Tek taraflı inmemiş testisi başarılı bir ameliyatla erken indirilen, diğer testisi torbada (skrotumda) ve sağlıklı bir yapıda olan kişinin çocuk sahibi olma şansı neredeyse normale yakındır (%81-90 arasında).
Avrupa Üroloji Derneği kılavuzuna göre erkeklerde çocuk sahibi olamama; varikosel, inmemiş testis, kanser tedavileri sonrası, erkek spermlerinde antikor gelişimi, sperm kanallarında tıkanıklık, peniste sertleşme/boşalma sorunları, sistemik hastalıklar, testis kanseri gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır.
İnmemiş testiste üreme sağlığı ilerde etkilenebiliyor mu? Yani inmemiş testisli çocuklar ileride kısırlıkla, çocuk olmayla infertiliteyle ilgili problemler yaşıyorlar mı? Evet çünkü testis aslında sperm üreten organımız.
İnmemiş bir testis hormon üretebilir, ancak sperm yapma yeteneği bozulur.
İnmemiş testis, erkek çocuklarında testislerin yumurtaların) skrotumda (torbada) olmaması durumudur. Buna hormonal bozukluklar ve irsiyet (genetik) gibi nedenler yol açabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Dr. Melih Turgay, “Erken doğan erkek bebeklerin dörtte birinde, zamanında doğan erkek bebeklerin ise %3'ünde testisler skrotuma inmemiştir. Doğumdan sonraki 6 ay içerisinde kendiliğinden düzelme şansı olsa da 6 aydan sonra bu olasılık %1'e kadar düşer ve yok kabul edilir.
Erken tedavi
Bu nedenle müdahale zamanı, 6 ay ile 1 sene içinde olmalıdır. Tedavi, en geç 2 yaşında bitirilmelidir. Her hangi bir nedenle 2 yaşına kadar tespit edilmemiş çocuklarda, tespit edildiği zaman yapılması gerekir. 2 yaşından sonra çocuklarda geri dönüşümü olmayan olumsuz durumlar söz konusu olabilir.
İnmemiş testis nadir görülür, ancak tedavisine geç kalındığı ya da tedavi edilmediği takdirde erkek kaynaklı infertiliteye neden olabilir, kasık fıtığı ve testis kanseri riskini artırabilir.
Bu iki önemli işlev dışında inmeyen testislerde kanser gelişme riski diğerlerine göre daha yüksektir. Her inmemiş testiste kanser gelişmez. Ancak inmiş testislere göre kanser görülme riski daha yüksektir. Aynı zamanda psikolojik faktörlerin olumsuz etkileri ilerleyen yaşlarda görülebilir.
Bu nedenle, tedavi öncesi sperm saklama seçeneği, çocuk sahibi olma planları için önemlidir. Cerrahi Müdahale: Testis kanseri tedavisinde testisin çıkarılması (orşiektomi) gibi cerrahi müdahaleler genellikle gerekir. Tek bir testis kalan erkekler genellikle doğal olarak sperm üretebilirler ve çocuk sahibi olabilirler.
İnmemiş testisin en önemli belirtisi, problemli tarafta skrotumun daha az gelişmiş, küçük görünmesidir. Nadir de olsa bazı durumlarda inmemiş testis dolanarak (testis torsiyonu) şiddetli kasık ağrısına neden olabilir. Bu durumda hemen en yakın sağlık merkezine başvurulmalıdır.
İnmemiş bir testis de hormon üretebilir, ancak sperm yapma yeteneği bozulur. 1 yaşına ulaşmış erkek bebeklerin yaklaşık% 1'inde kriptorşidizm yani inmemiş testis görülebilmektedir. Bu, yeni doğan erkek bebeklerde görülen en yaygın cinsel organ doğum kusurudur.
İnmemiş testislerin çoğu ilk 3 ayda, bir bölümü de 3-6 ay arasında normal yerine iner. 6 ayda inmeyen testisin tedavi edilmesi gereklidir. Bazen hormon tedavisi denenir, ancak kesin tedavi ameliyattır. Operasyon ile testis normal yerine getirilir.
Çoğunlukla 40 yaşından sonra görülen sperm miktarındaki düşüş, zamanla birlikte hızla azalmaya devam eder. Baba olmanın yaş sınırı kişiden kişiye farklılık gösterse de genellikle 65 yaşından sonra sperm kalitesindeki kritik düzeydeki azalmaya bağlı olarak kişinin üreme kapasitesi son bulur.
Fıtık çok ön planda değilse 6 ay ile 12 ay arasında müdahale etmek gerekir. Fıtık bulguları yok, testis de kanalın torbaya yakın kısımlarında ise 1 yaşına kadar beklenir. Ameliyat için 1,5-2 yaşı geçirmemek gerekir.
Cerrahi sonrası başarısızlık oldukça düşük yani iyi yapılmış bir cerrahide testis yerine iner ve daha sonra sorun yaratmaz. O yüzden ailelerin ameliyat sonrası endişelenecek çok birşeyi yok.
İnmemiş testis kısırlığa neden olabilir.
Testisin torba dışında daha sıcak bir ortamda kalması sperm yapısında bozulmaya ve ileride kısırlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle, ameliyatla düzeltilmeyen iki taraflı inmemiş testisi olan kişilerin çocuk sahibi olma şansı düşüktür.
İnmemiş testis ameliyatı, yapılan işleme ve hastanın durumuna göre değişmekle birlikte genellikle 30-45 dakika sürmektedir.
Ameliyat sonrası, hastalar genellikle aynı gün içinde eve gönderilirler. İyileşme süreci genellikle birkaç gün içinde tamamlanır ve hastalar normal aktivitelerine geri dönebilirler. Ancak, hastanın yaşına, genel sağlık durumuna ve ameliyatın tipine bağlı olarak iyileşme süreci uzayabilir.
Testis kanseri nedeniyle testis çıkartıldıktan sonra ilk planda erken iyileşme döneminin (ameliyat sonrasındaki 7-10 gün) tamamlanması beklenir.
İnmemiş testis ameliyatı bebeğin yaşı ve durumuna göre değişmekle birlikte genellikle 30-60 dakika arasında sürer. Ancak bazı durumlarda komplikasyonlar ortaya çıkabilir veya müdahale daha uzun sürebilir.
AÇIKLAMA: Testiste atrofiye neden olmamış hidrosel, varikosel ve ameliyatlıları ile inmemiş testis ameliyatlıları, askeri okullara girmeye engel teşkil etmez, sağlam kabul edilir."
İnsanlarda yetişkin bir erkekte testis büyüklüğü olarak, sağlıklı bir testisin boyutları en az olmak üzere, özellikle uzunluğu 3,5 cm, genişliği 2 cm üzerinde olması gerekir. Yetişkin erkeklerde testis hacmi ortalama 18ml civarlarındadır.
Tek yumurta ile hamile kalınabilir mi? Evet tek yumurta ile de hamile kalınabilir.
Bir testisin çıkarılması cinsel birleşme yeteneğinizi veya doğurganlığınızı ortadan kaldırmaz. Çoğu erkek ameliyattan sonra normal şekilde ereksiyon olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri