Hemşire Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? Hemşire olmak için üniversitelerin Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümünden lisans derecesi ile mezun olmak yeterlidir. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Sağlık Meslek Lisesi mezunları ise 'yardımcı hemşire' unvanına sahip olur.
Ancak mutlaka hemşire olmak için en az ön lisans eğitimi veren sağlık meslek yüksek okullarını bitirmeleri gerekmektedir. Bir diğer seçenekse üniversitelerin dört senelik lisans eğitimi veren sağlık bilimleri fakültesini bitirmektir.
Hemşire olmak için 2 yıllık Sağlık Meslek Lisesi bitirerek hemşire yardımcısı olunabilir. Ardından 2 yıllık eğitim veren Sağlık Meslek Yüksekokullarından mezun olarak hemşirelik mesleğine adım atabilirsiniz. Ya da 4 yıllık Sağlık Bilimleri Fakültesi'ni bitirerek hemşire olunabilir.
Hemşirelik eğitimi almak isteyen kişiler üniversitenin sağlık hizmetleri ya da hemşirelik bölümlerini lisans seviyesinde bitirmelidir. Hemşire olmak için üniversite sınavında Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik ve Geometri alanlarında başarılı olmak gerekmektedir.
Hemşirelik yapmaya başlamak için yapılacak olan başvurular, genellikle özel hastaneler için geçerlidir. Devlet hastanelerinde ya da devlete bağlı olan diğer sağlık kurumlarında hemşire olunabilmesi için KPSS'ye girilmesi ve atama için yeterli olan puanın alınması gereklidir.
İlgili 32 soru bulundu
Yani, 2024 yılı Ocak ayı itibarıyla hemşire maaşlarına yüzde 15 oranında zam yapılacak. Bu zamla birlikte, en düşük 1/4 derece hemşire maaşı 26.440 TL'den 38.476 TL'ye yükselecek.
HEMŞİRELİK (FAKÜLTE) | Zorunlu Staj Var Mı? Uygulamalı derslerin klinik uygulama süreleri ilk üç yıl haftada iki gündür. Ek olarak, ikinci ve üçüncü eğitimöğretim yılı sonunda toplam 10 günden oluşan iki haftalık “Yaz Klinik Uygulama” (yaz stajı) mevcuttur.
657 sayılı devlet memurları kanununa göre, memurların haftalık çalışma süresi 40 saat olarak belirlenmiş olmasına rağmen, 2368 Sayılı Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun uyarınca hemşirelerin çalışma süresi haftada 45 saattir.
Ortaöğretim hemşire olarak çalışan kişiler üniversite mezunu hemşirelere oranla daha düşük maaş alırlar. Ayrıca bu kişiler işe başladıklarında da kıdem dereceleri üniversite mezunlarına göre düşüktür. Ortaöğretim hemşire maaşları 2022 Ocak itibariyle ortalama 5898-6186 TL arasındadır.
Sağlık hiç bitmeyen bir ihtiyaç olduğu için hemşirelik bölümü mezunu olan kişiler iş bulmakta hiç zorlanmıyor. Dolgun maaş ile pek çok kamu kurum ve kuruluşta ya da özel sektörde rahatlıkla kendilerine uygun bir iş bulma şansı elde ediyor.
Hemşirelik bölümü için TYT-AYT ve YKS sınavına girdikten sonra gerekli baraj puanını aşarak bu bölüme tercih yapabilirsiniz. Bu bölüm için sayısal puan türü dikkate alınmaktadır.
Hemşire Maaşı 2023. 6 aylık enflasyon farkı ve 8.077 TL seyyanen zamla birlikte, 1/5 derecesine sahip hemşire maaşı 26 bin 152 TL'ye yükseldi. Bu artış, hemşirelerin emeklerine ve özverili çalışmalarına layık görülen bir ödül niteliğinde.
Cevap: Evet. Açıklama: Ameliyat hemşireleri ameliyatlarda girmekte ve bu ameliyatlarda doktorlara gerek ameliyat esnasında gerekse ameliyata hazırlık aşamasında yardımcı olmaktadırlar.
Yani dediğin şekilde düz lise çıkışlı biri olarak hemşire olarak atanman mümkün değil.
* Yıllık izinler sözleşme yılı içerisinde kullan - dırılır. . 1 yıldan 10 yıla kadar hizmeti olanlar için 20 gün, . 10 yıldan fazla hizmeti olanlar için 30 gün izin verilir.
Hemşirelerin çalışma süresi haftalık belirlenmelidir ve en çok 45 saat olmalıdır. Bu çalışma süresini haftanın günlerine dağıtmak yetkisi işverene aittir. Ancak kural olarak hemşireye haftada en az bir gün hafta tatili vermek zorunlu olduğuna göre, hemşirenin haftada çalışabileceği azami gün sayısı da 6 olur.
Haftada 16. -08. saatleri arasında iki sefer çalışan bir hemşire ardışık 72 saat izin kullanabilir.
Bu hesaba göre 2023 yılında stajyer hemşirelere ödenecek olan asgari ücret, 3.420,60 TL olarak belirlenmiştir.
Maaş, stajyer hemşireler için önemli bir konudur ve eğitim seviyelerine bağlı olarak değişir. Maaşlar, stajyer hemşirenin eğitimi ne olursa olsun, kamu veya özel sağlık tesislerinde genellikle aynıdır. Staj durumu nedeniyle genellikle asgari ücretin 1/3'ü gibi bir ücret alırlar.
(6) İntörn öğrenciler staj yaptıkları klinik ile ilgili grup ödevini hazırlayıp klinik sorumlu hemşireye/ebeye bir dosya halinde sunar. (7) İntörn hemşire/ebe günde 8 saat olmak üzere kurumun mesai saatlerine (gündüz mesaisi ve gece nöbeti olmak üzere haftalık toplam 40 saate) uygun olarak çalışır.
İşsizlik oranının yüzde 11.3 olduğu Türkiye'de, hemşirelerin işsiz kalma derdi yok. Ama gençler tarafından yeterince bilinmiyor ve talep görmüyor. Bir hemşire çalıştığı lokasyona, deneyimine ve uzmanlığına göre brütte 2.000 TL'den 6.000 TL'ye kadar kazanabiliyor.
SAĞLIK BAKANLIĞI ATAMALARINDA YAŞ SINIRI VAR MI? Sağlık kurumlarında görev almak için atama başvurusunda bulunan adaylara yönelik olarak adayların 18 yaşını doldurup 35 yaşını doldurmamış olması istenmektedir.
Hemşirelik için KPSS P3 puan türü gerekmektedir. 2022 yılında hemşirelik atama puanı taban puanı 83 olarak belirlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri