2023 yılında araç başına 120.000 TL'ye ve kaza başına 240.000 TL'ye çıkarılmıştır.
Araç Başına Maddi Teminat Ne Demek? Araç başına maddi teminat, kaza sırasında karşı taraftın aracında oluşabilecek maddi zararları güvence altına alır. Karşı aracın zararları 120.000 TL limitiyle kusurlu olan tarafın trafik sigortası tarafından ödenir.
Trafik kazası sonucunda karşı tarafın aracına, üçüncü kişilerin maddi varlıklarına veya kamu mallarına zarar verilmesi halinde hasar masraflarını karşılayan teminat “kaza başına maddi teminat” olarak adlandırılmaktadır.
Teminat limiti özetle, prim ödeyerek güvenceye aldığınız aracınız ile 3. Kişi veya kişilere verdiğiniz zararların maddi olarak güvenceye alındığı limitlerdir. Örneğin, bir araca arkadan çarpmanız ve %100 kusurlu olmanız durumunda sizin sigorta şirketinizin karşı tarafa ödeyecek azami tutara poliçe limiti denir.
Trafik sigortasında teminatlar ve teminat limitleri, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından belirlenir ve trafik sigortası tavan fiyatı; aracın modeli, yaşanılan il (plaka numarası) ve aracın hasar geçmişi gibi unsurlar dikkate alınarak hesaplanır.
İlgili 16 soru bulundu
Plakaya göre sigorta ücreti değişir mi? Evet, değişir. Şöyle ki aracın bulunduğu ilde kaza yapma oranları trafik sigortası fiyatlarında etkilidir. Kaza yapma oranının yüksek olduğu illerde fiyatlar daha maliyetlidir.
Azami Teminat Limiti
"Deprem geçecek, hayat devam edecek…" diyen DASK her yıl inşaat maliyetlerindeki artışa göre belirlediği azami bir tutarda teminat sağlar. DASK tarafından verilen azami teminat tutarı, 25 Kasım 2022 tarihinden itibaren bütün yapı tiplerinde 640 Bin TL'dir.
Türkçede kelime anlamı "güvence" olan "teminat" kelimesi, sigorta lugatında da bu anlamıyla yer alır. Belirli bir ücret karşılığında sigortalanan mal, şahıs ya da hizmetlerin hasar alması durumunda, sigorta kuruluşları tarafından poliçede belirlenen maddeler dikkate alınarak hasarların tazmini ele alınır.
Borsada bazı piyasalarda işlem yapabilmek için kişilerin bir güvence sunması zorunludur. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası bu alanlardan biridir. VİOP'ta işlem yapabilmek için hesabınızda TL bazında bir miktar para bulunması gerekir. Bu miktar da teminat olarak isimlendirilir.
Bir kaza sonucu aracın çok sayıda bölgesinden ağır olarak hasar alması ile araçlara ağır hasar kaydı yapılır. 10000 tl hasar kaydı aracın değerini ne kadar düşürür? Hasar miktarı 4.001,00TL – 12.000,00TL arası ise araç değer kaybı 8.550,00TL olacaktır.
Araç başına maddi teminat adından da anlaşılacağı üzere kaza durumunda karşı araca gelebilecek zararları karşılar. Bu masraflar 100.000 TL limitinde belirlenmiştir. Kusurlu sayılan tarafın trafik sigortası bu limite kadar ödeyebilir.
Araç başına limit teminatı, sigortalanan taşıtın kusurlu bulunduğu trafik kazası sonucunda, “üçüncü kişilerin” ekonomik değeri olan mal varlığında doğrudan azalma olması durumunda, değişim/tamir veya değer kaybı için araç başına karşılanacak en üst teminat limiti.
Minibüs Zorunlu Trafik Sigortası 2023 Yılı Asgari Teminatları Maddi olarak; Araç başına: 54.000 Türk lirası Kaza başına: 108.000 Türk lirası
Bir diğer deyişle 36 bin TL olan sigorta teminatının yüzde 15'i 5 bin 400 TL yapıyor. Yani eski düzenlemeye göre aracınızda 20 bin TL'lik değer kaybı olsa bile en fazla 5 bin 400 TL ödeniyordu. Yeni düzenlemedeyse bu sınır kalktı. Artık sürücüler değer kaybının hepsini isteyebilecek.
Trafik kazasında karşı taraf %100 kusurluysa hasarın tamamı sigorta poliçe limitleri dahilinde karşı tarafın trafik sigortası tarafından karşılanır. %75 kusurlu olunması durumunda karşı tarafın hasarı karşılama oranı %25'dir. %50 kusurlu olunması durumunda ise hasarın yarı yarıya karşılanması söz konusudur.
Hasar Bedeli, Trafik Sigortası Teminat Limitlerini Aşarsa Ne Olur? Meydana gelen hasarın trafik sigortası ödeme limitlerini aşması halinde, kalan zararın ödenmesi araç sahibinin sorumluluğundadır.
Kaza sonrasında kusurlu olan tarafın trafik sigortası karşı tarafın hasarını kusuru oranında karşılar. Kusurulu olan tarafın hasarlarını ise varsa kendi kasko sigortası karşılar.
Yanan Arabayı Trafik Sigorta Karşılar mı? Araçlarda farklı nedenlerden dolayı yanma durumu oluşabilmektedir. Zorunlu trafik sigortası, karşı tarafta meydana gelen hasarları teminat altına almaktadır. Bu nedenle araçta oluşan yangın, zorunlu trafik sigortası kapsamında değerlendirilmemektedir.
Teminat, borçlu veya üçüncü bir kişi tarafından bir borcun ifa edilmesinin temini veya ifa edilmemesi halinde alacaklının uğrayacağı zararın karşılanabilmesi için alacaklıya verilen güvence anlamına gelir. Türk Hukuku'na göre teminatlar ayni teminatlar ve şahsi teminatlar olarak ikiye ayrılır.
Eğer kasko poliçesinde deprem teminatı var ve muafiyetsizse hasar masrafları %100 şekilde karşılanır. Kasko deprem muafiyeti olan poliçelerde ise hasar ödemesinde kesinti yapılır.
Banka teminat çeki, bankada yapılan herhangi bir işlemin karşılığında ödenmesi gereken parasal miktarın, her iki tarafın da kararlaştırdığı şekilde ve tarihte ödeneceğini garanti altına alan belgedir. Bankadan kredi çekmek istediğinizde bankanız size teminat göstermek zorunda olduğunuzu söyler.
Yeni poliçe döneminde hasar talebine bağlı olarak sigorta primlerinde artış olabilmektedir. Sigortalı kişinin trafiğe çıktığı şehir de poliçe fiyatlarını etkilemektedir. En fazla trafik kazası raporlaması bulunduran şehirlerde trafik sigortası primlerinde artış göstermektedir.
Araç tarafından yapılan kaza sayısı arttıkça araç sigortası bedeli de orantılı şekilde artar. Trafik sigortası yaptırmak oldukça basit bir işlemdir. Sigortayeri avantajları ile dilediğiniz her yerden rahatlıkla yapmanız mümkündür.
Peki, ilk trafik sigortası primi neden yüksek çıkar? İlk kez trafik sigortası yaptıracaklar için ücretler; aracın markasına, modeline ve plakanın ait olduğu ile bağlı olarak belirlenir. Fiyatlandırma da ise trafik sigortası tavan fiyat uygulaması dikkat çeker.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri