İsot, Şanlıurfa'da özel olarak yetiştirilen isot biberi adı verilen bir biberden elde edilen baharattır. Bu biberi diğer biberlerden ayıran özellik oldukça acı olmasıdır. İsot biberi hasat edildikten sonra güneş altında çekirdeklerinden arınmış şekilde kurutulur ve çeşitli işlemlerden geçerek baharat halini alır.
Şimdilerde her yerde kolayca elde edilebilen isot, bağışıklık sistemini güçlendirerek sindirimi kolaylaştırır. Aynı zamanda kemik gelişimi ve vücuttaki ödemi de atmada oldukça etkilidir. Yapılan bazı araştırmalarda gece körlüğü ve kansere iyi geldiği ortaya çıkarılmıştır.
- İsot vücutta biriken ürik asidin çoğalmasını engeller. Aynı zamanda kemik ve kaslarda oluşan ödemlerin önüne geçer.
İsot, Şanlıurfa'ya özgü yetiştirilen bir biber türünün adıdır. Aynı zamanda Şanlıurfa ili ile özdeşleşmiş kurutulmuş bibere yörede verilen isimdir. Aynı zamanda Kürtçe'de bibere verilen genel isimdir.
İsot'a, bir nevi fermente edilmiş pul biber de diyebiliriz.İsotun güneşte kurutulma sürelerine göre değişen 3 farklı rengi vardır. 1 gün kurutulan isot kırmızı, 2 güne kadar kurutulan isot mor, 4 güne kadar kurutulan isotsa siyah olur.
İlgili 29 soru bulundu
İsotun gerçek olup olmadığını anlamak için, mutlaka tadına bakın. Gerçek isot, tatlı bir acılığa sahiptir ve mideyi yakmaz. Renk ve kokuya ek olarak, isotun yağına da bakılması gerekir. Eğer isot parlak renkteyse iyidir.
Yazın güneş gören ve güneşte kaldıkça da acılığı artan biberler toplanır ve kavrulma işleminin ardından kurutulur. Kurutulan biberler siyah rengini alır. Böylelikle isot elde edilir.
Gerçek bir isotu kokladığınızda acı bir koku almanız gerekiyor. Tadına baktığınızda ise tatlı bir acılığı olmalı. Aynı zamanda gerçek isot, tüketildikten sonra mide yanmasına neden olmaz. Sahte isot üreticileri ise zeytinyağı yerine isot üretimi sırasında pamuk yağı kullanıyor.
Biberleri iç kısımları güneş görecek şekilde bir naylon örtünün üzerine serin. 2 gün güneşte dursun, suyunu çektiyse 3.gün öğleden önce sıcak saatlerde biberleri naylon şeffaf torbaya koyun. 3 gün torbada kalsın 3. günün sonunda akşam biberleri torbadan çıkarıp serin. Sabaha kadar havalansın.
Peki ya her ikisi de damakta ekşimsi bir aroma bırakan isot ile sumağın farkı nedir? Bu ikili pul biberin aksine birbirinden tamamen farklıdır. Sumak baharatı sumak bitkisinin tohumlarının hasat edilmesi ve sıklıkla öğütülmesi ile hazırlanır. Sumak; kullanıldığı yemeklere ekşimsi aroma verir.
İbrahim Hayoğlu, uygun şartlarda hazırlanmayan, işleme aşamasından sonra depo ve nem düzeyine dikkat edilmeyen "isot"un (pul biber), kanserojenik etkiye sahip "aflatoksin" oluşumuna neden olabileceğini, karaciğerde önemli sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.
Şanlıurfa ile özdeşleşen acı bir baharat olan İsot, zayıflamaya yardımcı olması ve sağlığa olan faydaları ile gündem de. Uzmanlar, isotun yağ yakımını hızlandırdığını, bununla beraber fazla kilolardan kurtulmanızı sağladığını söylüyor.
İsot, Şanlıurfa'da özel olarak yetiştirilen isot biberi adı verilen bir biberden elde edilen baharattır. Bu biberi diğer biberlerden ayıran özellik oldukça acı olmasıdır. İsot biberi hasat edildikten sonra güneş altında çekirdeklerinden arınmış şekilde kurutulur ve çeşitli işlemlerden geçerek baharat halini alır.
Gramaj seçenekleri: 80 gr361,25 TL/kg. 250 gr275,60 TL/kg.
Kapsaisin içeren baharatlar çok vakit geçmeden bağırsakları harekete geçirmektedir. Kırmızı toz biber, pul biberi, isot gibi acı baharatlar ishali meydana getirir.
İsot Çeşitleri
Tatlı, acı, acısız isot olarak kategorize edilen bu isot türleri, farklı damak tatlarına hitap ettiği için her bir türünün seveni vardır.
İşin uzmanları isotunda diğer baharatlar gibi ilk kullanımdan itibaren bir yıl içerisinde tüketilmesini önermekte. İsot hakkında kısa bir bilgi vermek gerekirse; İsot, Şanlıurfa'ya özgü yetiştirilen bir biber türünün adıdır.
Urfa biberi olarak da bilinen isotun taze hali parlak kırmızı renkli kapya biber ile kırmızı dolmalık biber arasında bir görünüme sahip. Acılığının yanı sıra baskın tatlı aroması ile de ön plana çıkıyor. Biber kırmızıyken baharat hali nasıl mor-siyah bir renk alıyor sorusu geliyor akıllara.
Türkiye'de Şanlıurfa'ya özgü bir biber olan isotun Scoville ölçeği 30,000-50,000 SHU'dur!
İsot, Şanlıurfa'ya özgü yetiştirilen biberlerin kurutularak baharat haline getirilmesiyle elde edilir. Pul biber ise biberin güneşte kurutulmasıyla elde edilen acı bir baharattır. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde tercih edilen bu baharatlar, yemeklere tat ve acılık katmak amacıyla kullanılır.
10 kilo yaş biberden 1 kilo isot üretiliyor.
Kırmızı pul biber, acı bir tada sahipken, isot pul biber gibi yakıcı bir acılığa sahip değildir. Ağızda tat ve aroma bırakan bir acılığı vardır.
Şanlıurfa dışında neredeyse tüm Türkiye'de çiğ köfte ile beraber oldukça tercih edilen bir baharattır ayrıca kebap gibi yemeklerin yanında da gelir. Çiğ köftenin yanı sıra lahmacun, çorba ve bir takım sulu yemeklere (kuru fasulye) de acı ve renk verici olarak eklenmektedir.
Biberin toplanıp, çöplerinden arındırılıp kurutulup, çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra tuz ve zeytinyağı ile karıştırılarak isot elde ediliyor. Kendine has aroması ve kokusu ile isotun diğer biberlerden ayırt edilmesinin kolay olduğunu anlatan satıcılar, "İsotun acı bir kokusu vardır ve hemen bunu hissedersiniz.
İsot nasıl kokar? İsotun kendine has kokusu ve aroması vardır. Acı bir kokusu olduğu için hemen fark edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri