Hukukun öngördüğü biçimde elde edilen kayıtlar mahkemelerce kabul edilir. Kayıt yapmadan önce konuşulan kişiye bu konuda bilgi verilmesi gerekmektedir.
Konuşmanın taraflarından birinin gerçekleştirdiği kayıt fiili suç teşkil etmez. Ancak kişiler arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesinin ses kaydına alınması ve başkalarına ifşa edilmesi eylemi özel hayatın gizliliğini ihlal suçunu meydana getirir.
Eşlerden birinin bilgisi ve rızası dışında alınan ses kayıtları, kural olarak hukuka aykırı kabul edilir ve bu deliller geçersizdir. Ancak Yargıtay, bazı durumlarda eşin rızası olmadan diğer eşin aldığı ses kaydını hukuka uygun kabul etmekte ve delil olarak kabul kullanılmasına imkan tanımaktadır.
“Belge Delili” Nasıl Hukuka Uygun Olur? Karşı tarafın rızası dahilinde alınan ses, görüntü ve video kaydı hukuka aykırılık teşkil etmez. Hukukun öngördüğü biçimde, rıza dahilinde ve kanuni yollarla elde edilmiş olan bu deliller mahkemece değerlendirilir ve olayların ispatı bakımından delil olarak kullanılabilir.
Türk hukuk sisteminde, delillerin elde edilmesi ve sunulması mevzuatın belirlediği usul ve esaslara uygun olmalıdır. Ses kayıtları, eğer karşı tarafın haberi olmadan ve rızası dışında alındıysa, özel hayatın gizliliğini ihlal edebileceği için delil olarak kabul edilmez.
Sistematik ve planlı bir şekilde delil üretmek amacıyla gizlice/habersizce kaydedilen, bu nedenle hukuka aykırı bir şekilde elde edildiği kabul edilen ses, görüntü veya video kayıtları bir vakıanın ispatı için hukuk veya ceza mahkemelerinde delil olarak kullanılamaz.
3. Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu (M.134)
Açıklandığı üzere izinsiz ses ve görüntü kaydı alınması hali, en temel haliyle Türk Ceza Kanunu'nda yer alan özel hayatın gizliliğini ihlal suçu kapsamında değerlendirilmektedir.
Yargıtay 18. Ceza Dairesi, kendisine hakaret ve tehdit ettiğine ilişkin başka türlü delil elde etme imkanı bulunmayan kişinin, hakaret edenle arasında geçen telefon görüşmesini kayda alarak elde ettiği delili hukuka uygun saydı.
TCK md. 133'e göre “Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları, taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın bir aletle dinleyen veya bunları bir ses alma cihazı ile kaydeden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Telefon kayıtları
Kişinin kendi telefonunda yer alan ve kendisine gönderilen whatsapp konuşmaları delil olarak kabul edilebilecektir. Zira bu halde hukuka aykırı yollarla elde edilmiş bir kayıt yoktur. Konuşmaların ekran görüntülerinin alınması da mümkündür.
Hukuka Aykırı Delil Yargıtay Kararları
Yine de boşanma davası gibi özel bir konu da olsa çalınmış, tehdit ya da zorla elde edilmiş deliller hukuka aykırdır. Hukuka aykırı deliller herhangi bir vakıanın ispatında dikkate alınamaz.
KİŞİLER ARASINDAKİ KONUŞMALARIN DİNLENMESİ VE KAYDA ALINMASI SUÇU (TCK 133) maddede fail konuşmacılardan biri değil (3. kişi konumunda) ve alınan izinsiz ses veya görüntü kaydı başkalarıyla paylaşmışsa suç oluşmuştur.
Bilir kişi tarafından incelenmeyen ses kayıtları, videolar, Facebook, Whatsapp mesajları delil olarak karşı tarafın kendi rızasıyla verdiği takdirde bu işlem kayda, bilir kişi olmadan da alınabilmektedir.
Gerek Hukuk Muhakemeleri Kanunu gerekse Ceza Muhakemeleri Kanunu hukuka aykırı delillerin hükme esas alınamayacağından bahsetmektedir. Bu nedenle herhangi bir hukuka uygunluk nedeni olmadan ses ve görüntü kaydı alınması durumunda elde edilen deliller hukuka aykırı olacaktır.
Boşanma davalarında hukuka uygun birçok delil sayılabilir: Banka dekontları ve banka hesap dökümleri, mesajlaşma ekran görüntüleri, telefon arama ve kısa mesaj(SMS) kayıtları, tanık beyanı, uzman görüşü, bilirkişi raporu, düğün CD'leri ve nüfus kayıtları bu delillerin başında gelir.
Sosyal medya hesaplarındaki yazışmalar, paylaşımlar ve bilgiler boşanma davasında delil olarak kullanılabilir. Ancak boşanma davasında delillerin hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş olması önemlidir.
Whatsapp'ın ülkemizde herhangi bir ofisi bulunmaması sebebiyle Mahkeme Whatsapp Kayıtlarını İsteyebilir mi sorusunun cevabı özetle “hayır”dır. Whatsapp ülkemizden giden içerikle ilgili talepleri karşılamamaktadır.
Kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması
(2) Katıldığı aleni olmayan bir söyleşiyi, diğer konuşanların rızası olmadan ses alma cihazı ile kayda alan kişi, (Değişik ibare: 6352 - 2.7.2012 / m.80/b) “altı aydan iki yıla kadar hapis” veya adli para cezası ile cezalandırılır.
Son zamanlarda herkesin rahatlıkla telefonundan bir tuşla aldığı ekran görüntüleri mahkemeye delil olarak sunulmak istenmektedir. Fakat ekran görüntüleri üzerinde rahatça oynama yapılabileceği göz önüne alındığında bu deliller mahkemelerde tek başına delil olarak kabul edilemeyecektir.
Bilişim hukukunda whatsapp mesajlarının delil niteliği mutlak delil değildir. Özellikle delilin ekran görüntüsü şeklinde olması halinde, aldatma ve yanıltama ihtimali olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri